5 αποδεδειγμένα οφέλη του ελαιολάδου

Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το ελαιόλαδο - ειδικά το έξτρα παρθένο - είναι καλό για σας.

Ακολουθούν 5 οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.  

 

  1. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά

Το ελαιόλαδο είναι το φυσικό έλαιο που παράγεται από τις ελιές, τον καρπό του δέντρου ελιά.

Περίπου το 14% του ελαιολάδου είναι κορεσμένο λίπος, ενώ το 11% είναι πολυακόρεστο, όπως είναι τα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Αλλά το κυρίαρχο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό που ονομάζεται ελαϊκό οξύ, και αυτό φτάνει έως και το 73% της συνολικής περιεκτικότητας του ελαιολάδου.

Μελέτες δείχνουν ότι το ελαϊκό οξύ μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί ακόμη και να έχει ευεργετικές επιδράσεις στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι επίσης αρκετά ανθεκτικά σε υψηλή θερμότητα, καθιστώντας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μια υγιεινή επιλογή για το μαγείρεμα.

 

  1. Το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αρκετά θρεπτικό.

Εκτός από τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα, περιέχει βασικές ποσότητες βιταμινών Ε και Κ.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι είναι γεμάτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι βιολογικά ενεργά και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Επίσης καταπολεμούν τη φλεγμονή και βοηθούν στην προστασία της χοληστερόλης του αίματος από την οξείδωση - δύο οφέλη που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

  1. Το ελαιόλαδο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Πιστεύεται πως η χρόνια φλεγμονή αποτελεί μια βασική αιτία ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος του Alzheimer, η αρθρίτιδα και ακόμη και η παχυσαρκία.

Ένας από τους κύριους λόγους που το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται τόσο σημαντικό για την υγεία είναι ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Τα κύρια αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά του προκαλούνται από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Βασικό μεταξύ αυτών είναι το oleocanthal, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί παρόμοια με το ibuprofen, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Μερικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το ελαιόκανθο σε 3,4 κουταλιές (50 ml) εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με το 10% της δόσης ιβουπροφαίνης για ενήλικες.

Η έρευνα προτείνει επίσης ότι το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σημαντικών φλεγμονωδών δεικτών όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).

Μία μελέτη έδειξε επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου μπορούν να αναστείλουν ορισμένα γονίδια και πρωτεΐνες που προκαλούν φλεγμονή.

 

 

 

  1. Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων

Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλό σας, είτε λόγω θρόμβου αίματος είτε λόγω αιμορραγίας.

Στις αναπτυγμένες χώρες, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, ακριβώς πίσω από τις καρδιακές παθήσεις.

Η σχέση μεταξύ ελαιολάδου και κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου έχει μελετηθεί εκτενώς.

Μια μεγάλη ανασκόπηση των μελετών σε 841.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων.

Σε μια άλλη ανασκόπηση σε 140.000 συμμετέχοντες, όσοι κατανάλωναν το ελαιόλαδο είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από αυτούς που δεν το έκαναν.

 

  1. Το ελαιόλαδο δεν συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων λίπους προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους.

Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, με ευνοϊκές επιδράσεις στο σωματικό βάρος.

Σε 30μηνη μελέτη σε περισσότερους από 7.000 ισπανόφωνους φοιτητές, η κατανάλωση πολλών ελαιόλαδων δεν συνδέθηκε με αυξημένο βάρος.

Επιπλέον, μία τριετής μελέτη σε 187 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο συνδέεται με αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, καθώς και απώλεια βάρους.

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post