3 οφέλη που προσφέρει ο μάραθος στην υγεία σας

Αλλά αυτό το βολβοειδές λαχανικό και οι σπόροι του αξίζουν να είναι μέρος της κανονικής επιλογής λαχανικών σας. Εδώ είναι μερικά από τα θρεπτικά συστατικά του μάραθου και τα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Ο μάραθος είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο BioMed Research International, ο μάραθος χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως φαρμακευτικό φυτό για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με πεπτικά, ενδοκρινικά, αναπαραγωγικά και αναπνευστικά συστήματα αλλά και ως διεγερτικό γάλακτος για θηλάζουσες μητέρες. Μελέτες δείχνουν ότι ο μάραθος περιέχει αντιοξειδωτικά προστατευτικά για την υγεία και πολύτιμες αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Ένα φλιτζάνι περιέχει μόλις 27 θερμίδες, με σχεδόν 3 γραμμάρια ινών. Συσκευάζει το 17% του ημερήσιου στόχου για βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό και 10% για το κάλιο που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, καθώς και μικρότερες ποσότητες βιταμινών μαγγανίου, ασβεστίου, σιδήρου και Β.

Ο μάραθος έχει συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία των γυναικών

Για τις γυναίκες, τα οφέλη για την υγεία του μάραθου συνδέονται κυρίως με το λάδι του. Μια πρόσφατη εργασία, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Menopausal Medicine, εξέτασε τις θετικές επιδράσεις του μάραθου στη διαχείριση επώδυνης εμμήνου ρύσεως, του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, της εμμηνόπαυσης και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Ωστόσο, δεν συνιστάται να κάνετε χρήση αιθέριων ελαίων από μόνοι σας. Βασιστείτε στην καθοδήγηση και την επίβλεψη ενός γιατρού για να προσδιορίσετε εάν μπορείτε να επωφεληθείτε από ένα λάδι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν είστε έγκυος ή προσπαθείτε να συλλάβετε. Τα συμπληρώματα μάραθου μπορεί επίσης να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών.

Οι σπόροι μάραθου μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη

Οι σπόροι από μάραθο χρησιμοποιούνται συνήθως ως ένας τύπος μπαχαρικών για την εποχιακή τροφή. Ιατρικά, οι σπόροι μάραθου έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του φουσκώματος και του αερίου, μέσω ενός τσαγιού που παρασκευάζεται από μια μικρή κουταλιά των σπόρων και του ζεστού νερού. Χρειάζεται 20 λεπτά για να ετοιμαστεί και μπορείτε να το πιείτε μισή ώρα μετά το γεύμα.

Πηγή: https://www.health.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post