Μύρτιλα: 4 εκπληκτικά οφέλη για το δέρμα σας

Βρίσκονται στην κορυφή της λίστας ως ένα φυσικό superfood και είναι γνωστά για τις ιδιότητές τους που καταπολεμούν τις ασθένειες. Επιπλέον, είναι εύκολο να τα βρείτε όλο το χρόνο, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας.

Ακολουθούν 4 οφέλη για το δέρμα που προέρχονται από τα μύρτιλα αλλά και το πώς μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

 

 1. Καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι φυσικές ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβερών κυττάρων ελευθέρων ριζών. Συγκεκριμένα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ενώσεις γνωστές ως ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δίνουν στα βατόμουρα τη φυσική τους απόχρωση μωβ-μπλε.

Καθώς μεγαλώνετε, η ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες μειώνεται. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ελευθέρων ριζών, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα σας, ειδικά τα κύτταρα του δέρματος σας.

Η έκθεση σε υπεριώδες φως (UV) από τον ήλιο ή τα σολάριουμ, ο καπνός από τα τσιγάρα, η ρύπανση και μια κακή διατροφή μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή ελευθέρων ριζών στο δέρμα. Όταν υπάρχουν περισσότερες ελεύθερες ρίζες από αντιοξειδωτικά, τα κύτταρα του δέρματος αρχίζουν να εξασθενίζουν και εμφανίζουν σημάδια γήρανσης.

Συγκεκριμένα, το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι δύο πρωτεΐνες που δίνουν τη δομή του δέρματος σας. Οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να επιταχύνουν τις βλάβες αυτών των πρωτεϊνών, οδηγώντας σε χαλάρωση του δέρματος και αύξηση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

Ωστόσο, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως αυτά που βρίσκονται στα μύρτιλα, σχετίζεται με λιγότερα σημάδια γήρανσης και καλύτερη ποιότητα του δέρματος λόγω της ικανότητάς τους να καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα και να προάγουν την επούλωση.

Μαζί με άλλα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, η κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να αυξήσει τη συνολική πρόσληψη αντιοξειδωτικών για να μειώσει την πρόωρη γήρανση.

 1. Βελτιώστε την κυκλοφορία

Μια διατροφή με αρκετά βατόμουρα σχετίζεται με την καλύτερη υγεία της καρδιάς και την κυκλοφορία, η οποία είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος.

Το δέρμα σας εκτίθεται στο εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει ακτίνες UV, ρύπανση, κοψίματα και μώλωπες τα οποία χρειάζονται θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο για να επουλωθούν και να επιδιορθωθούν.

Η κατανάλωση 1 φλιτζανιού (148 γραμμάρια) βατόμουρων την ημέρα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ικανότητας του σώματός σας να στέλνει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στο δέρμα σας και σε άλλα κύτταρα, επιτρέποντας ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εναλλαγή κυττάρων και, τελικά, πιο υγιές δέρμα.

 

 1. Ενισχύει φυσικά το κολλαγόνο

Τα μύρτιλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη, η οποία μπορεί να ενισχύσει τη σύνθεση κολλαγόνου.

Σε μερικές μελέτες, η εφαρμογή ανθοκυανίνης από μούρα στο δέρμα μείωσε τη διάσπαση του κολλαγόνου και αύξησε τη συνολική παραγωγή κολλαγόνου.

Επιπλέον, 1 φλιτζάνι (148 γραμμάρια) παρέχει 16% και 19% των ημερήσιων αναγκών βιταμίνης C για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Η βιταμίνη C παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, και είναι σημαντική για ισχυρό, υγιές δέρμα. Λειτουργεί επίσης ως φυσικό αντιοξειδωτικό για την προστασία του κολλαγόνου στο δέρμα σας από βλάβες.

Αν και ορισμένα άλλα φρούτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, τα μύρτιλα είναι πολύ ευπροσάρμοστα και μπορούν να προστεθούν σε πολλά πιάτα, καθιστώντας την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σας, εύκολη.

 1. Ενίσχυση της επούλωσης των πληγών

Εάν έχετε ένα κόψιμο, ένα μικρό έγκαυμα ή μια κηλίδα, η κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να το βοηθήσει να επουλωθεί.

Τα μύρτιλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και K, και τα δύο είναι σημαντικά για την επούλωση των πληγών. Ένα φλιτζάνι (148 γραμμάρια) βατόμουρων παρέχει τουλάχιστον 16% και 24% των ημερήσιων αναγκών σας για βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, αντίστοιχα.

Επιπλέον, όταν το δέρμα έχει υποστεί βλάβη, βιώνει οξεία φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, δηλαδή όταν οι ελεύθερες ρίζες ξεπερνούν τα αντιοξειδωτικά. Η υψηλή αντιοξειδωτική περιεκτικότητα των βατόμουρων μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην επιτάχυνση της διαδικασίας της επούλωσης.

Ωστόσο, μην βάζετε ποτέ βατόμουρα ή άλλα τρόφιμα απευθείας σε ανοιχτά κοψίματα ή εγκαύματα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη.

 

Διατροφή

Τα μύρτιλα είναι συνήθως διαθέσιμα όλο το χρόνο στα περισσότερα παντοπωλεία τόσο φρέσκα όσο και κατεψυγμένα. Κάθε επιλογή περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών.

Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι για να προσθέσετε τα βατόμουρα στη διατροφή σας:

 • Σκέτα
 • Προσθέστε τα πάνω από μια σαλάτα.
 • Συνδέστε τα με ελληνικό γιαούρτι.
 • Ανακατέψτε τα σε ένα parfait φρούτων.
 • Κάντε μαρμελάδα βατόμουρου.
 • Προσθέστε τα σε smoothies.
 • Συνδυάστε τα με δημητριακά ή πλιγούρι βρώμης
 • Φτιάξτε muffins βατόμουρου.

Λόγω της προσιτής τιμής και της εύκολης πρόσβασης, δοκιμάστε να πειραματιστείτε με βατόμουρα στις συνταγές σας για να προσθέσετε μια ώθηση στη διατροφή.

 

Συνοπτικά

Τα μύρτιλα είναι θρεπτικά και διατίθενται όλο το χρόνο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ανθοκυανίνες και βιταμίνες C και K, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος και στην ενίσχυση της επούλωσης των πληγών.

Παρά τα πολλά υποσχόμενα οφέλη για το δέρμα σας, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τον άμεσο ρόλο τους στην υγεία του δέρματος.

Ωστόσο, η διατροφή πλούσια σε βατόμουρα είναι πάντα μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post