#Health -Νιώθετε φούσκωμα: 5 απλά βήματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

#Health -Νιώθετε φούσκωμα: 5 απλά βήματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

Το φούσκωμα μπορεί να είναι απογοητευτικό και άβολο.

Είναι συνηθισμένο και μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία παραγόντων που κυμαίνονται από δυσανεξίες στα τρόφιμα έως δυσκοιλιότητα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές απλές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να νικήσετε γρήγορα το πρήξιμο.

Ακολουθούν 5 εύκολοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να «ξεφουσκώσετε» πιο άμεσα.

  1. Πίνετε άφθονο νερό

Η καλή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας εάν προσπαθείτε να ξεφουσκώσετε, καθώς το να πίνετε νερό τακτικά όλη την ημέρα μπορεί να αποτρέψει την κατακράτηση υγρών που προκαλείται από την αφυδάτωση.

Επιπλέον, μπορεί να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα, η οποία είναι μια κοινή αιτία φουσκώματος.

Ιδανικά, προτιμήστε ποτά όπως νερό ή τσάι όποτε είναι δυνατόν και απομακρύνεστε από ροφήματα με ζάχαρη όπως αναψυκτικά, χυμούς και energy drinks.

  1. Εξετάστε την πρόσληψη φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι μια ένωση που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα. Κινείται αργά μέσω του πεπτικού σας σωλήνα, προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα και καθυστερώντας την εκκένωση του στομάχου.

Η προσθήκη περισσότερων ινών στη διατροφή σας προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν αυξημένη κανονικότητα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσθέσετε ίνες στη διατροφή σας σταδιακά. Η αύξηση της πρόσληψης σας πολύ γρήγορα μπορεί να επιδεινώσει τα πεπτικά προβλήματα όπως αέρια, φούσκωμα και διάρροια.

  1. Καταναλώνετε λιγότερο νάτριο

Το νάτριο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που παίζει βασικό ρόλο στην ισορροπία υγρών.

Η κατανάλωση πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να κάνει το σώμα σας να συγκρατήσει περισσότερο νερό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και πρήξιμο. Έτσι, η μείωση της πρόσληψης αυτών των τροφών είναι ένας απλός τρόπος για να αποτρέψετε αυτά τα συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το γρήγορο φαγητό, τα γεύματα, τα τηγανητά και τα αλμυρά σνακ τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Αντί για αυτά, επιλέξτε συστατικά πυκνά σε θρεπτικά συστατικά, ελάχιστα επεξεργασμένα όποτε είναι δυνατόν και πειραματιστείτε με βότανα και μπαχαρικά για να προσθέσετε γεύση στα αγαπημένα σας φαγητά.

  1. Να προσέχετε τις τροφικές δυσανεξίες

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τυχόν τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες που μπορεί να έχετε, καθώς μπορεί να συμβάλουν στο φούσκωμα.

Για παράδειγμα, η δυσανεξία στη λακτόζη - η αδυναμία πέψης της φυσικής ζάχαρης που υπάρχει στο γάλα - μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα, πληρότητα, αέρια, πόνο στο στομάχι και διάρροια.

Ομοίως, εκείνοι με κοιλιοκάκη-ευαισθησία στη γλουτένη-μπορεί να αντιμετωπίσουν πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη όπως σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη.

Το να γνωρίζετε ποια τρόφιμα προκαλούν τα συμπτώματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να τροποποιήσετε τη διατροφή σας για να αποφύγετε προβλήματα όπως το φούσκωμα. Δοκιμάστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων και συμπτωμάτων για μερικές εβδομάδες για να προσδιορίσετε πότε μπορεί να εμφανιστούν τα συμπτώματά σας.

  1. Να απομακρυνθείτε από ζάχαρη και αλκοόλ

Το αλκοόλ με ζάχαρη είναι ένας τύπος υδατανθράκων που βρίσκονται φυσικά σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Επειδή δεν αφομοιώνονται πλήρως από το σώμα, μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα όπως αέρια, διάρροια, φούσκωμα και πόνο στο στομάχι σε μερικούς ανθρώπους.

Το αλκοόλ με ζάχαρη βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Έτσι, η μείωση της πρόσληψης αυτών των τροφών μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις πεπτικές παρενέργειες όπως το φούσκωμα.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a Comment

Pleae note, comments must be approved before they are published