4 από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο

Για να μεγιστοποιήσετε την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που παίρνετε, είναι λογικό να αξιοποιείται τις θερμίδες σας σωστά.

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τρώνε τα τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

 

  1. Σολομός

Δεν είναι όλα τα ψάρια ίσα.

Ο σολομός - και άλλα λιπαρά ψάρια - περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρών οξέων ωμέγα-3s.

Τα ωμέγα-3s είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματός σας καθώς συνδέονται με τη βελτίωση της ευημερίας και τον μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών σοβαρών ασθενειών.

Παρόλο που ο σολομός προτιμάται κυρίως για την ωφέλιμη σύνθεση των λιπαρών οξέων, έχει επίσης μια τεράστια ποσότητα άλλων θρεπτικών ουσιών.

100 γραμμάρια άγριου σολομού περιέχουν 2,8 γραμμάρια ωμέγα-3, μαζί με πολλές ζωικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και άφθονες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ποσοτήτων μαγνησίου, καλίου, σεληνίου και βιταμινών Β.

Μια καλή ιδέα είναι να τρώτε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να πάρετε όλα τα ωμέγα-3 που χρειάζεται το σώμα σας.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε λιπαρά ψάρια τακτικά έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, άνοιας, κατάθλιψης και πολλών άλλων κοινών ασθενειών.

Επίσης, ο σολομός έχει καλή γεύση και είναι αρκετά εύκολο να μαγειρευτεί. Τείνει επίσης να σας κάνει να νιώσετε πληρότητα με σχετικά λίγες θερμίδες.

Εάν μπορείτε, επιλέξτε άγριο σολομό αντί για εκτροφείου. Είναι πιο θρεπτικός, έχει καλύτερη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 και είναι λιγότερο πιθανό να περιέχει άλλες ουσίες.

 

  1. Kale

Το kale είναι ο βασιλιάς ανάμεσα στα φυλλώδη πράσινα.

Είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και διάφορες βιοδραστικές ενώσεις.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων kale περιέχει:

  • Βιταμίνη C: 200% της ΕΑΚ
  • Βιταμίνη Α: 300% της ΕΑΚ
  • Βιταμίνη Κ1: 1.000% της ΕΑΚ
  • Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β6, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, χαλκού και μαγγανίου

Το ίδιο ποσό περιέχει 2 γραμμάρια ίνας, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 50 θερμίδες.

Το kale μπορεί να είναι ακόμη πιο υγιεινό και από το σπανάκι. Και τα δύο είναι πολύ θρεπτικά, αλλά το kale είναι χαμηλότερο σε οξαλικά, τα οποία είναι ουσίες που μπορούν να δεσμεύσουν μέταλλα όπως το ασβέστιο στο έντερο σας, εμποδίζοντας τις να απορροφηθούν.

 

  1. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα πραγματικά ένα καταπληκτικό συστατικό. Όχι μόνο μπορεί να μετατρέψει όλα τα πιάτα σε πιο νόστιμα αλλά είναι επίσης πολύ θρεπτικό.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, B1 και B6, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο και σελήνιο καθώς και είναι υψηλό σε ευεργετικές ενώσεις θείου όπως η αλικίνη.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η αλικίνη και το σκόρδο μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση καθώς και την ολική και κακή χοληστερόλη LDL. Αυξάνει επίσης την "καλή" χοληστερίνη HDL, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Επίσης, έχει διάφορες ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολύ σκόρδο έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων κοινών καρκίνων, ειδικά καρκίνους του παχέος εντέρου και του στομάχου.

Το ακατέργαστο σκόρδο έχει επίσης σημαντικές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

 

  1. Πατάτες

Μια μεγάλη πατάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο. Περιέχει επίσης βιταμίνη C και περισσότερες βιταμίνες Β.

Περιέχουν λίγο από σχεδόν κάθε θρεπτική ουσία που χρειάζεστε και για αυτό υπάρχουν άνθρωποι που συντηρούνται για καιρό μόνο με πατάτες.  

Είναι επίσης ένα από τα πιο γεμάτα τρόφιμα. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν την τιμή κορεσμού των διαφόρων τροφίμων, οι βραστές πατάτες σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Εάν αφήσετε τις πατάτες να κρυώσουν μετά το μαγείρεμα, σχηματίζουν επίσης ανθεκτικό άμυλο, μια ουσία που μοιάζει με ίνες και έχει πολλά ισχυρά οφέλη για την υγεία.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post