4 Τρόφιμα που είναι σχεδόν καθαρή πρωτεΐνη

Η συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης είναι 0,8 γραμμάρια ανά 1000 γρ.

Ωστόσο, τα ενεργά σωματικά άτομα χρειάζονται 1,4-2 γραμμάρια ανά χιλιόγραμμο.

Η έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες βοηθούν επίσης στην απώλεια βάρους.

Ο απλούστερος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης είναι να τρώτε περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί οτι δεν δημιουργούνται όλα τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Μερικά από αυτά έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το θρεπτικό συστατικό και δεν περιέχουν σχεδόν τίποτα εκτός από πρωτεΐνες και νερό.

Εδώ είναι 4 τρόφιμα που είναι σχεδόν καθαρή πρωτεΐνη:

  1. Ασπράδια αυγών

Όπως τα περισσότερα άλλα ζωικά τρόφιμα, τα αυγά έχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας που περιέχει όλα τα αμινοξέα.

Οι περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στα αυγά βρίσκονται στον κρόκο. Ωστόσο, τα ασπράδια αυγών περιέχουν τουλάχιστον το 60% της πρωτεΐνης σε ένα αυγό.

Μια μερίδα (243 γραμμάρια) ασπράδι αυγού προσφέρει 27 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο περίπου 126 θερμίδες.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στα 100 γραμμάρια: 11 γραμμάρια (91% θερμίδες)

 

  1. Γαρίδες

Οι γαρίδες είναι ένα εξαιρετικό φαγητό που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Δεν έχει μόνο υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά και χαμηλή σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπη. 85 γραμμάρια γαρίδας περιέχουν 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 60 θερμίδες.

Οι γαρίδες είναι πλούσιες σε σελήνιο, χολίνη και βιταμίνη Β12. Περιέχουν επίσης καλές ποσότητες νιασίνης, ψευδαργύρου, βιταμίνης Ε και βιταμίνης Β6.

Επιπλέον, οι γαρίδες περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως η ασταξανθίνη, η οποία μειώνει τη φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στα 100 γραμμάρια: 23 γραμμάρια (77% θερμίδες)

 

  1. Τόνος

Ο τόνος έχει πολύ χαμηλές θερμίδες και λίπος, γεγονός που το καθιστά μια σχεδόν καθαρή πρωτεΐνη τροφή.

85 γραμμάρια μαγειρεμένου κίτρινου τόνου περιέχουν περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 110 θερμίδες.

Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Β, καθώς και άλλων μετάλλων όπως μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.

Ο τόνος έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω των υψηλών ποσοτήτων σεληνίου. Μόνο 100 γραμμάρια περιέχουν το 196% της ημερήσιας αξίας.

Επιπλέον, ο τόνος είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Ο τόνος τείνει να περιέχει λίγο υδράργυρο, αλλά η υψηλή περιεκτικότητά του σε σελήνιο προστατεύει από την τοξικότητα του υδράργυρου. Η κατανάλωση κονσερβοποιημένου τόνου μία φορά την εβδομάδα είναι πιθανώς ασφαλής.

Ωστόσο, οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη και εκείνες που θηλάζουν δεν πρέπει να τρώνε ωμό, βραστό ή ψητό τόνο συχνότερα από μία φορά το μήνα.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στα 100 γραμμάρια: 29 γραμμάρια (90% των θερμίδων)

 

  1. Μπακαλιάρος

Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι του κρύου νερού με ένα νόστιμο λευκό κρέας.

Αυτό το ψάρι είναι γεμάτο πρωτεΐνες. Έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίγο λίπος. 85 γραμμάρια έχουν 16 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 72 θερμίδες.

Ο μπακαλιάρος είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β3, Β6 και Β12, καθώς και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων - τα οποία παρέχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, ο μπακαλιάρος περιέχει σελήνιο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.

Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στα 100 γραμμάρια: 19 γραμμάρια (89% των θερμίδων)

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post