5 + 1 φαγητά και ποτά που έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πολλών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

Εδώ είναι 6 τρόφιμα με εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

 

  1. Σάλτσα μακαρονιών

Τα πρόσθετα σάκχαρα συχνά κρύβονται σε τρόφιμα που δεν θεωρούμε καν γλυκά, όπως η σάλτσα μακαρονιών.

Όλες οι σάλτσες σπαγγέτι θα περιέχουν κάποια φυσική ζάχαρη δεδομένου ότι είναι φτιαγμένες με ντομάτες.

Ωστόσο, πολλές σάλτσες σπαγγέτι περιέχουν επιπλέον ζάχαρη.

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι δεν λαμβάνετε ανεπιθύμητη ζάχαρη στη σάλτσα ζυμαρικών σας είναι να φτιάξετε τη δική σας.

 

  1. Αθλητικά ποτά

Τα αθλητικά ποτά συχνά μπορούν να εκληφθούν ως υγιεινή επιλογή για όσους ασκούνται.

Ωστόσο, τα αθλητικά ποτά έχουν σχεδιαστεί για να ενυδατώνουν και να τροφοδοτούν εκπαιδευμένους αθλητές κατά τη διάρκεια παρατεταμένων, έντονων περιόδων άσκησης.

Για αυτόν τον λόγο, περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενων σακχάρων που μπορούν γρήγορα να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια.

Στην πραγματικότητα, ένα τυπικό μπουκάλι 591 mL αθλητικού ποτού θα περιέχει 37,9 γραμμάρια ζάχαρης και 198 θερμίδες. Αυτό ισοδυναμεί με 9,5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Τα αθλητικά ποτά χαρακτηρίζονται επομένως ως ζαχαρούχα ποτά. Όπως τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων, έχουν επίσης συνδεθεί με την παχυσαρκία και τη μεταβολική νόσο.

Αν δεν είστε δρομέας μαραθωνίου ή κάποιος διακεκριμένος αθλητής, θα πρέπει πιθανότατα να προτιμήσετε το νερό ενώ ασκείστε. Είναι μακράν η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους από εμάς.

  1. Γάλα σοκολάτας

Το γάλα σοκολάτας είναι γάλα που έχει αρωματιστεί με κακάο και έχει γλυκανθεί με ζάχαρη.

Το ίδιο το γάλα είναι ένα πολύ θρεπτικό ποτό. Είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι ιδανικά για την υγεία των οστών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου και των πρωτεϊνών.

Ωστόσο, παρά το ότι έχει όλες τις θρεπτικές ιδιότητες του γάλακτος, ένα ποτήρι γάλα σοκολάτας των 230 mL συνοδεύεται από επιπλέον 11,4 γραμμάρια (2,9 κουταλάκια του γλυκού) πρόσθετης ζάχαρης.

  1. Καφέδες με άρωμα

Ο αρωματισμένος καφές είναι μια δημοφιλής τάση, αλλά η ποσότητα κρυφών σακχάρων σε αυτά τα ποτά μπορεί να είναι συγκλονιστική.

Σε ορισμένες αλυσίδες καφέ, ένας μεγάλος αρωματικός καφές ή ένα ποτό καφέ μπορεί να περιέχει 45 γραμμάρια ζάχαρης, αν όχι πολύ περισσότερο. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 11 κουταλάκια του γλυκού προσθήκη ζάχαρης ανά μερίδα.

Λαμβάνοντας υπόψη τον ισχυρό δεσμό μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και της κακής υγείας, είναι ίσως καλύτερο να προτιμήσετε έναν καφέ χωρίς αρωματισμένα σιρόπια ή πρόσθετη ζάχαρη.

  1. Παγωμένο τσάι

Το παγωμένο τσάι συνήθως γλυκαίνεται με ζάχαρη ή αρωματίζεται με σιρόπι.

Είναι δημοφιλές σε διάφορες μορφές και γεύσεις σε όλο τον κόσμο και αυτό σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να διαφέρει ελαφρώς.

Τα περισσότερα παγωμένα τσάγια στο εμπόριο θα περιέχουν περίπου 35 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα 340 mL.

Αν σας αρέσει το τσάι, επιλέξτε κανονικό τσάι ή επιλέξτε παγωμένο τσάι χωρίς σάκχαρα.

  1. Κονσερβοποιημένα φασόλια

Τα φασόλια φούρνου είναι ακόμη μια αλμυρή τροφή που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ένα φλιτζάνι (254 γραμμάρια) κανονικών ψημένων φασολιών περιέχει περίπου 5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Αν σας αρέσουν τα φασόλια, μπορείτε να επιλέξετε να τα μαγειρέψετε στο σπίτι.

 

Συνοπτικά

Η προσθήκη σακχάρων δεν είναι απαραίτητο μέρος της διατροφής σας. Αν και οι μικρές ποσότητες είναι ωραίες, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες σε τακτική βάση.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα κρυμμένα σάκχαρα στα γεύματά σας είναι να τα φτιάχνετε στο σπίτι, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι περιέχουν.

Ωστόσο, εάν πρέπει να αγοράσετε προσυσκευασμένα τρόφιμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την ετικέτα για να εντοπίσετε τυχόν κρυμμένα πρόσθετα σάκχαρα, ειδικά όταν αγοράζετε τρόφιμα από αυτήν τη λίστα.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post