Ραπανάκια: 4 οφέλη που προσφέρουν στην υγεία σας - και πώς να προσθέσετε περισσότερα στη διατροφή σας

Πιθανότατα προσθέτετε ραπανάκια σε σαλάτες, αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσετε αυτό το τραγανό, αναζωογονητικό λαχανικό - και αρκετούς λόγους για να τα τρώτε πιο συχνά. Τα ραπανάκια ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών με το λάχανο και το μπρόκολο και προσφέρουν μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν τέσσερα μεγάλα οφέλη που προσφέρουν τα ραπανάκια στην υγεία σας, καθώς και υγιείς τρόποι ενσωμάτωσής τους σε γεύματα και σνακ.

Τα ραπανάκια είναι χαμηλά σε θερμίδες και παρέχουν μια σειρά θρεπτικών συστατικών

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ένα φλιτζάνι ωμά ραπανάκια έχει λιγότερες από 20 θερμίδες, μόλις 4 γραμμάρια υδατανθράκων (σχεδόν 2 γραμμάρια ως ίνα), σχεδόν ένα γραμμάριο πρωτεΐνης και δεν έχουν λίπος. Ένα φλιτζάνι ραπανάκια σε φέτες παρέχει επίσης περίπου το 30% της ημερήσιας αξίας για την βιταμίνη C, καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών Β, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου.

Τα ραπανάκια περιέχουν προστατευτικές ενώσεις για την υγεία

Ως μέλος της οικογένειας των vegetarian superfood, η οποία περιλαμβάνει επίσης λάχανο και μουστάρδα, τα ραπανάκια περιέχουν φυσικές ουσίες που περιέχουν θείο. Αυτές οι ενώσεις έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, προστατεύουν τα κύτταρα από παράγοντες που προκαλούν καρκίνο και παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Οι ενώσεις που βρίσκονται στα ραπανάκια έχουν επίσης δείξει μεταξύ άλλων αντιβακτηριακή δραστικότητα, εναντίον βακτηρίων Helicobacter pylori, τα οποία συνδέονται με έλκη και καρκίνο του στομάχου.

Τα αντιοξειδωτικά από τα ραπανάκια μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου

Το αντιοξειδωτικό έχει γίνει η λέξη-κλειδί που ορίζει ένα τρόφιμο ως υγιεινό ή έχει λειτουργικά οφέλη. Τα αντιοξειδωτικά έχουν πράγματι αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, στην αποτροπή της πρόωρης γήρανσης και των ασθενειών.

Τα ραπανάκια μπορεί να προστατεύσουν από τον διαβήτη

Ενώ το να καταναλώνετε περισσότερα ραπανάκια από μόνο του δεν αναιρεί τον κίνδυνο, η έρευνα δείχνει μια ευεργετική σχέση μεταξύ του λαχανικού και της νόσου.

Μια έρευνα του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Nutrients εξέτασε τη σχέση τους. Αυτό περιελάβανε χυμό από τη ρίζα του, εκχύλισμα και λαχανάκια. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα πιθανώς σχετίζονται με την ικανότητα των λαχανικών να ενισχύσουν τον αντιοξειδωτικό αμυντικό μηχανισμό του σώματος και να επηρεάσουν θετικά τις ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από τη γλυκόζη. Τα ραπανάκια φαίνεται επίσης να μειώνουν την απορρόφηση γλυκόζης στο έντερο και να προάγουν την πρόσληψη γλυκόζης, η οποία μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τρόποι για να απολαύσετε τα ραπανάκια

Τα παραδοσιακά ραπανάκια μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα. Τοποθετήστε ωμές φέτες πάνω από τοστ καλυμμένο με πουρέ αβοκάντο ή χούμους. Προσθέστε τα σε σάντουιτς ή μπολ με δημητριακά και tacos. Πιο απλά, ενσωματώστε τα σε μια λαχανοσαλάτα. Βουτήξτε φρέσκα ραπανάκια σε καρυκευμένο ταχίνι, γκουακαμόλε, dip φασολιού ή πάστα ελιάς. Μπορείτε επίσης να τα καταναλώσετε ψητά στο φούρνο, στη σχάρα ή σοταρισμένα με ελαιόλαδο.

Μια σημείωση: Φάτε ραπανάκια με μέτρο για να αποφύγετε τις πτώσεις του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον επηρεάζουν εάν είχατε χολόλιθους. Σε αυτήν την περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: https://www.health.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post