Νιώθετε πεσμένοι; Αυτά τα 4 υγιεινά τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν

Παρ 'όλα αυτά, ορισμένα τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη συνολική υγεία του εγκεφάλου και ορισμένους τύπους διαταραχών της διάθεσης.

Ακολουθούν 4 υγιεινά τρόφιμα που μπορεί να ενισχύσουν τη διάθεσή σας.

  1. Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη και φυτικές ίνες.

Επιπλέον, παρέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ υπεύθυνο για την παραγωγή σεροτονίνης που ενισχύει τη διάθεση. Τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φιστίκια και τα καρύδια, καθώς και οι κολοκυθόσποροι, το σουσάμι και οι ηλιόσποροι, είναι εξαιρετικές πηγές.

Επιπλέον, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι ένα μεγάλο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι ικανή να ενισχύσει έναν υγιή εγκέφαλο. Αυτή η διατροφή περιέχει φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα και περιορίζει την πρόσληψη επεξεργασμένων προϊόντων.

Επιπλέον, μια δεκαετής μελέτη σε 15.980 άτομα συνέδεσε τη μέτρια πρόσληψη ξηρών καρπών με 23% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Τέλος, ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι, όπως Brazil nuts, αμύγδαλα και κουκουνάρι, αποτελούν καλές πηγές ψευδάργυρου και σεληνίου. Η ανεπάρκεια σε αυτά τα μέταλλα, τα οποία είναι σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου, σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης - αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

  1. Καφές

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο και μπορεί μάλιστα να βοηθήσει και στη διάθεση.

Η καφεΐνη στον καφέ εμποδίζει μια φυσική ένωση που ονομάζεται αδενοσίνη να προσκολληθεί στους υποδοχείς του εγκεφάλου που προάγουν την κούραση, αυξάνοντας έτσι την εγρήγορση και την προσοχή.

Επιπλέον, αυξάνει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που ενισχύουν τη διάθεση, όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

Μια μελέτη σε 72 άτομα διαπίστωσε ότι τόσο ο καφές με καφεϊνη όσο και ο decaf καφές βελτίωσαν σημαντικά τη διάθεση σε σύγκριση με ένα ποτό εικονικού φαρμάκου, υποδηλώνοντας ότι ο καφές περιέχει άλλες ενώσεις που επηρεάζουν τη διάθεση.

Οι ερευνητές απέδωσαν αυτήν την ώθηση σε διάφορες φαινολικές ενώσεις, όπως το χλωρογενικό οξύ. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

  1. Φασόλια και φακές

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, τα φασόλια και οι φακές είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά.

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης αυξάνοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και το γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), τα οποία είναι σημαντικά για τη ρύθμιση της διάθεσης.

Επιπλέον, οι βιταμίνες Β παίζουν βασικό ρόλο στη σηματοδότηση των νεύρων, η οποία επιτρέπει τη σωστή επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των βιταμινών, ειδικά της Β12 και του φυλλικού οξέος, έχουν συνδεθεί με διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη.

 

  1. Ζυμωμένα τρόφιμα

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, τα οποία περιλαμβάνουν το kimchi, το γιαούρτι, το κεφίρ, το kombucha και το λάχανο τουρσί, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και τη διάθεση του εντέρου.

Η διαδικασία ζύμωσης επιτρέπει στα ζωντανά βακτήρια να ευδοκιμήσουν σε τρόφιμα που μπορούν στη συνέχεια να μετατρέψουν τα σάκχαρα σε αλκοόλ και οξέα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δημιουργούνται προβιοτικά. Αυτοί οι ζωντανοί μικροοργανισμοί υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιεινών βακτηρίων στο έντερο και μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι ζυμωμένες τροφές σημαντικές πηγές προβιοτικών, όπως στην περίπτωση της μπύρας, μερικών ψωμιών και κρασιού, λόγω του μαγειρέματος και του φιλτραρίσματος.

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει πολλές πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όπως τη διάθεση, την ανταπόκριση στο άγχος, την όρεξη και τις σεξουαλικές ορμές. Έως και το 90% της σεροτονίνης του σώματός σας παράγεται από το μικρόβιο του εντέρου σας ή από τη συλλογή υγιών βακτηρίων στο έντερο.

Επιπλέον, το μικρόβιο του εντέρου παίζει ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Η έρευνα αρχίζει να δείχνει μια σχέση μεταξύ υγιών βακτηρίων του εντέρου και χαμηλότερων ποσοστών κατάθλιψης.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς τα προβιοτικά μπορούν να ρυθμίσουν τη διάθεση.

Συνοπτικά

Όταν αισθάνεστε πεσμένοι, μπορεί να λαχταράτε τροφές πλούσιες σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως παγωτό ή μπισκότα, για να προσπαθήσετε να φτιάξετε τη διάθεσή σας.

Αν και αυτό μπορεί να σας προκαλέσει μια πρόσκαιρη ικανοποίηση, είναι απίθανο να σας βοηθήσει μακροπρόθεσμα - και μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες.

Αντί για αυτό, πρέπει να στοχεύετε σε υγιεινά τρόφιμα που έχουν αποδειχθεί ότι όχι μόνο ενισχύουν τη διάθεσή σας, αλλά και τη γενική υγεία σας.

Πηγή: https://www.healthline.com/

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post