5 + 1 τρόφιμα για καλύτερη υγεία των πνευμόνων

Ωστόσο, κοινοί παράγοντες, όπως η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου και τις περιβαλλοντικές τοξίνες, καθώς και η κατανάλωση φλεγμονωδών τροφών, μπορούν να επηρεάσουν αυτά τα σημαντικά όργανα.

Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των πνευμόνων σας.

 

  1. Στρείδια

Τα στρείδια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία των πνευμόνων, όπως ψευδάργυρος, σελήνιο, βιταμίνες Β και χαλκός.

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα σεληνίου και χαλκού στο αίμα έχουν καλύτερη πνευμονική λειτουργία, σε σύγκριση με εκείνα με χαμηλότερα επίπεδα αυτών των θρεπτικών ουσιών.

Επιπλέον, τα στρείδια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Β και ψευδαργύρου, θρεπτικών συστατικών που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα άτομα που καπνίζουν.

Το κάπνισμα εξαντλεί ορισμένες βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12, η ​​οποία συμπυκνώνεται στα στρείδια. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των καπνιστών από την ανάπτυξη ΧΑΠ.

 

  1. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και σελήνιο. Σύμφωνα με έρευνα, αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της λειτουργίας των πνευμόνων.

 

  1. Καφές

Εκτός από την αύξηση των επιπέδων ενέργειας, το πρωϊνό σας φλιτζάνι καφέ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των πνευμόνων σας. Ο καφές είναι γεμάτος με καφεΐνη και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία των πνευμόνων.

Η έρευνα δείχνει ότι η πρόσληψη καφέ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων και στην προστασία από αναπνευστικές ασθένειες. Για παράδειγμα, η καφεΐνη δρα ως αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι βοηθά στο άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων σε άτομα με άσθμα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση 15 μελετών διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια πρόσληψη καφέ συσχετίστηκε με θετικές επιδράσεις στη λειτουργία των πνευμόνων και με μειωμένο κίνδυνο άσθματος.

 

  1. Κριθάρι

Το κριθάρι είναι ένα θρεπτικό ολικό σιτάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και πλούσιες σε δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν αποδειχθεί ότι έχουν προστατευτική επίδραση στη λειτουργία των πνευμόνων και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από ασθένειες που σχετίζονται με τους πνεύμονες.

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως φλαβονοειδή και βιταμίνη Ε, προάγουν επίσης την υγεία των πνευμόνων και προστατεύουν από την κυτταρική βλάβη.

 

  1. Φακές

Οι φακές είναι πλούσιες σε πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη στήριξη της λειτουργίας των πνευμόνων, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και κάλιο.

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει συσχετιστεί με την ενίσχυση της υγείας των πνευμόνων, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε όσπρια όπως φακές.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακολουθώντας ένα μεσογειακό διατροφικό τρόπο ζωής μπορεί να ενισχυθεί η καλύτερη υγεία των πνευμόνων. Επιπλέον, η κατανάλωση φακών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα και τη ΧΑΠ.

 

  1. Κακάο

Τα προϊόντα κακάου όπως η μαύρη σοκολάτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών και περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη, η οποία βοηθά στη χαλάρωση των αεραγωγών στους πνεύμονες.

Η πρόσληψη κακάου έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργικών αναπνευστικών συμπτωμάτων και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Επιπλέον, μια μελέτη που περιελάβανε 55.000 άτομα διαπίστωσε ότι εκείνοι με υψηλότερη κατανάλωση φλαβονοειδών από τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων σοκολάτας, είχαν καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post