4 υγιεινοί σπόροι χωρίς γλουτένη

Παρέχει ελαστικότητα, επιτρέπει στο ψωμί να φουσκώνει και δίνει στα τρόφιμα μια λαστιχωτή υφή.

Αν και η γλουτένη δεν είναι πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους, ορισμένοι μπορεί να μην την αντέχουν.

Πολλοί από τους πιο συνηθισμένους κόκκους περιέχουν γλουτένη. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλοί θρεπτικοί σπόροι χωρίς γλουτένη.

Εδώ είναι 4 σπόροι χωρίς γλουτένη που είναι εξαιρετικά υγιεινοί.

 

  1. Κινόα

Η κινόα έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς κόκκους χωρίς γλουτένη. Είναι απίστευτα ευπροσάρμοστη και αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών.

Είναι επίσης ένας από τους πιο υγιεινούς κόκκους, με υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθένειας.

Επιπλέον, η κινόα είναι μία από τις λίγες φυτικές τροφές που θεωρούνται πλήρης πηγή πρωτεΐνης.

Ενώ τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα δεν έχουν ένα ή δύο από τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται από το σώμα σας, η κινόα περιέχει και τα οκτώ. Αυτό την καθιστά μια εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεΐνης.

 

  1. Βρώμη

Η βρώμη είναι πολύ υγιεινή. Ξεχωρίζει επίσης ως μια από τις καλύτερες πηγές β-γλυκάνης βρώμης, ένας τύπος διαλυτών ινών με πλεονεκτήματα για την υγεία σας.

Μια ανασκόπηση 28 μελετών διαπίστωσε ότι η β-γλυκάνη μείωσε τόσο την LDL (κακή) όσο και την ολική χοληστερόλη χωρίς να επηρεάσει την HDL (καλή) χοληστερόλη.

Αν και η βρώμη είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, πολλές μάρκες βρώμης μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης. Τα προϊόντα βρώμης μπορεί να έχουν γλουτένη όταν συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία.

Εάν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη, φροντίστε να αναζητήσετε βρώμη που φέρει την ένδειξη: πιστοποιημένη χωρίς γλουτένη.

Λάβετε υπόψη ότι ένα μικρό ποσοστό ατόμων με κοιλιοκάκη μπορεί να είναι ευαίσθητο στην αβενίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στη βρώμη. Ωστόσο, η βρώμη που δεν περιέχει γλουτένη θα πρέπει να είναι ιδανική για την πλειονότητα των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη.

Ένα ζεστό μπολ με πλιγούρι βρώμης είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για να απολαύσετε την βρώμη, αλλά μπορείτε επίσης να προσθέσετε βρώμη σε τηγανίτες ή μπάρες granola για επιπλέον φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

 

  1. Φαγόπυρο

Παρά το όνομά του, το φαγόπυρο είναι ένας σπόρος που μοιάζει με κόκκους αλλά δεν σχετίζεται με το σιτάρι και είναι χωρίς γλουτένη.

Παρέχει πολλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων υψηλών ποσοτήτων δύο συγκεκριμένων τύπων - της ρουτίνης και της κουερσετίνης.

Η κατανάλωση φαγόπυρου μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων παραγόντων κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

 

  1. Καστανό ρύζι

Αν και το καστανό και το άσπρο ρύζι προέρχονται από τον ίδιο σπόρο, στο άσπρο ρύζι έχει αφαιρεθεί το πίτουρο και το φύτρο του σπόρου κατά την επεξεργασία.

Έτσι, το καστανό ρύζι έχει περισσότερες ίνες και μεγαλύτερη ποσότητα πολλών μικροθρεπτικών συστατικών, καθιστώντας το έναν από τους πιο υγιεινούς κόκκους χωρίς γλουτένη.

Και οι δύο ποικιλίες ρυζιού είναι χωρίς γλουτένη, αλλά μελέτες δείχνουν ότι η αντικατάσταση του λευκού ρυζιού με το καστανό ρύζι συνοδεύεται από πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Στην πραγματικότητα, η επιλογή καστανού ρυζιού αντί του λευκού ρυζιού μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αύξησης βάρους και καρδιακές παθήσεις.

Το καστανό ρύζι δημιουργεί ένα νόστιμο πιάτο από μόνο του ή μπορεί να συνδυαστεί με λαχανικά και μια λιτή πηγή πρωτεΐνης για να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

 

Συνοπτικά

Όταν έχετε κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη, η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι δύσκολη.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές επιλογές χωρίς γλουτένη για την αντικατάσταση του σίτου.

Από την παροχή αντιοξειδωτικών έως τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθένειας, αυτοί οι θρεπτικοί κόκκοι χωρίς γλουτένη μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία σας.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post