4 τρόφιμα με κακή φήμη που όμως σας κάνουν καλό!

Ωστόσο, αυτό το είδος συμβουλών προέρχεται ενίοτε από παρωχημένες έρευνες ή μελέτες που είναι πολύ μικρές για να είναι σημαντικές.

Στην πραγματικότητα, ορισμένα τρόφιμα που οι άνθρωποι συχνά θεωρούν ανθυγιεινά μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία εάν καταναλωθούν με μέτρο.

Αυτό το άρθρο εξετάζει 4 τρόφιμα που έχουν δαιμονοποιηθεί αλλά μπορεί να είναι καλά για εσάς.

 

  1. Ολόκληρα αυγά

Τα θρεπτικά συστατικά στα αυγά μπορεί να τα κάνουν ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε.

Για χρόνια, οι ειδικοί συμβούλευαν τους ανθρώπους να μην τρώνε ολόκληρα αυγά, επειδή ο κρόκος είχε υψηλή χοληστερόλη. Εκείνη την εποχή, ορισμένοι πίστευαν ότι η κατανάλωση κρόκων μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη στο αίμα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι όταν τρώτε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, όπως τα αυγά, το συκώτι σας παράγει λιγότερη χοληστερόλη για να αντισταθμίσει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα παραμένουν σχετικά σταθερά.

Στην πραγματικότητα, τα ολόκληρα αυγά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς σας, αλλάζοντας το μέγεθος και το σχήμα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης) μειώνονται.

Σε μια μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, η ομάδα που κατανάλωνε ολόκληρα αυγά εμφάνισε μεγαλύτερες βελτιώσεις στους δείκτες της καρδιάς από ό, τι η ομάδα που κατανάλωνε μόνο τα ασπράδια. Επίσης, είχαν μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα ινσουλίνης και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα αυγά περιέχουν επίσης εύπεπτες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες. Μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε γεμάτοι και ικανοποιημένοι για ώρες, ώστε να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες αργότερα μέσα την ημέρα.

 

  1. Όσπρια

Τα όσπρια περιλαμβάνουν φασόλια, φακές, μπιζέλια και φιστίκια. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ανθυγιεινά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν ουσίες που εμποδίζουν το σώμα να απορροφά μέταλα όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.

Αυτό φαίνεται να ισχύει μόνο για τους ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας, πουλερικά και ψάρια. Εκείνοι που καταναλώνουν κρέας απορροφούν αρκετά από αυτά τα μέταλλα από αυτές τις τροφές και τα όσπρια δεν εμποδίζουν την απορρόφησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τρόποι μείωσης των μη θρεπτικών συστατικών σε υγιεινά φυτικά τρόφιμα.

Τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και άλλα μέταλλά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν τη φλεγμονή, μειώνουν το σάκχαρο του αίματος και προάγουν την υγεία της καρδιάς

Επιπλέον, τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, συμπεριλαμβανομένων των διαλυτών ινών. Σύμφωνα με μελέτες, οι διαλυτές ίνες μπορεί να μειώσουν την όρεξη, να ενισχύσουν το αίσθημα πληρότητας και να μειώσουν την απορρόφηση θερμίδων από τα γεύματα

 

  1. Καφές

Ο καφές περιέχει καφεΐνη, ένα ισχυρό διεγερτικό. Σε υψηλές δόσεις, η καφεΐνη μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Ωστόσο, αν δεν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη, η κατανάλωσή της ή ο καφές με μέτρο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, καθώς και τις ψυχικές και σωματικές επιδόσεις. Μπορεί επίσης να ενισχύσει το μεταβολισμό σας.

Ο καφές περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την καφεΐνη για να ανακουφιστούν από πονοκεφάλους και να βελτιώσουν την απόδοση στα αθλήματα αντοχής. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με την κατάθλιψη, τη νόσο Alzheimer και τη νόσο του Parkinson.

Σε μια μελέτη, οι άνδρες που κατανάλωναν καφέ πριν από το γεύμα είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην αρτηριακή λειτουργία.

Σε μια μελέτη παρατήρησης που περιλάμβανε περισσότερους από 1.700 άνδρες, όσοι έπιναν περισσότερα από 2,5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρκετών φλεγμονωδών δεικτών συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που πίνουν είτε κανονικό είτε χωρίς καφεΐνη καφέ μπορεί να έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι επιστήμονες που ανέλυσαν 28 μελέτες βρήκαν 8-33% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των ανθρώπων που έπιναν καφέ καθημερινά.

Τέλος, ο καφές μπορεί επίσης να έχει προστατευτική επίδραση στην υγεία του ήπατος. Μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της χρόνιας ηπατίτιδας C και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

 

  1. Σοκολάτα

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως δεν σκέφτονται τη σοκολάτα ως θρεπτική, δεδομένου ότι είναι συχνά υψηλή σε ζάχαρη και θερμίδες. Ωστόσο, μια μέτρια πρόσληψη μαύρης σοκολάτας ή κακάο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Πρώτον, περιέχει αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με μια μελέτη, η περιεκτικότητα σε φλαβανόλη του κακάου μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από κάποια φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των βακκίνιων και του acai.

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι φλαβονόλες που βρίσκονται στην μαύρη σοκολάτα μπορεί να προστατεύσουν το δέρμα από τον ήλιο και άλλες ζημιές.

Η κατανάλωση μέτριας ποσότητας μαύρης σοκολάτας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω των φλαβανόλων.

Επιπλέον, είναι καλύτερο να επιλέξετε σοκολάτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη, καθώς αυτά μπορούν να συμβάλουν σε άλλα προβλήματα υγείας.

 

Συνοπτικά

Όταν πρόκειται να καθορίσουμε ποια τρόφιμα είναι υγιεινά, είναι μερικές φορές δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ πραγματικότητας και μύθων.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post