4 από τα πιο δημοφιλή Μεσογειακά φυτικά φάρμακα στον κόσμο

Παρά τις ιατρικές και τεχνολογικές εξελίξεις της σύγχρονης εποχής, η παγκόσμια ζήτηση για τα φυτικά φάρμακα αυξάνεται.

Ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορεί να είναι πιο προσιτές από τα συμβατικά φάρμακα και πολλοί άνθρωποι προτιμούν να τις χρησιμοποιούν, επειδή συμφωνούν με τις προσωπικές τους προτιμήσεις σχετικά με την υγεία τους.

Ίσως αναρωτιέστε αν όλα αυτά είναι αποτελεσματικά.

Ακολουθούν 4 από τα πιο δημοφιλή φυτικά φάρμακα στον κόσμο:

 

  1. Βάλσαμο

Το βάλσαμο είναι ένα φυτικό φάρμακο που προέρχεται από το ανθοφόρο φυτό Hypericum perforatum. Τα μικρά, κίτρινα λουλούδια του χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή τσαγιού, καψουλών ή εκχυλισμάτων.

Η χρήση του μπορεί να εντοπιστεί στην αρχαία Ελλάδα ενώ εξακολουθεί να συνταγογραφείται συχνά από ιατρούς σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης.

Ιστορικά, χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών και να ανακουφίσει την αϋπνία, την κατάθλιψη και διάφορες ασθένειες των νεφρών και των πνευμόνων. Σήμερα, το συνταγογραφούν για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.

Πολλές μελέτες σημειώνουν ότι η βραχυπρόθεσμη χρήση του είναι εξίσου αποτελεσματική με ορισμένα συμβατικά αντικαταθλιπτικά. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα για όσους έχουν σοβαρή κατάθλιψη ή σκέψεις αυτοκτονίας.

Το βάλσαμο έχει σχετικά λίγες παρενέργειες, αλλά μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ζάλη, σύγχυση, ξηροστομία και αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Συγκεκριμένες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες, οπότε αν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πρινμ πάρετε βάλσαμο.

 

  1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς (Curcuma longa) είναι ένα βότανο που ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ.

Χρησιμοποιείται για χιλιάδες χρόνια στο μαγείρεμα και στην ιατρική και έχει πρόσφατα γίνει πολύ δημοφιλές για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Η κουρκουμίνη είναι η κύρια δραστική ουσία στον κουρκουμά. Μπορεί να θεραπεύσει πολλές καταστάσεις, όπως τη χρόνια φλεγμονή, τον πόνο, το μεταβολικό σύνδρομο και το άγχος.

Συγκεκριμένα, πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι οι συμπληρωματικές δόσεις κουρκουμίνης είναι εξίσου αποτελεσματικές για την ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας όπως μερικές κοινές αντιφλεγμονώδεις φαρμακευτικές αγωγές, όπως η ιβουπροφαίνη.

Ο κουρκουμάς θεωρείται ευρέως ασφαλής, αλλά οι πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια, πονοκέφαλο ή ερεθισμό του δέρματος.

Μπορείτε επίσης να τον χρησιμοποιήσετε φρέσκο ​​ή αποξηραμένο σε πιάτα αν και συνήθως αυτή η δόση δεν είναι αρκετή για θεραπεία.

 

  1. Βαλεριάνα

Μερικές φορές αναφέρεται κι ως "Valium της φύσης". Η βαλεριάνα είναι ένα ανθισμένο φυτό του οποίου οι ρίζες θεωρείται ότι προκαλούν ηρεμία.

Η ρίζα της βαλεριάνας μπορεί να ξηρανθεί και να καταναλωθεί σε μορφή κάψουλας ή να επεξεργαστεί ώστε να παράγει τσάι.

Η χρήση της μπορεί να εντοπιστεί στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, όπου την έπαιρναν για να ανακουφίσουν την ανησυχία, τους τρόμους, τους πονοκεφάλους και τις ταχυπαλμίες. Σήμερα, χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του άγχους.

Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτές τις χρήσεις δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρά.

Μια ανασκόπηση έδειξε ότι η βαλεριάνα ήταν κάπως αποτελεσματική σχετικά με τον ύπνο, αλλά πολλά από τα αποτελέσματα της μελέτης βασίστηκαν σε υποκειμενικές αναφορές από τους συμμετέχοντες.

Η βαλεριάνα είναι σχετικά ασφαλής, αν και μπορεί να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες όπως πονοκεφάλους και πεπτικά προβλήματα. Δεν πρέπει να το παίρνετε αν παίρνετε οποιοδήποτε άλλο ηρεμιστικό, εξαιτίας του κινδύνου σύνθετων επιδράσεων, όπως η υπερβολική αδιαθεσία και η υπνηλία.

 

  1. Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα ανθοφόρο φυτό που την ίδια ώρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βοτανικά φάρμακα στον κόσμο.

Τα λουλούδια του χρησιμοποιούνται συχνότερα για τσάι, αλλά τα φύλλα μπορούν επίσης να αποξηρανθούν και να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τσαγιού και φαρμακευτικών εκχυλισμάτων.

Για χιλιάδες χρόνια, το χαμομήλι έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνο στο στομάχι, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πληγές και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Αυτό το βότανο περιέχει πάνω από 100 δραστικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες πιστεύεται ότι συμβάλλουν στα πολυάριθμα οφέλη του.

Το χαμομήλι είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση - ειδικά αν είστε αλλεργικοί σε παρόμοια φυτά, όπως μαργαρίτες ή αμβροσία.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post