5 τρόφιμα για πιο υγιείς πνεύμονες

Αυτά είναι 5 από τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε για καλύτερη υγεία των πνευμόνων.

 

  1. Προϊόντα ντομάτας

Οι ντομάτες και τα προϊόντα ντομάτας είναι από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές λυκοπενίου. Αυτό είναι καροτενοειδές αντιοξειδωτικό που έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη υγεία των πνευμόνων.

Η κατανάλωση προϊόντων τομάτας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή των αεραγωγών σε άτομα με άσθμα και βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων σε άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Μια μελέτη του 2019 σε 105 άτομα με άσθμα έδειξε ότι μια δίαιτα πλούσια σε ντομάτες συσχετίστηκε με χαμηλότερο επιπολασμό άσθματος με χαμηλό έλεγχο. Επιπλέον, η πρόσληψη ντομάτας σχετίζεται επίσης με βραδύτερη μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων στους πρώην καπνιστές.

 

  1. Μύρτιλα

Τα μύρτιλα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με ορισμένα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και της διατήρησης της λειτουργίας των πνευμόνων.

Τα μύρτιλα είναι μια πλούσια πηγή ανθοκυανινών που είναι ισχυρές χρωστικές που έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν τον πνευμονικό ιστό από οξειδωτική βλάβη.

 

  1. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα ποτό που έχει εντυπωσιακές επιπτώσεις στην υγεία. Το epigallocatechin gallate (EGCG) είναι μια κατεχίνη που συμπυκνώνεται στο πράσινο τσάι. Διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει ίνωση ή ουλές ιστών.

Η πνευμονική ίνωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από προοδευτικές ουλές του πνευμονικού ιστού που επηρεάζουν τη λειτουργία των πνευμόνων. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι το EGCG μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αυτής της ασθένειας.

 

  1. Κόκκινο λάχανο

Το κόκκινο λάχανο είναι μια προσιτή και πλούσια πηγή ανθοκυανινών. Αυτά τα φυτικά χρωστικά δίνουν στο κόκκινο λάχανο το έντονο χρώμα του. Η πρόσληψη ανθοκυανίνης έχει συνδεθεί με μειωμένη μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων.

Επιπλέον, το λάχανο είναι γεμάτο με φυτικές ίνες. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες έχουν καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων συγκριτικά με όσους καταναλώνουν χαμηλές ποσότητες ινών.

 

  1. Ελαιόλαδο

Η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από αναπνευστικές καταστάσεις όπως το άσθμα. Το ελαιόλαδο είναι μια συμπυκνωμένη πηγή αντιφλεγμονωδών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών και της βιταμίνης Ε, τα οποία είναι υπεύθυνα για τα ισχυρά οφέλη για την υγεία του.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 871 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλή πρόσληψη ελαιολάδου είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.

Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τη λειτουργία των πνευμόνων στους καπνιστές, καθώς και σε άτομα με ΧΑΠ και άσθμα.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΑΣ ΕΔΩ

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post