#About Food -5 brain – friendly φαγητά που θα βοηθήσουν στην προστασία της μνήμης και της γνωσιακής σας ικανότητας

Αυτό με το οποίο επιλέγετε να τροφοδοτήσετε το σώμα σας επηρεάζει σε περισσότερα πράγματα από το νούμερο της ζυγαριάς ή το μέγεθος του τζιν σας. Τα πάντα, από την πυκνότητα των οστών σας έως τη μνήμη σας, μπορούν να επηρεαστούν από όσα βάζετε στο πιάτο σας. Συγκεκριμένα, όταν πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου, τα τρόφιμα που τρώτε έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

1) Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το να καταφέρετε να καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, όπως φυλλώδη χόρτα, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών, είναι σημαντικό επειδή συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που έχει συνδεθεί με την ατροφία του εγκεφάλου και τον αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

2) Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή και ο χυμός εσπεριδοειδών είναι γεμάτα φλαβανόνη (φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες), κάτι που η έρευνα δείχνει ότι μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που με τη σειρά του βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που τρώνε εσπεριδοειδή σχεδόν κάθε μέρα έχουν 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

3) Λιπαρά ψάρια

Έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός ή ο κονσερβοποιημένος ελαφρύς τόνος, είναι πλούσια σε δύο από τους τρεις τύπους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (DHA και EPA). Μπορείτε να πάρετε τον τρίτο τύπο (ALA) από λιναρόσπορους και άλλα φυτικά τρόφιμα.

4) Ολικής αλέσεως

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι ή τα ζυμαρικά. Όταν καταναλώνονται υπερβολικά, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου - ένα σύνολο συνθηκών που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων και εγκεφαλικών ανωμαλιών, σύμφωνα με έρευνα. Αντί για αυτά, στραφείτε σε δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι γεμάτα με γεμάτες ίνες που καταπολεμούν τις ασθένειες.

5) Αυγά

Τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου επιτρέποντας τη βέλτιστη επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Απλά φροντίστε να φάτε και τους κρόκους!

Πηγή: https://www.womenshealthmag.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post