Αγκινάρες: 5 Οφέλη που προσφέρουν στην υγεία

Οι αγκινάρες είναι από τα πιο όμορφα λαχανικά στον πλανήτη (σοβαρά, απλώς ρίξτε μια ματιά σε αυτά), αλλά παραμένουν λίγο μυστήρια, ακόμη και για τους καταναλωτές που έχουν επίγνωση των οφελών που προσφέρουν στην υγεία.

Οι αγκινάρες αποτελούν κορυφαία πηγή ινών

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) 1 μαγειρεμένη αγκινάρα περιέχει σχεδόν 7 γραμμάρια ινών, περίπου το ένα τρίτο του ελάχιστου ημερήσιου στόχου. Εκτός από την ενίσχυση της υγιούς διαχείρισης του βάρους και της πέψης, οι ίνες διαδραματίζουν επίσης ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα για σταθερή, ομοιόμορφη ενέργεια. Τρέφει επίσης ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που συνδέονται με ανοσία, διάθεση και αντιφλεγμονώδη.

Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Σε μια μελέτη του USDA, οι αγκινάρες βρέθηκαν στις πιο υψηλές θέσεις των λαχανικών όσον αφορά τη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και την αντιοξειδωτική ικανότητα ανά μερίδα. Τα αντιοξειδωτικά παίζουν ρόλο στην προστασία των κυττάρων από την πρόωρη γήρανση και τη δυσλειτουργία. Επίσης, περιορίζουν την καταστροφή των κυττάρων που προκαλείται από την άσκηση και βοηθούν στην αποκατάσταση τους.

Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

Μια μεσαίου μεγέθους, μαγειρεμένη αγκινάρα παρέχει περισσότερο από το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής τόσο για το φυλλικό οξύ όσο και για τη βιταμίνη Κ, καθώς και περισσότερο από το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής για βιταμίνη C, μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο.

Το πολύ λίγο φυλλικό οξύ έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και προβλήματα της μνήμης. Η βιταμίνη Κ, που βοηθά στη σωστή πήξη του αίματος, απαιτείται επίσης για το σχηματισμό οστών. Το έλλειμμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Η βιταμίνη C, η οποία επίσης λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό που καταπολεμά την ηλικία, απαιτείται για την επιδιόρθωση του DNA, την ανοσολογική λειτουργία και την παραγωγή κολλαγόνου.

Το μαγνήσιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη και βελτιώνει τον ύπνο στις γυναίκες. Για τα ενεργά άτομα, έχει αποδειχθεί ότι η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου βελτιώνει τη δύναμη, την πρόσληψη οξυγόνου, την παραγωγή ενέργειας και την ισορροπία ηλεκτρολυτών. Το μαγγάνιο υποστηρίζει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου και την υγεία των οστών. Επιπλέον, το κάλιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της καρδιάς, τις συστολές των μυών και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό είναι ένα αρκετά εντυπωσιακό προφίλ θρεπτικών συστατικών, ειδικά για μόλις 60 θερμίδες ανά ολόκληρη αγκινάρα, η οποία παρέχει επίσης περίπου 3,5 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει την υγεία του ήπατος

Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD) είναι η πιο κοινή αιτία χρόνιας ηπατικής νόσου παγκοσμίως. Η υγιεινή διατροφή, η διαχείριση του βάρους και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του NAFLD, αλλά το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας (μια συμπυκνωμένη ποσότητα ορισμένων ουσιών που βρίσκονται στο φυτό που συνήθως τοποθετείται σε μορφή σκόνης ή δισκίου) μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Πώς να επιλέξετε μια φρέσκια αγκινάρα

Όταν αγοράζετε αγκινάρες, αναζητήστε εκείνες με έντονη αίσθηση που έχουν σφικτά φύλλα τα οποία δεν είναι σπασμένα. Ένα ενδεικτικό σημάδι φρεσκάδας είναι εάν τα φύλλα τσιμπάνε λίγο καθώς τρίβονται.

Σημείωση

Λάβετε υπόψη ότι τόσο οι αγκινάρες όσο και οι αγκινάρες της Ιερουσαλήμ είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP, επομένως μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι κονσέρβες αγκινάρες είναι ωραίες, ωστόσο, προτιμήστε μια μερίδα μισού φλιτζανιού ή λιγότερο

Εάν δεν αναστατώσουν το στομάχι σας, δοκιμάστε να τις φάτε μερικές φορές το μήνα ή περισσότερες. Εκτός από τα οφέλη τους, προσφέρουν ποικιλία, όσον αφορά τη γεύση, την υφή και το χρώμα στο πιάτο σας.

Πηγή: https://www.health.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post