4 Βότανα και μπαχαρικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή μπορεί να ξεφύγει και να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο. Αυτό ονομάζεται χρόνια φλεγμονή και μελέτες το έχουν συνδέσει με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και του καρκίνου.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία σας. Αυτά που τρώτε, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων βοτάνων και μπαχαρικών, μπορεί να επηρεάσει τη φλεγμονή στο σώμα σας.

Αυτό το άρθρο εξετάζει την επιστήμη πίσω από 4 βότανα και μπαχαρικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες σε αυτό το άρθρο μιλούν για μόρια που ονομάζονται φλεγμονώδεις δείκτες. Αυτά δείχνουν την παρουσία φλεγμονής.

Έτσι, ένα βότανο που μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες στο αίμα πιθανώς μειώνει τη φλεγμονή.

  1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα υπέροχο μπαχαρικό με πικάντικη αλλά γλυκιά γεύση. Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το μπαχαρικό με διάφορους τρόπους, όπως φρέσκο, αποξηραμένο ή σε σκόνη.

Εκτός από τις γαστρονομικές χρήσεις του τζίντζερ, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική για να θεραπεύσουν πολλές καταστάσεις. Αυτά περιλαμβάνουν κρυολογήματα, ημικρανίες, ναυτία, αρθρίτιδα και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το τζίντζερ περιέχει περισσότερες από 100 δραστικές ενώσεις. Αυτές είναι πιθανώς υπεύθυνες για τις επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Μελέτες διαπίστωσαν ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες όπως ο TNF-α και η ιντερλευκίνη 1 βήτα (IL-1β), καθώς και να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις και να αυξήσει την κινητικότητα των αρθρώσεων.

Το τζίντζερ είναι επίσης απίστευτα ευέλικτο και εύκολο να ενσωματωθεί σε πολλά πιάτα, όπως τηγανητές πατάτες, σούπες και σαλάτες.

 

  1. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό με έντονη μυρωδιά και γεύση. Οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει στην παραδοσιακή ιατρική για χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, του βήχα, της δυσκοιλιότητας, των λοιμώξεων, των πονόδοντων και άλλων.

Τα περισσότερα από τα οφέλη που προσφέρει το σκόρδο στην υγεία σας, προέρχονται από τις ενώσεις του θείου, όπως η αλικίνη, το δισουλφίδιο του διαλλυλίου και η S-αλλυλκυστεΐνη, που φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ωστόσο, το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου ήταν πιο αποτελεσματικό και μείωσε τα επίπεδα στο αίμα τόσο CRP όσο και TNF-α.

Το σκόρδο είναι ευέλικτο και εύκολο να το προσθέσετε στα πιάτα σας.

 

  1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό δημοφιλές στην ινδική κουζίνα το οποίο οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει από την αρχαιότητα.

Είναι γεμάτο με πάνω από 300 δραστικές ενώσεις. Το κύριο είναι ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κουρκουμίνη, το οποίο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να εμποδίσει την ενεργοποίηση του NF-κB, ενός μορίου που ενεργοποιεί γονίδια που ενισχύουν τη φλεγμονή.

Μελέτες σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμίνης παρείχε ανακούφιση από τον πόνο παρόμοια με εκείνη των κοινών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) ιβουπροφαίνης και δικλοφενάκης.

Δυστυχώς, ο κουρκουμάς περιέχει μόνο 3% κουρκουμίνη κατά βάρος και το σώμα σας δεν την απορροφά καλά. Είναι καλύτερο να καταναλώνετε κουρκουμά μαζί με μαύρο πιπέρι, καθώς το τελευταίο περιέχει μια ένωση που ονομάζεται πιπερίνη, η οποία μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης έως και 2.000%.

  1. Κάρδαμο

Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Έχει σύνθετη γλυκιά, πικάντικη γεύση.

Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κάρδαμου μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες όπως CRP, IL-6, TNF-α και MDA. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το κάρδαμο αύξησε την αντιοξειδωτική κατάσταση κατά 90%.

Η πλούσια, σύνθετη γεύση του κάρδαμου το καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη στα κάρυ και τα μαγειρευτά.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post