4 tips για να μειώσετε τις μερίδες σας χωρίς να αυξήσετε την πείνα σας

Αλλά πώς περιορίζεις τις μερίδες φαγητού χωρίς να πεινάς; Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κόψετε τις θερμίδες χωρίς να προκαλέσετε πείνα στον εαυτό σας.

Αυτό το άρθρο περιέχει 4 μεγάλες συμβουλές για τη μείωση των μερίδων φαγητού χωρίς να δημιουργηθεί πείνα.

  1. Το μισό σας πιάτο να είναι λαχανικά

Τα λαχανικά έχουν πολύ νερό και ίνες πλήρωσης, αλλά όχι πολλές θερμίδες.

Αντικαταστήστε το μισό του αμύλου ή της πρωτεΐνης του γεύματός σας με μη αμυλούχα λαχανικά. Έτσι μπορείτε να φάτε τον ίδιο όγκο φαγητού ενώ ταυτόχρονα μπορείτε ακόμα και να μειώσετε τις συνολικές θερμίδες.

Σύμφωνα με έρευνα η ποσότητα της τροφής που τρώτε είναι ένας παράγοντας στην αίσθηση πληρότητας.

Εφαρμόστε την ίδια πρακτική κατά την παρασκευή μικτών πιάτων. Απλά προσθέστε περισσότερα λαχανικά στις αγαπημένες σας συνταγές για να τα μειώσετε σε θερμίδες και συμπεριλάβετε πιο θρεπτικά συστατικά.

  1. Πίνετε νερό με τα γεύματά σας

Με το να πίνετε ποτά πλούσια σε θερμίδες όπως για παράδειγμα χυμούς ή αναψυκτικά δεν προσφέρετε στον εαυτό σας αίσθηση πληρότητας ενώ όμως λαμβάνετε περιττές θερμίδες.

Για τους ενήλικες, είναι σημαντικό το πόσιμο νερό πριν το γεύμα γιατί μπορεί αν σας βοηθήσει να νιώσετε πληρότητα χωρίς να υπερκαταναλώσετε μετά το φαγητό σας.

Σε μια μελέτη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι άνθρωποι που έπιναν περίπου 2 φλιτζάνια (500 ml) νερό πριν από το πρωινό κατανάλωναν περίπου 13% λιγότερο από τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν νερό προτού φάνε.

Το πόσιμο νερό πριν από το γεύμα δεν φαίνεται να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στους νεότερους ενήλικες. Παρόλα αυτά, η αντικατάσταση των ποτών υψηλής θερμιδικής αξίας με το νερό μπορεί να σας εξοικονομήσει συνολικά θερμίδες στο γεύμα σας.

Πίνετε νερό με το γεύμα σας για να σβήσετε τη δίψα σας χωρίς να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων.

  1. Ξεκινήστε με μια σούπα λαχανικών ή σαλάτα

Μπορεί να φανεί περίεργο το να τρώτε περισσότερες τροφές για να μειώσετε την κατανάλωση φαγητού αλλά το να ξεκινάτε το γεύμα σας με μια σούπα ή σαλάτα μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ακριβώς αυτό.

Σύμφωνα με έρευνα, όταν οι άνθρωποι έτρωγαν μια μικρή σαλάτα πριν από τα ζυμαρικά τους, έτρωγαν κατά 7% λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του γεύματός τους, παρά όταν έπεφταν απευθείας στα ζυμαρικά. Όταν έτρωγαν μια μεγάλη σαλάτα, έτρωγαν 12% λιγότερες θερμίδες.

Οι σούπες και οι σαλάτες λαχανικών έχουν κάτι κοινό: έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι γεμάτες από λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι γενικά χαμηλές σε θερμίδες.

Αυτό το combo υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, φαίνεται να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειωθεί η πρόσληψη θερμίδων.

Ωστόσο, προσέξτε τις σάλτσες της σαλάτας, καθώς μπορεί να προσθέσουν πολλές θερμίδες.

  1. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα και πιρούνια

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το μέγεθος των πιάτων σας επηρεάζει την ποσότητα του φαγητού σας.  

Και όταν έχετε περισσότερα στο πιάτο σας, πιθανότατα να φάτε περισσότερα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι έχουν τρώνε περισσότερο παγωτό όταν χρησιμοποιούν ένα μεγαλύτερο κουτάλι και λιγότερο φαγητό όταν χρησιμοποιούν ένα μικρό πιρούνι.

Έτσι αξιοποιήστε τη δύναμη της ψευδαίσθησης και χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα και κουτάλια. Έτσι το φαγητό σας θα φαίνεται περισσότερο ενώ θα τρώτε λιγότερο.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post