Οι 4 πιο υγιεινοί τύποι χυμών

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι έχει υψηλό περιεχόμενο θρεπτικών ουσιών.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τους 4 πιο υγιεινούς χυμούς και συζητά αν ο χυμός είναι μια υγιεινή επιλογή.

  1. Cranberry

Με το φωτεινό κόκκινο χρώμα του, ο χυμός cranberry προσφέρει μια σειρά από οφέλη.

Μια κούπα (240 ml) χυμού από cranberry παρέχει:

  • Θερμίδες: 116
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 31 γραμμάρια
  • Ίνες: 0,25 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 31 γραμμάρια
  • Κάλιο: 4% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Βιταμίνη C: Το 26% της DV
  • Βιταμίνη Ε: 20% της DV
  • Βιταμίνη Κ: 11% της DV

Ο χυμός cranberry είναι γνωστός για την ικανότητά του να προστατεύει από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs). Αν και οι έρευνες για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έχουν μπερδευτεί, μια πρόσφατη ανασκόπηση έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού βακκίνιων μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης UTI κατά 32,5%.

Αυτός ο χυμός είναι επίσης υψηλός σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, των φλαβονολών, των προκυανιδινών και των βιταμινών C και Ε, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

  1. Ντομάτα

Ο χυμός ντομάτας δεν είναι μόνο ένα βασικό συστατικό του Bloody Mary, αλλά επίσης αποτελεί και μόνος του ένα υπέροχο ποτό.

Ενώ πολλοί άνθρωποι θεωρούν την τομάτα λαχανικό λόγω των μαγειρικών της χρήσεων, βιολογικά είναι ένας καρπός. Ακόμα, πολλές εταιρείες ταξινομούν το χυμό ντομάτας ως χυμό λαχανικών λόγω της γεύσης και της χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Ένα φλιτζάνι (240 ml) χυμού τομάτας παρέχει:

  • Θερμίδες: 41
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 9 γραμμάρια
  • Ίνα: 1 γραμμάριο
  • Ζάχαρη: 6 γραμμάρια
  • Φολάτη: 12% της DV
  • Κάλιο: 11% της DV
  • Βιταμίνη Α: 6% της DV
  • Βιταμίνη C: 189% της DV
  • Βιταμίνη Ε: 5% της DV
  • Βιταμίνη Κ: 5% της DV

Ο χυμός τομάτας είναι ιδιαίτερα υψηλός σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει την απορρόφηση σιδήρου και προάγει την καλή επιδερμίδα και την υγεία του ανοσοποιητικού.

Είναι επίσης μια καλή πηγή λυκοπενίου, ενός καροτενοειδούς και αντιοξειδωτικού που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους. Στην πραγματικότητα, το 80% του διαιτητικού λυκοπενίου αναφέρεται ότι προέρχεται από χυμό ντομάτας, σάλτσα σπαγγέτι ή σάλτσα πίτσας.

Το λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Για παράδειγμα, μία ανασκόπηση συνδέει την αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά 13%.

Ωστόσο, ο χυμός ντομάτας μπορεί να είναι πολύ υψηλός σε αλάτι, ένα μέταλλο που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ αλάτι, προσπαθήστε να κάνετε επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.  

  1. Παντζάρια

Ο χυμός παντζαριών έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω των οφελών του για την υγεία.

Αυτός ο πολύχρωμος χυμός γίνεται αναμειγνύοντας τα παντζάρια με το νερό.

Ένα φλιτζάνι (240 ml) χυμού παντζαριών παρέχει:

  • Θερμίδες: 70
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 18 γραμμάρια
  • Ίνες: 1 γραμμάριο
  • Ζάχαρη: 13 γραμμάρια

Είναι σχετικά χαμηλό σε ζάχαρη, καθώς τα περισσότερα λαχανικά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα ζάχαρης συγκριτικά με τα φρούτα.

Ο χυμός παντζαριών είναι επίσης υψηλός σε ανόργανα νιτρικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις αθλητικές επιδόσεις και μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα δεν περιλαμβάνεται στις περισσότερες ετικέτες, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό οι χυμοί παντζαριών θα παρέχουν οφέλη που σχετίζονται με τα νιτρικά άλατα.

  1. Μήλα

Ο χυμός μήλων είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους χυμών.

Υπάρχουν δύο τύποι χυμών. Ο νεφελώδης χυμός μήλου περιέχει πολτό, ενώ στον καθαρό χυμό μήλου έχει αφαιρεθεί ο πολτός.

Μια μερίδα χυμού μήλου 1 φλιτζανιού (240 ml) παρέχει:

  • Θερμίδες: 114
  • Πρωτεΐνη: λιγότερο από 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 28 γραμμάρια
  • Ίνες: 0,5 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 24 γραμμάρια
  • Κάλιο: 5% της DV
  • Βιταμίνη C: 3% της DV

Ο χυμός μήλων είναι μια μέτρια πηγή καλίου, ένα μέταλλο που λειτουργεί ως ηλεκτρολύτης και είναι σημαντικό για τη σηματοδότηση των νεύρων και την υγεία της καρδιάς.

Παρόλο που φυσικά έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, πολλές εμπορικές ποικιλίες εμπλουτίζονται με βιταμίνη C, παρέχοντας έως και 106% της DV ανά φλιτζάνι (240 ml).

Επιπλέον, είναι υψηλό σε αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή και το χλωρογενικό οξύ, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών των κυττάρων.

Μεταξύ των διαφόρων τύπων, ο θολός χυμός μήλου είναι ο υψηλότερος στα αντιοξειδωτικά. Σε μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι έχει 2-5 φορές την αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του καθαρού χυμού μήλου.

Συνοπτικά:

Ο χυμός μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα των αντιοξειδωτικών.

Ενώ υπάρχει διαμάχη γύρω από την περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη, είναι μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή από άλλα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά ή τα energy drinks.

Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψή σας σε 1-2 φλιτζάνια (240-480 ml) την ημέρα και επιλέξτε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά αντί για χυμό, όποτε είναι δυνατόν.

Αν ψάχνετε για μια γρήγορη, κατάλληλη πηγή θρεπτικών ουσιών, ο χυμός μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής - εφόσον τον απολαμβάνετε με μέτρο.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post