4 Υγιεινά τρόφιμα που αυξάνουν τη διάθεσή σας

Ωστόσο τα φαγητά με ζάχαρη και υψηλές θερμίδες στα οποία πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν έχουν αρνητικές συνέπειες.

Αυτή τη στιγμή, μπορεί να αναρωτιέστε εάν οποιαδήποτε υγιεινά τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας.

Πρόσφατα, ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διάθεση μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως το άγχος, το περιβάλλον, ο κακός ύπνος, η γενετική, οι διαταραχές της διάθεσης και οι διατροφικές ανεπάρκειες.

Επομένως, είναι δύσκολο να προσδιορίσετε με ακρίβεια εάν το φαγητό μπορεί να αυξήσει τη διάθεσή σας.

Παρ 'όλα αυτά, ορισμένα τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη συνολική υγεία του εγκεφάλου και ορισμένους τύπους διαταραχών της διάθεσης.

Ακολουθούν 4 υγιεινά τρόφιμα που μπορεί να ενισχύσουν τη διάθεσή σας.

 

  1. Λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μια ομάδα βασικών λιπών που πρέπει να λάβετε μέσω της διατροφής σας, επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να τα παράγει μόνα του.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος αλκακόρ, είναι πλούσιοι σε δύο τύπους ωμέγα-3 - το docosahexaenoic acid (DHA) και το eicosapentaenoic acid (EPA) - που συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

Τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη ρευστότητα της κυτταρικής μεμβράνης του εγκεφάλου σας και φαίνεται ότι παίζουν βασικούς ρόλους στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην κυτταρική σηματοδότηση.

Ενώ η έρευνα είναι μικτή, μια ανασκόπηση των κλινικών δοκιμών έδειξε ότι σε ορισμένες μελέτες, η κατανάλωση ωμέγα-3 με τη μορφή ιχθυελαίου μειώνει τις βαθμολογίες κατάθλιψης.

Αν και δεν υπάρχει τυπική δόση, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 250-500 mg συνδυασμένου EPA και DHA ανά ημέρα.

Δεδομένου ότι μια μερίδα 100 γραμμαρίων σολομού παρέχει 2.260 mg EPA και DHA, η κατανάλωση αυτού του ψαριού μερικές φορές την εβδομάδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βάλετε αυτά τα λίπη στη διατροφή σας.

 

  1. Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε πολλές ενώσεις που ενισχύουν τη διάθεση.

Η ζάχαρη της μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, καθώς είναι μια γρήγορη πηγή καυσίμου για τον εγκέφαλό σας.

Επιπλέον, μπορεί να απελευθερώσει πολλές καλές ενώσεις, όπως η καφεΐνη, η θεοβρωμίνη και η Ν-ακυλαιθανολαμίνη - μια ουσία χημικά παρόμοια με τα κανναβινοειδή που έχει συνδεθεί με βελτιωμένη διάθεση.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή που προάγουν την υγεία, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας, μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου. Επιπλέον μπορούν να υποστηρίξουν τη ρύθμιση της διάθεσης.

Τέλος, η σοκολάτα έχει καλή βαθμολογία στο κομμάτι της ηδονής, που σημαίνει ότι η ευχάριστη γεύση, υφή και μυρωδιά της μπορεί επίσης να προάγει την καλή διάθεση.

Επειδή η σοκολάτα γάλακτος περιέχει πρόσθετα συστατικά όπως ζάχαρη και λιπαρά, είναι καλύτερο να επιλέξετε μαύρη σοκολάτα - η οποία είναι υψηλότερη σε φλαβονοειδή και χαμηλότερη σε προσθήκη ζάχαρης.

 

  1. Μπανάνες

Οι μπανάνες μπορεί να σας βοηθήσουν να αλλάξετε διάθεση.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στη σύνθεση των ευχάριστων νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.

Επιπλέον, μια μεγάλη μπανάνα (136 γραμμάρια) παρέχει 16 γραμμάρια ζάχαρης και 3,5 γραμμάρια ινών.

Όταν συνδυάζεται με φυτικές ίνες, το σάκχαρο απελευθερώνεται αργά στην κυκλοφορία του αίματός σας, επιτρέποντας σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και καλύτερο έλεγχο της διάθεσης. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που είναι πολύ χαμηλά μπορεί να οδηγήσουν σε ευερεθιστότητα και αλλαγές στη διάθεση.

Τέλος, αυτό το πανταχού παρόν τροπικό φρούτο, ειδικά όταν εξακολουθεί να εμφανίζεται πράσινο στη φλούδα, είναι μια εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών, ένας τύπος ινών που βοηθά στη διατροφή υγιών βακτηρίων στο έντερο. Ένα ισχυρό μικρόβιο του εντέρου σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά διαταραχών της διάθεσης.

 

  1. Βρώμη

Η βρώμη είναι ένα ολόκληρο σιτάρι που μπορεί να σας κρατήσει σε καλή διάθεση όλο το πρωί. Μπορείτε να τα απολαύσετε σε πολλές μορφές, όπως ολονύκτια βρώμη, πλιγούρι βρώμης, μούσλι και granola.

Είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, παρέχοντας 8 γραμμάρια σε ένα μόνο κύπελλο 81 γραμμάρια.

Οι ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης των υδατανθράκων, επιτρέποντας τη σταδιακή απελευθέρωση σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος για να διατηρήσει τα ενεργειακά σας επίπεδα σταθερά.

Αν και άλλες πηγές ολικής αλέσεως μπορούν να έχουν αυτό το αποτέλεσμα, η βρώμη μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής, καθώς είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου. 1 φλιτζάνι ωμή βρώμη (81 γραμμάρια) περιέχει το 19% των ημερήσιων αναγκών σας.

Η αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου, μία από τις πιο κοινές ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών, σχετίζεται με χαμηλή πρόσληψη σιδήρου. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν κόπωση, νωθρότητα και διαταραχές της διάθεσης.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post