Τα 5 καλύτερα τρόφιμα για ένα υγιές δέρμα

Αλλά αυτό που τρώτε επηρεάζει επίσης ένα άλλο όργανο - το δέρμα σας.

Καθώς οι επιστήμονες μαθαίνουν περισσότερα για τη διατροφή και το σώμα, είναι όλο και πιο σαφές ότι αυτά που τρώτε μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία και τη γήρανση του δέρματός σας.

Αυτό το άρθρο ρίχνει μια ματιά σε 5 από τα καλύτερα τρόφιμα για να διατηρήσετε  το δέρμα σας υγιές.

 

  1. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα, είναι εξαιρετικά τρόφιμα για ένα υγιές δέρμα. Είναι πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για να κρατήσετε το δέρμα παχύ, εύπλαστο και ενυδατωμένο. Στην πραγματικότητα, μια ανεπάρκεια σε ωμέγα-3 λίπη μπορεί να προκαλέσει ξηρό δέρμα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά στα ψάρια μειώνουν τη φλεγμονή, που μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και ακμή. Μπορούν ακόμη και να κάνουν το δέρμα σας λιγότερο ευαίσθητο στις επιβλαβείς ακτίνες UV του ήλιου.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να καταπολεμήσουν τις φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες καταστάσεις που επηρεάζουν το δέρμα σας, όπως η ψωρίαση και ο λύκος.

Είναι επίσης πηγή βιταμίνης Ε, ενός από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά για το δέρμα σας. Η λήψη αρκετής βιταμίνης Ε είναι απαραίτητη για την προστασία του δέρματός σας από βλάβες από ελεύθερες ρίζες και φλεγμονή.

Αυτός ο τύπος θαλασσινών είναι επίσης πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αντοχής και της ακεραιότητας του δέρματός σας.

Τέλος, τα ψάρια παρέχουν ψευδάργυρο - ένα μεταλλικό στοιχείο ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της φλεγμονής, της παραγωγής νέων κυττάρων του δέρματος και της συνολικής υγείας του δέρματος. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του δέρματος, αλλοιώσεις και καθυστερημένη επούλωση πληγών.

 

  1. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο έχουν υψηλά επίπεδα υγιεινών λιπών. Αυτά τα λίπη ωφελούν πολλές λειτουργίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του δέρματός σας.

Η λήψη αρκετών από αυτά τα λίπη είναι απαραίτητη για να διατηρήσετε το δέρμα εύκαμπτο και ενυδατωμένο.

Μια μελέτη σε περισσότερες από 700 γυναίκες διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη συνολικού λίπους - ειδικά οι τύποι υγιών λιπών που βρέθηκαν στα αβοκάντο - συνδέεται με πιο εύπλαστο, ελαστικό δέρμα.

Κάποια στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα αβοκάντο περιέχουν ενώσεις που μπορεί να προστατεύσουν το δέρμα σας από τη ζημία που προκαλείται από τον ήλιο. Η ζημιά από τη UV στο δέρμα σας μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης.

Τα αβοκάντο είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του δέρματός σας από οξειδωτική βλάβη.

Είναι ενδιαφέρον ότι η βιταμίνη Ε φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C.

Η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για το υγιές δέρμα. Το δέρμα σας χρειάζεται να δημιουργήσει κολλαγόνο, το οποίο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που κρατά το δέρμα σας δυνατό και υγιές.

Η ανεπάρκεια στη βιταμίνη C είναι σπάνια αυτές τις μέρες, αλλά τα συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν το ξηρό, τραχύ και λείο δέρμα που τείνει να κάνει μώλωπες εύκολα.

Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα σας από οξειδωτική βλάβη - που προκαλείται από τον ήλιο και το περιβάλλον - που μπορεί να οδηγήσει σε σημάδια γήρανσης.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων, ή περίπου το 1/2 αβοκάντο, παρέχει το 10% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI) για τη βιταμίνη Ε και το 17% των RDI για τη βιταμίνη C.

  1. Καρύδια

Τα καρύδια έχουν πολλά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν εξαιρετικό φαγητό για ένα υγιές δέρμα.

Είναι μια καλή πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι λίπη που το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει μόνο του.

Στην πραγματικότητα, είναι πλουσιότεροι από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

Μια δίαιτα πάρα πολύ υψηλή σε ωμέγα-6 λίπη μπορεί να προωθήσει τη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών συνθηκών του δέρματός σας όπως η ψωρίαση. Από την άλλη πλευρά, τα λιπαρά ωμέγα-3 μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα σας - συμπεριλαμβανομένου και του δέρματός σας.

Ενώ τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι άφθονα στη δυτική διατροφή, οι πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι σπάνιες. Επειδή τα καρύδια περιέχουν μια καλή αναλογία αυτών των λιπαρών οξέων, μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονώδη αντίδραση στα υπερβολικά ωμέγα-6.

Επιπλέον, τα καρύδια περιέχουν άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το δέρμα σας για να λειτουργήσει σωστά και να παραμείνει υγιές.

28 γραμμάρια καρυδιών περιέχουν το 6% του RDI για τον ψευδάργυρο, το οποίο είναι απαραίτητο για το δέρμα ώστε να λειτουργεί σωστά ως φραγμός, καθώς και για την επούλωση των πληγών και την καταπολέμηση τόσο των βακτηριδίων όσο και των φλεγμονών.

 

  1. Ηλιόσποροι

Σε γενικές γραμμές, τα καρύδια και οι σπόροι είναι καλές πηγές θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν το δέρμα.

Οι ηλιόσποροι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα.

28 γραμμάρια ηλιόσπορων περιέχει το 37% του RDI για τη βιταμίνη Ε, το 32% του RDI για σελήνιο, το 10% του RDI για τον ψευδάργυρο και 5.4 γραμμάρια πρωτεΐνης.

 

  1. Ντομάτες

Οι ντομάτες αποτελούν μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C και περιέχουν όλα τα μείζονα καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου.

Το βήτα-καροτένιο, η λουτεΐνη και το λυκοπένιο έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν το δέρμα σας από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή τσαλακωμάτων.

Επειδή οι τομάτες περιέχουν όλα τα μεγάλα καροτενοειδή, είναι ένα εξαιρετικό φαγητό για τη διατήρηση υγιούς δέρματος.

Σκεφτείτε να συνδυάσετε τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή όπως οι τομάτες με πηγή λίπους, όπως το τυρί ή το ελαιόλαδο. Το λίπος αυξάνει την απορρόφηση των καροτενοειδών.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post