5 Επιστημονικά οφέλη που έχει το σελήνιο για την υγεία

Το σελήνιο είναι ένα βασικό μέταλλο, που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί μέσω της διατροφής σας.

Απαιτείται μόνο σε μικρές ποσότητες, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο σε σημαντικές διαδικασίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της λειτουργίας του θυρεοειδούς σας.

Αυτό το άρθρο περιγράφει 5 οφέλη που προσφέρει το σελήνιο, όλα υποστηριζόμενα από την επιστήμη.

 

  1. Δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις σε τρόφιμα που αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι φυσιολογικά υποπροϊόντα διαδικασιών όπως ο μεταβολισμός που σχηματίζονται καθημερινά στο σώμα σας.

Αν και έχουν κακή φήμη, οι ελεύθερες ρίζες είναι απαραίτητες για την υγεία σας. Εκτελούν σημαντικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του σώματός σας από ασθένειες.

Ωστόσο, πράγματα όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικές ελεύθερες ρίζες. Αυτό οδηγεί σε οξειδωτικό στρες, το οποίο βλάπτει τα υγιή κύτταρα.

Το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, νόσο του Αλτσχάιμερ και καρκίνο, καθώς και πρόωρη γήρανση και κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα αντιοξειδωτικά όπως το σελήνιο βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες διατηρώντας τον αριθμό των ελεύθερων ριζών σε ελεγχόμενο επίπεδο.

Λειτουργούν εξουδετερώνοντας τις υπερβολικές ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες.

 

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων

Εκτός από τη μείωση του οξειδωτικού στρες, το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων καρκίνων.

Αυτό έχει αποδοθεί στην ικανότητα του σεληνίου να μειώνει τη βλάβη του DNA και του οξειδωτικού στρες, να ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Μια ανασκόπηση 69 μελετών που περιλάμβαναν πάνω από 350.000 άτομα διαπίστωσε ότι το υψηλό επίπεδο σεληνίου στο αίμα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το αποτέλεσμα σχετίζεται μόνο με το σελήνιο που λαμβάνεται μέσω τροφών και όχι με συμπληρώματα.

 

  1. Μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις

Μια διατροφή πλούσια σε σελήνιο μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή, καθώς τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σε μια ανάλυση 25 μελετών παρατήρησης, μια αύξηση κατά 50% στα επίπεδα σεληνίου στο αίμα συσχετίστηκε με 24% μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Το σελήνιο μπορεί επίσης να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα σας - ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Αυτό δείχνει ότι το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα σας. Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή έχουν συνδεθεί με την αθηροσκλήρωση ή τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Η αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα προβλήματα υγείας όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και καρδιακές παθήσεις.

Η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε σελήνιο στη διατροφή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περιορίσετε τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στο ελάχιστο.

 

  1. Βοηθά στην πρόληψη της πνευματικής παρακμής

Η νόσος του Alzheimer είναι μια κατάσταση που προκαλεί απώλεια μνήμης και επηρεάζει αρνητικά τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Είναι η έκτη κατά σειρά αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αριθμός των ατόμων με νόσο του Αλτσχάιμερ αυξάνεται. Επομένως, η εξεύρεση τρόπων πρόληψης αυτής της εκφυλιστικής νόσου είναι επιτακτική.

Το οξειδωτικό στρες πιστεύεται ότι εμπλέκεται τόσο στην έναρξη όσο και στην εξέλιξη των νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με νόσο του Alzheimer έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου στο αίμα.

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα αντιοξειδωτικά τόσο στα τρόφιμα όσο και στα συμπληρώματα μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι το καθημερινό σελίνιο από τους ξηρούς καρπούς βελτίωσε τη λεκτική ευχέρεια και άλλες ψυχικές λειτουργίες σε ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε τρόφιμα υψηλού σεληνίου, όπως θαλασσινά και ξηρούς καρπούς, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

 

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα διατηρεί το σώμα σας υγιές εντοπίζοντας και καταπολεμώντας πιθανές απειλές. Οι απειλές περιλαμβάνουν βακτήρια, ιούς και παράσιτα.

Το σελήνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Αυτό το αντιοξειδωτικό βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα σας, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει την ανοσία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα σεληνίου στο αίμα σχετίζονται με αυξημένη ανοσοαπόκριση.

Από την άλλη πλευρά, η ανεπάρκεια έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτερη ανοσοαπόκριση.

Μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει την ανεπάρκεια με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και εξέλιξης της νόσου σε άτομα με HIV, ενώ τα συμπληρώματα έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν σε λιγότερες νοσηλείες και βελτίωση των συμπτωμάτων για αυτούς τους ασθενείς.

Επιπλέον, τα συμπληρώματα σεληνίου μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σε άτομα με γρίπη, φυματίωση και ηπατίτιδα C.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post