4 Οφέλη που προσφέρουν τα καρύδια στην υγεία σας

Μπορείτε να προσθέσετε τα καρύδια σε τροφές  όπως μπισκότα, muffins, brownies και μπακλαβά. Επίσης τα καρύδια είναι ιδανικά ως συνοδευτικά σε σαλάτες, σε μαγειρεμένα λαχανικά, με δημητριακά ολικής άλεσης και χούμους. Τα καρύδια παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν οφέλη για την υγεία και αυτό υποστηρίζεται από την επιστήμη. Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα οφέλη των καρυδιών για την υγεία.

 

Τα καρύδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Περίπου ένα τέταρτο του φλιτζανιού, ή 14 μισά καρύδια παρέχουν 18 γραμμάρια καλού λίπους, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 2 γραμμάρια ινών, σχεδόν το 50% του ημερήσιου στόχου για το μαγγάνιο, και μικρότερες ποσότητες μαγνησίου, σιδήρου, ασβεστίου και βιταμινών Β. Το μαγγάνιο είναι ένα μέταλλο που ενισχύει τα υγιή οστά που απαιτείται για την παραγωγή κολλαγόνου και την επούλωση των πληγών. Τα καρύδια είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο, την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

 

Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Σε μια μελέτη του 2019, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη και έτρωγαν ολόκληρα καρύδια, βίωσαν μεγαλύτερα οφέλη σε σχέση με εκείνους με παρόμοια διατροφή που δεν κατανάλωναν καρύδια. Τα αποτελέσματα περιλάμβαναν μείωση της κεντρικής διαστολικής αρτηριακής πίεσης (η πίεση που κινείται προς την καρδιά) και θετικές αλλαγές στη χοληστερόλη.

 

Μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του εγκεφάλου

Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής μείωσης στους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2020 που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition οι ερευνητές εξέθεσαν πάνω από 600 ηλικιωμένους σε διατροφή με 15% θερμίδες από καρύδια και άλλους σε μια διατροφή που δεν τα περιελάβανε. Ενώ τα καρύδια δεν είχαν καμία επίδραση στη γνωστική λειτουργία των υγιών ατόμων, οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου έδειξαν ότι οι ξηροί καρποί είχαν μεγαλύτερη επίδραση σε άτομα υψηλότερου κινδύνου, όπως οι καπνιστές, και άνθρωποι με ψυχονευρογενή προβλήματα.

 

Παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του βάρους

 

Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Obesity and Metabolism, σε άτομα που ζούσαν σε ελεγχόμενο κλινικό ερευνητικό κέντρο δόθηκαν smoothies μεταξύ των οποίων κάποια περιείχαν καρύδια. Η προσθήκη καρυδιών μείωσε το αίσθημα της πείνας και βελτίωσε τη ρύθμιση της όρεξης. Οι ερευνητές λένε ότι ο αντίκτυπος των καρυδιών στον κορεσμό θα μπορούσε να οφείλεται σε αλλαγές στο κεντρικό νευρικό σύστημα που επηρεάζει τις τροφές. Η αλλαγή θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας.

 

Περισσότεροι τρόποι για να απολαύσετε τα καρύδια

Συνδυάστε τα καρύδια με φρέσκα φρούτα, βάλτε τα τα σε λιωμένη μαύρη σοκολάτα ή ενσωματώστε τα σε μπάρες. Προσθέστε καρύδια σε smoothies ή βρώμη στο πρωινό, προσθέστε τα σε μαύρα φασόλια ή φακές για μεσημεριανό και συμπεριλάβετε τα σε συνταγές όπως είναι τα tacos με λαχανικά.

Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα απλό πέστο καρυδόψυχας, προσθέτοντας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βασιλικό, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Αναμείξτε το με ψητά λαχανικά ή χρησιμοποιήστε το ως συνοδευτικό σαλάτας.

 

Πηγή: https://www.health.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post