Τα 4 πιο υγιεινά είδη μούρων

Έχουν γλυκιά ή ξινή γεύση και χρησιμοποιούνται σε μια σειρά από φαγητά.

Τα μούρα είναι θρεπτικά και συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες.

Για αυτό λοιπόν, το να βάλετε τα μούρα στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη μείωση των συμπτωμάτων πολλών χρόνιων παθήσεων.

Εδώ είναι 4 από τα πιο υγιεινά μούρα που μπορείτε να φάτε.

 1. Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι δημοφιλή μούρα που λειτουργούν και ως μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Κ.

Ένα φλιτζάνι βατόμουρα (148 γραμμάρια) παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

 • Θερμίδες: 84
 • Ίνες: 3,6 γραμμάρια
 • Βιταμίνη C: 16% του βάρους DV
 • Βιταμίνη Κ: 24% του βάρους DV
 • Μαγγάνιο: 22% του DV

Τα βατόμουρα περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που ονομάζονται ανθοκυανίνες.

Οι ανθοκυανίνες των βατόμουρων μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων τόσο στους υγιείς όσο και στους ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο για τη νόσο.

Επιπλέον, τα βατόμουρα μπορούν να βελτιώσουν άλλες πτυχές της υγείας της καρδιάς μειώνοντας την "κακή" χοληστερόλη LDL στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και ενισχύοντας τη λειτουργία των αρτηριών.

Τα βατόμουρα μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα οι ενώσεις του βατόμουρου μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 έως και 26%.

Μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε βατόμουρα έχουν επίσης χαμηλότερα ποσοστά γνωσιακών προβλημάτων, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους παραμένει υγιέστερος καθώς μεγαλώνουν.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό του ακριβούς ρόλου που παίζουν τα βατόμουρα στην υγεία του εγκεφάλου.

Τα βατόμουρα περιέχουν καλές ποσότητες ινών, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών ανθοκυανινών. Η κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

 

 1. Σμέουρα

Τα σμέουρα χρησιμοποιούνται συχνά σε επιδόρπια και αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ινών.

Ένα φλιτζάνι (123 γραμμάρια) σμέουρων παρέχει:

 • Θερμίδες: 64
 • Ίνα: 8 γραμμάρια
 • Βιταμίνη C: Το 36% της ΒΔ
 • Βιταμίνη Κ: 8% του ΒΜ
 • Μαγγάνιο: 36% του DV

Τα σμέουρα περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που ονομάζονται ελλαγιτανίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Μια μελέτη έδειξε ότι όταν οι ποδηλάτες κατανάλωναν ένα ποτό που περιείχε σμέουρα και άλλα μούρα, το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την άσκηση μειωνόταν σημαντικά.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σμέουρων, ενώ τα μαύρα σμέουρα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία.

Τα μαύρα σμέουρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλά για την υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα μαύρα σμέουρα μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη στο αίμα.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μαύρα σμέουρα μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες ήταν πολύ μικρές. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη των μαύρων σμέουρων.

 1. Goji berries

Τα goji berries, επίσης γνωστά ως wolfberries, προέρχονται από την Κίνα και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική. Έχουν γίνει πρόσφατα πολύ δημοφιλείς στον δυτικό κόσμο.

28 γραμμάρια ξηρών καρπών goji berries περιέχουν:

 • Θερμίδες: 98
 • Ίνα: 3,7 γραμμάρια
 • Βιταμίνη C: 15% του βάρους DV
 • Βιταμίνη Α: 42% του βάρους DV
 • Σίδερο: 11% του DV

Τα goji berries περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και ζεαξανθίνης, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών.

Όπως και πολλά άλλα μούρα, τα μούρα goji περιέχουν αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού Goji Berry για 30 ημέρες αύξησε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του αίματος σε έρευνα που έγινε μεταξύ ηλικιωμένων υγιών ανθρώπων στην Κίνα.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού goji berry για 2 εβδομάδες αύξησε το μεταβολισμό και μείωσε το μέγεθος της μέσης στους υπέρβαρους ανθρώπους.

 1. Φράουλες

Οι φράουλες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μούρα στον κόσμο και επίσης μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C.

Ένα φλιτζάνι ολόκληρων φραουλών (144 γραμμάρια) παρέχει:

 • Θερμίδες: 46
 • Ίνα: 3 γραμμάρια
 • Βιταμίνη C: 97% του βάρους DV
 • Μαγγάνιο: 24% του DV

Οι φράουλες είναι καλές για την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη πάνω από 93.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν περισσότερες από τρεις μερίδες φράουλας και βατόμουρων την εβδομάδα είχαν πάνω από 30% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φράουλες μπορούν να μειώσουν έναν αριθμό παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης στο αίμα, των τριγλυκεριδίων και του οξειδωτικού στρες.

Οι φράουλες μπορούν επίσης να μειώσουν φλεγμονές μειώνοντας τις φλεγμονώδεις χημικές ουσίες στο αίμα, όπως IL-1β, IL-6 και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).

Επιπλέον, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι σημαντικό για την πρόληψη του διαβήτη.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης σε πάνω από 200.000 ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση φράουλας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 18%.

Τέλος, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 60 γραμμαρίων σκόνης φράουλας την ημέρα μειώνει το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονώδεις ουσίες σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου.

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post