Αισθάνεστε συνέχεια πεινασμένοι; 4 πιθανές αιτίες

Όταν πεινάτε, το στομάχι σας μπορεί να "γρυλίζει" και να αισθάνεται άδειο, ή μπορεί να έχετε πονοκέφαλο, να αισθάνεστε εκνευρισμό ή να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν πολλές ώρες μεταξύ των γευμάτων πριν νιώσουν ξανά πεινασμένοι, αν και αυτό δεν ισχύει για όλους.

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτό, συμπεριλαμβανομένης μιας δίαιτας που δεν έχει πρωτεΐνες, λίπος ή φυτικές ίνες, καθώς και υπερβολικό στρες ή αφυδάτωση.

 

  1. Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης είναι σημαντική για τον έλεγχο της όρεξης.

Η πρωτεΐνη έχει ιδιότητες μείωσης της πείνας που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταναλώνετε αυτόματα λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Λειτουργεί αυξάνοντας την παραγωγή ορμονών που σηματοδοτούν την πληρότητα και μειώνοντας τα επίπεδα ορμονών που διεγείρουν την πείνα.

Λόγω αυτών των επιπτώσεων, μπορεί να αισθάνεστε συχνά πεινασμένοι εάν δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη.

Σε μια μελέτη, 14 άνδρες με υπερβολικό βάρος που κατανάλωναν το 25% των θερμίδων τους από πρωτεΐνες για 12 εβδομάδες παρουσίασαν μείωση κατά 50% της επιθυμίας τους για σνακ αργά τη νύχτα, σε σύγκριση με μια ομάδα που κατανάλωσε λιγότερη πρωτεΐνη.

Επιπλέον, εκείνοι με υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης ανέφεραν μεγαλύτερη πληρότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λιγότερες σκέψεις σχετικά με τα τρόφιμα.

Πολλά διαφορετικά τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οπότε δεν είναι δύσκολο να τις αποκτήσετε μέσω της διατροφής σας.

 

  1. Δεν κοιμάστε αρκετά

Ο επαρκής ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία σας.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού σας συστήματος και η λήψη αρκετού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Επιπλέον, ο αρκετός ύπνος αποτελεί παράγοντα ελέγχου της όρεξης, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της γκρελίνης, της ορμόνης που διεγείρει την όρεξη. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης, γι 'αυτό μπορεί να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι όταν στερείστε τον ύπνο.

Σε μια μελέτη, 15 άτομα που στερήθηκαν τον ύπνο για μόνο 1 διανυκτέρευση ανέφεραν ότι ήταν πολύ πιο πεινασμένοι και επέλεξαν 14% μεγαλύτερα μεγέθη μερίδας, σε σύγκριση με μια ομάδα που κοιμόταν για 8 ώρες.

Ο επαρκής ύπνος βοηθά επίσης στη διασφάλιση επαρκών επιπέδων λεπτίνης, μιας ορμόνης που προάγει τα συναισθήματα πληρότητας.

Για να διατηρήσετε τον έλεγχο της πείνας σας, συνιστάται γενικά να έχετε τουλάχιστον 8 ώρες αδιάλειπτου ύπνου κάθε βράδυ.

 

  1. Τρώτε πάρα πολλούς εξευγενισμένους υδατάνθρακες

Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν αφαιρεθεί οι ίνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα τους.

Μία από τις πιο δημοφιλείς πηγές εξευγενισμένων υδατανθράκων είναι το άσπρο αλεύρι, το οποίο βρίσκεται σε πολλές τροφές με βάση τα σιτηρά όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά. Τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα ψητά, τα οποία παρασκευάζονται με επεξεργασμένα σάκχαρα, θεωρούνται επίσης εξευγενισμένοι υδατάνθρακες.

Δεδομένου ότι οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες δεν περιέχουν φυτικές ίνες, το σώμα σας τους χωνεύει πολύ γρήγορα. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο μπορεί να πεινάτε συχνά εάν τρώτε πολλούς εξευγενισμένους υδατάνθρακες, καθώς δεν προάγουν σημαντικά συναισθήματα πληρότητας.

Επιπλέον, η κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, μιας ορμόνης υπεύθυνης για τη μεταφορά σακχάρου στα κύτταρα σας.

Όταν απελευθερώνεται πολλή ινσουλίνη ταυτόχρονα σε απόκριση του υψηλού σακχάρου στο αίμα, αφαιρεί γρήγορα το σάκχαρο από το αίμα σας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μια κατάσταση γνωστή ως υπογλυκαιμία.

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σηματοδοτούν το σώμα σας ότι χρειάζεται περισσότερη τροφή, που είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να αισθάνεστε συχνά πεινασμένοι εάν οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες αποτελούν τακτικό μέρος της διατροφής σας.

Για να την μειώσετε απλώς αντικαταστήστε τα με πιο υγιεινά, ολόκληρα τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτά τα τρόφιμα εξακολουθούν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση της πείνας υπό έλεγχο.

 

  1. Δεν πίνετε αρκετό νερό

Η σωστή ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία σας.

Η κατανάλωση αρκετού νερού έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως προώθηση της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιάς και τη βελτιστοποίηση της απόδοσης της άσκησης. Επιπλέον, το νερό διατηρεί το δέρμα και το πεπτικό σας σύστημα υγιές.

Το νερό είναι επίσης αρκετά γεμάτο και έχει τη δυνατότητα να μειώσει την όρεξη όταν καταναλώνεται πριν από τα γεύματα.

Σε μια μελέτη, 14 άτομα που έπιναν 2 φλιτζάνια νερό πριν από το γεύμα έτρωγαν σχεδόν 600 λιγότερες θερμίδες από εκείνους που δεν έπιναν νερό.

Τα συναισθήματα της δίψας μπορούν να εκληφθούν ως αίσθημα πείνας. Αν είστε πάντα πεινασμένοι, μπορεί να σας βοηθήσει να πιείτε ένα ποτήρι ή δύο ποτήρια νερό για να μάθετε εάν είστε απλά διψασμένοι.

Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ενυδατωθεί σωστά, απλά πίνετε νερό όταν αισθάνεστε δίψα. Η κατανάλωση πολλών πλούσιων σε νερό τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών, θα συμβάλει επίσης στις ανάγκες ενυδάτωσης

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post