5 Τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Εάν ψάχνετε τρόπους για την πρόληψη κρυολογήματος, γρίπης και άλλων λοιμώξεων, το πρώτο σας βήμα πρέπει να είναι μια επίσκεψη στο τοπικό μανάβικο. Προγραμματίστε τα γεύματά σας για να συμπεριλάβετε αυτούς τους 5 ισχυρούς ενισχυτές του ανοσοποιητικού συστήματος.

 1. Εσπεριδοειδή

Οι περισσότεροι άνθρωποι κατευθύνονται στη βιταμίνη C αφού έχουν κρυώσει. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Η βιταμίνη C θεωρείται ότι αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι βασικά για την καταπολέμηση λοιμώξεων.

Σχεδόν όλα τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Τα δημοφιλή εσπεριδοειδή περιλαμβάνουν:

 • γκρέιπφρουτ
 • πορτοκάλια
 • κλημεντίνες
 • μανταρίνια
 • λεμόνια
 • λάιμ

Επειδή το σώμα σας δεν την παράγει ή δεν την αποθηκεύει, χρειάζεστε καθημερινή κατανάλωση βιταμίνης C για συνεχή υγεία. Το συνιστώμενο ημερήσιο ποσό για τους περισσότερους ενήλικες είναι:

 • 75 mg για γυναίκες
 • 90 mg για άνδρες

Λάβετε επίσης υπόψη ότι ενώ η βιταμίνη C μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε από ένα κρυολόγημα γρηγορότερα, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματική κατά του νέου κορονοϊού, SARS-CoV-2.

 

 1. Κόκκινες πιπεριές

Εάν πιστεύετε ότι τα εσπεριδοειδή έχουν την περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό, ξανασκεφτείτε το. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή βήτα καροτίνης.

Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, η βιταμίνη C μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές δέρμα. Η βήτα καροτίνη, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών και του δέρματος.

 

 1. Μπρόκολο

Το μπρόκολο υπερφορτίζεται με βιταμίνες και μέταλλα. Γεμάτο με βιταμίνες A, C και E, φυτικές ίνες και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά που μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας.

Το κλειδί για να διατηρείται άθικτη η δύναμή του είναι να το μαγειρεύετε όσο το δυνατόν λιγότερο - ή καλύτερα ακόμα, καθόλου. Η έρευνα έχει δείξει ότι ο ατμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα.

 

 1. Σκόρδο

Το σκόρδο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κουζίνα στον κόσμο. Προσθέτει λίγο γεύση στα τρόφιμα και είναι απαραίτητο για την υγεία σας.

Οι πρώτοι πολιτισμοί αναγνώρισαν την αξία του στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Το σκόρδο μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη σκλήρυνση των αρτηριών και υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

 

 1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα άλλο συστατικό στο οποίο πολλοί στρέφονται εφόσον αρρωστήσουν. Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να μειώσει τον πονόλαιμο και τις φλεγμονώδεις ασθένειες. Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει και στη ναυτία.

Ενώ χρησιμοποιείται σε πολλά γλυκά επιδόρπια, το τζίντζερ περιέχει λίγη θερμότητα με τη μορφή τζίντζερλης, συγγενή της καψαϊκίνης.

Το τζίντζερ μπορεί επίσης να μειώσει τον χρόνιο πόνο και μπορεί ακόμη και να έχει ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post