5 από τα πιο αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που μπορείτε να φάτε

Από τη μία πλευρά, βοηθά το σώμα σας να αμυνθεί από μολύνσεις και τραυματισμούς. Από την άλλη πλευρά, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και ασθένειες.

Το άγχος, τα φλεγμονώδη τρόφιμα και τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας μπορούν να κάνουν αυτόν τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερο.

Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.

Ακολουθούν 5 αντιφλεγμονώδη τρόφιμα.

 

  1. Σταφύλια

Τα σταφύλια περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή.

Επιπλέον, ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το Αλτσχάιμερ και οι διαταραχές των ματιών.

Επιπλέον, τα σταφύλια είναι μια από τις καλύτερες πηγές ρεσβερατρόλης, μιας άλλης ένωσης που έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

 

  1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με έντονη, γήινη γεύση που χρησιμοποιείται συχνά σε κάρυ και άλλα ινδικά πιάτα.

Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί επίσης και στο περιεχόμενο της κουρκουμίνης που είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες θρεπτικό συστατικό.

Επίσης, ο κουρκουμάς μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με αρθρίτιδα, διαβήτη και άλλες ασθένειες

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση 1 γραμμαρίου κουρκουμίνης καθημερινά σε συνδυασμό με πιπερίνη από μαύρο πιπέρι προκάλεσε σημαντική μείωση του φλεγμονώδους δείκτη CRP σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

 

  1. Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο υγιεινά λίπη που μπορείτε να φάτε.

Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και αποτελεί βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής, η οποία παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Μελέτες συνδέουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του εγκεφάλου και άλλων σοβαρών καταστάσεων υγείας.

Σε μία μελέτη για τη Μεσογειακή διατροφή, η CRP και αρκετοί άλλοι φλεγμονώδεις δείκτες μειώθηκαν σημαντικά σε εκείνους που κατανάλωναν 50 ml ελαιόλαδου καθημερινά.

Λάβετε υπόψη ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει μεγαλύτερα αντιφλεγμονώδη οφέλη από αυτά που παρέχονται από πιο εκλεπτυσμένα ελαιόλαδα.

 

  1. Ντομάτες

Η ντομάτα είναι μια θρεπτική δύναμη.

Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό με εντυπωσιακές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το λυκοπένιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τη μείωση προφλεγμονωδών ενώσεων που σχετίζονται με διάφορους τύπους καρκίνου.

Σημειώστε ότι το μαγείρεμα τομάτας σε ελαιόλαδο μπορεί να μεγιστοποιήσει την ποσότητα του λυκοπενίου που απορροφάτε.

Αυτό συμβαίνει επειδή το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές, μια θρεπτική ουσία που απορροφάται καλύτερα με μια πηγή λίπους.

 

  1. Κεράσια

Τα κεράσια είναι νόστιμα και πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως ανθοκυανίνες και κατεχίνες, που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Σε μια μελέτη, όταν οι άνθρωποι κατανάλωναν 280 γραμμάρια κεράσια την ημέρα για 1 μήνα, τα επίπεδα του φλεγμονώδους δείκτη CRP μειώθηκαν και παρέμειναν χαμηλά για 28 ημέρες αφού σταμάτησαν να τρώνε κεράσια.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post