4 καλές τροφές για την περίοδο της εγκυμοσύνης
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα σας χρειάζεται πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα.
Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστεί 350-500 επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου.
Μια δίαιτα που δεν περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του μωρού.
Οι κακές διατροφικές συνήθειες και η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους ενδέχεται επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη κύησης ή επιπλοκές στη γέννα.
Με απλά λόγια, η επιλογή υγιεινών, θρεπτικών τροφίμων θα συμβάλει στην εξασφάλιση της υγείας σας και του μωρού σας.
Επίσης, θα είναι πολύ πιο εύκολο να χάσετε το βάρος της εγκυμοσύνης μετά τη γέννηση.
- Μούρα
Τα μούρα είναι γεμάτα με νερό, υγιείς υδατάνθρακες, βιταμίνη C, ίνες και αντιοξειδωτικά.
Γενικά περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, που βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει το σίδηρο.
Η βιταμίνη C είναι επίσης σημαντική για την υγεία του δέρματος και την ανοσοποιητική λειτουργία.
Τα μούρα έχουν σχετικά χαμηλή τιμή γλυκαιμικού δείκτη, επομένως δεν πρέπει να προκαλούν σημαντικές αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος.
Επιπλέον είναι ένα καλό σνακ, καθώς περιέχουν τόσο νερό όσο και ίνες. Παρέχουν καλή γεύση και διατροφική αξία, αλλά με σχετικά λίγες θερμίδες.
- Όσπρια
Αυτή η ομάδα τροφίμων περιλαμβάνει φακές, μπιζέλια, φασόλια, ρεβίθια και σόγια.
Τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, πρωτεϊνών, σιδήρου, φυλλικού οξέος (B9) και ασβεστίου. Το σώμα σας τα χρειάζεται όλα αυτά ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το φυλλικό οξύ είναι μία από τις βιταμίνες Β (B9). Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.
Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες δεν καταναλώνουν αρκετό φυλλικό οξύ.
Αυτό έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα και χαμηλό βάρος γέννησης. Η ανεπαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί επίσης να προκαλέσει στο παιδί να γίνει πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις και ασθένειες αργότερα στη ζωή του.
Τα όσπρια περιέχουν υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέος. Ένα φλιτζάνι φακές, ρεβίθια ή μαύρα φασόλια μπορεί να παρέχει 65-90% του RDA.
Επιπλέον, τα όσπρια είναι γενικά πολύ υψηλά σε φυτικές ίνες. Ορισμένες ποικιλίες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.
- Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι πολύ πλούσιες σε β-καροτένιο, ένα φυτικό συστατικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας.
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των περισσότερων κυττάρων και ιστών. Είναι πολύ σημαντικό για την υγιή εμβρυϊκή ανάπτυξη.
Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γενικά καλό θα είναι να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης Α κατά 10-40%.
Ωστόσο, συνιστάται επίσης να αποφεύγονται πολύ υψηλές ποσότητες ζωικών πηγών βιταμίνης Α, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό.
Ως εκ τούτου, το β-καροτένιο είναι μια πολύ σημαντική πηγή βιταμίνης Α.
Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες περιέχουν ίνες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την αίσθηση πληρότητα, να μειώσουν τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσουν την πεπτική υγεία και την κινητικότητα.
- Μπρόκολα και λαχανικά με σκουρόχρωμα φύλλα
Τα μπρόκολα και τα λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα, όπως το λάχανο και το σπανάκι, περιέχουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη.
Αυτά περιλαμβάνουν ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και κάλιο.
Επιπλέον, το μπρόκολο και τα φυλλώδη χόρτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Περιέχουν επίσης φυτικές ενώσεις που ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα και την πέψη.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, αυτά τα λαχανικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, που είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα μεταξύ των εγκύων γυναικών.
Η κατανάλωση αυτών των λαχανικών έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης.
Leave a comment