5 Δημιουργικοί τρόποι για να βάλετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν την υγεία σας και βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Επιπλέον, είναι ευεργετικά για τη διαχείριση του βάρους λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο προτείνουν στους ενήλικες να καταναλώνουν πολλές μερίδες λαχανικών κάθε μέρα, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους.

Μερικοί το θεωρούν άβολο να τρώνε λαχανικά, ενώ άλλοι απλά δεν είναι σίγουροι πώς να τα προετοιμάσουν με ωραίο τρόπο.

Θα καλύψουμε μερικούς μοναδικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενσωματώσετε τα λαχανικά στο πρόγραμμα διατροφής σας.

 

  1. Φτιάξτε σούπες με βάση τα λαχανικά

Οι σούπες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καταναλώνετε πολλές μερίδες λαχανικών ταυτόχρονα.

Μπορείτε να κάνετε σούπα λαχανικών βελουτέ και να προσθέσετε μπαχαρικά, κινόα, σπανάκι ή μπρόκολο.

Η προσθήκη ακόμη και ενός μικρού αριθμού επιπλέον λαχανικών, όπως το μπρόκολο, σε σούπες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη ινών, βιταμινών και μετάλλων.

 

  1. Δοκιμάστε τα λαζάνια κολοκυθιών

Ένας άλλος δημιουργικός τρόπος για να τρώτε περισσότερα λαχανικά είναι να φτιάξετε λαζάνια από κολοκυθάκια χωρίς ζυμαρικά.

Τα παραδοσιακό λαζάνια είναι ένα πιάτο με βάση τα ζυμαρικά, φτιαγμένο από στρώσεις λαζανιών με σάλτσα, τυρί και κρέας. Είναι νόστιμο, αλλά συνήθως έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και δεν συνοδεύεται απαραίτητα από λαχανικά.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να προετοιμάσετε αυτό το νόστιμο πιάτο έτσι ώστε να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά είναι να αντικαταστήσετε τα λαζάνια με λωρίδες κολοκυθιών.

Το κολοκυθάκι είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Β και βιταμίνης C, εκτός από ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

Πάρτε την αγαπημένη σας συνταγή λαζάνια και αντικαταστήστε αυτά τα χυλοπίτες με λωρίδες κολοκυθιών σε φέτες με και το κρέας με άλλα λαχανικά όπως σπανάκι. Συμβουλή: Αλατίστε τα κολοκύθια, αφήστε το να καθίσουν για 15 λεπτά και στεγνώστε το με μια χαρτοπετσέτα για να τραβήξετε το επιπλέον νερό.

 

  1. Φτιάξτε πίτσα με τραγανή βάση από κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι εξαιρετικά ευέλικτο. Μπορείτε να το κάνετε ρύζι, να το ψήσετε, να το προσθέσετε σε μια σούπα ή να το κάνετε πίτσα.  

Η αντικατάσταση μιας κανονικής ζύμης πίτσας με βάση το αλεύρι με μια ζύμη κουνουπιδιού είναι τόσο εύκολη όσο η μίξη του ψιλοκομμένου και στραγγισμένου κουνουπιδιού με αυγά, αλεύρι αμυγδάλου και μερικά καρυκεύματα.

Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε τη δικά σας γαρνιτούρα, όπως φρέσκα λαχανικά, σάλτσα ντομάτας και τυρί.

Ένα φλιτζάνι (100 γραμμάρια) κουνουπιδιού περιέχει μόνο περίπου 5 γραμμάρια υδατανθράκων και 26 θερμίδες, εκτός από πολλές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

 

  1. Προτιμήστε vegetarian καλαμάκια

Τα καλαμάκια veggie περιέχουν υπέροχη γεύση και είναι έτοιμα για κάθε πάρτυ.  

Για να τα φτιάξετε, τοποθετήστε ψιλοκομμένα λαχανικά της επιλογής σας σε σουβλάκι και μαγειρέψτε σε ψησταριά ή μπάρμπεκιου.

Οι πιπεριές, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τα κολοκύθια και οι ντομάτες λειτουργούν καλά για αυτή τη συνταγή.

 

  1. Προτιμήστε ένα vegetarian burger

Τα vegetarian μπιφτέκια είναι μια εύκολη εναλλαγή και μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη περισσότερα λαχανικά.

Τα χορτοφαγικά μπιφτέκια μπορούν να παρασκευαστούν συνδυάζοντας λαχανικά με αυγά, ξηρούς καρπούς και καρυκεύματα. Οι γλυκοπατάτες και τα μαύρα φασόλια χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως για την παρασκευή μπιφτεκιών λαχανικών.

Σημειώστε ότι δεν είναι όλα τα μπιφτέκια χωρίς κρέας, γεμάτα λαχανικά. Παρακολουθήστε τις ετικέτες για να βρείτε μερικά που έχουν βασικά συστατικά λαχανικών.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post