5 σημαντικά οφέλη του λιναρόσπορου
Σήμερα, οι λιναρόσποροι παρουσιάζονται ως "σούπερ φαγητό", καθώς οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν τα οφέλη που έχουν για την υγεία.
Ακολουθούν 5 από αυτά, στηριγμένα από την επιστήμη.
- Οι λιναρόσποροι έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά
Μόλις μία κουταλιά της σούπας παρέχει μια καλή ποσότητα πρωτεϊνών, ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, εκτός από την πλούσια πηγή ορισμένων βιταμινών και μετάλλων.
Μια κουταλιά της σούπας αλεσμένων λιναρόσπορων περιέχει τα ακόλουθα:
- Θερμίδες: 37
- Πρωτεΐνη: 1,3 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια
- Ίνες: 1,9 γραμμάρια
- Συνολικό λίπος: 3 γραμμάρια
- Κορεσμένο λίπος: 0,3 γραμμάρια
- Μονοκορεσμένο λίπος: 0,5 γραμμάρια
- Πολυακόρεστο λίπος: 2,0 γραμμάρια
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: 1,597 mg
- Βιταμίνη Β1: 8% της ΕΑΚ
- Βιταμίνη Β6: 2% της ΕΑΚ
- Φολάτη: 2% της ΕΑΚ
- Ασβέστιο: 2% της ΕΑΚ
- Σίδερο: 2% της ΕΑΚ
- Μαγνήσιο: 7% της ΕΑΚ
- Φώσφορος: 4% της ΕΑΚ
- Κάλιο: 2% της ΕΑΚ
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα οφέλη για την υγεία αποδίδονται κυρίως στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, στις λιγνάνες και τις ίνες που περιέχουν.
- Οι σπόροι λιναριού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ωμέγα-3
Αν είστε χορτοφάγοι ή δεν τρώτε ψάρια, οι σπόροι λίνου μπορεί να είναι η καλύτερη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών ουσιών.
Είναι μια πλούσια πηγή άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), ενός λιπαρού οξέος που βασίζεται κυρίως στα φυτά ωμέγα-3.
Το ALA είναι ένα από τα δύο απαραίτητα λιπαρά οξέα που πρέπει να αποκτήσετε από το φαγητό που τρώτε, καθώς το σώμα σας δεν τα παράγει από μόνο του.
Μια μεγάλη ανασκόπηση των 27 μελετών στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι διαπίστωσε ότι η ALA συνδέεται με 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την ALA με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες
Μόνο μία κουταλιά σπόρων λιναριού περιέχει 3 γραμμάρια ινών, που είναι το 8-12% της καθημερινής συνιστάμενης πρόσληψης για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.
Επιπλέον, περιέχουν δύο τύπους διαιτητικών ινών - διαλυτών (20-40%) και αδιάλυτων (60-80%).
Από τη μία πλευρά, οι διαλυτές ίνες αυξάνουν τη συνοχή του περιεχομένου του εντέρου σας και επιβραδύνουν το ποσοστό πέψης. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση της χοληστερόλης.
Από την άλλη πλευρά, οι αδιάλυτες ίνες αφήνουν περισσότερο νερό και βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου. Αυτό είναι χρήσιμο για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και για εκείνους που έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή εκκολπωματική νόσο.
- Οι σπόροι λιναριού μπορούν να βελτιώσουν τη χοληστερόλη
Ένα άλλο όφελος που προσφέρει ο λιναρόσπορος στην υγεία είναι η ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.
Σε μια μελέτη σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη όσοι κατανάλωναν 3 κουτάλια σούπας λιναρόσπορο ημερησίως για τρεις μήνες έδειξε ότι είχαν χαμηλότερη συνολική χοληστερόλη κατά 17% και «κακή» LDL χοληστερόλη χαμηλότερη κατά σχεδόν 20%.
Μια άλλη μελέτη σε ανθρώπους με διαβήτη διαπίστωσε ότι η λήψη 1 κουταλιάς της σούπας λιναρόσπορου ημερησίως για ένα μήνα είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της «καλής» χοληστερόλης HDL κατά 12%.
Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η κατανάλωση 30 γραμμαρίων λιναρόσπορων μείωσε καθημερινά τη συνολική χοληστερόλη και τη χοληστερόλη LDL κατά περίπου 7% και 10% αντίστοιχα.
Αυτό είναι σίγουρα καλή είδηση για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη χοληστερόλη τους.
- Περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας
Οι λιναρόσποροι είναι μια σπουδαία πηγή φυτικής πρωτεΐνης και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την πρωτεΐνη λιναρόσπορου και τα οφέλη που έχει για την υγεία. Η πρωτεΐνη λιναρόσπορου είναι πλούσια σε αμινοξέα αργινίνη, ασπαρτικό οξύ και γλουταμικό οξύ.
Αν σκέφτεστε να μειώσετε το κρέας και ανησυχείτε ότι θα νιώθετε πολύ πεινασμένοι, οι λιναρόσποροι μπορεί να είναι η απάντησή σας.
Leave a comment