3 Τρόφιμα που μπορούν να εξαντλήσουν την ενέργειά σας

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν αυτήν τη φυσική πτώση. Αυτοί περιλαμβάνουν τα επίπεδα ύπνου και στρες, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και τα τρόφιμα που τρώτε.

Γενικά, το φαγητό ή τα σνακ τείνουν να ανεφοδιάζει το ρεζερβουάρ ενέργειά σας, βοηθώντας σας να αισθάνεστε πιο ενεργητικοί. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα μπορεί στην πραγματικότητα να εξαντλούν την ενέργειά σας.

Αυτό το άρθρο παραθέτει επτά τρόφιμα που μπορούν να εξαντλήσουν την ενέργειά σας.

 

  1. Λευκό ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι

Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, οι οποίοι παρέχουν στο σώμα μια καλή πηγή ενέργειας.

Ωστόσο, οι επεξεργασμένοι κόκκοι όπως εκείνοι που βρίσκονται στο άσπρο ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και το άσπρο ρύζι μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσουν περισσότερο βλάβη παρά θετικά αποτελέσματα όταν πρόκειται για τα επίπεδα ενέργειας σας.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι το εξωτερικό στρώμα του κόκκου που περιέχει ίνες, γνωστό ως πίτουρο, αφαιρείται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Εξαιτίας αυτού, οι επεξεργασμένοι κόκκοι περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα ινών και τείνουν να αφομοιώνονται και να απορροφόνται ταχύτερα σε σχέση με τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Για το λόγο αυτό, ένα γεύμα ή σνακ πλούσιο σε επεξεργασμένους κόκκους γενικά δημιουργεί μια γρήγορη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης. Αυτό οδηγεί σε μια πτώση της ενέργειας.

Αντίθετα, οι ολόκληροι κόκκοι σας βοηθούν να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να διατηρήσετε την ενέργειά σας σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι επεξεργασμένοι σπόροι στερούνται επίσης ενός άλλου σημαντικού μέρους του σπόρου: το μικρόβιο. Το μικρόβιο περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας.

Για παράδειγμα, το μικρόβιο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες Β, τις οποίες το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει ενέργεια.

Επομένως, η αποφυγή επεξεργασμένων κόκκων ή η αντικατάστασή τους με εναλλακτικές λύσεις ολικής αλέσεως μπορεί να παρέχει στο σώμα σας περισσότερα θρεπτικά συστατικά και να αποτρέψει τις αιχμές ενέργειας και τις συντριβές.

 

  1. Δημητριακά πρωινού, γιαούρτια και άλλα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης

Πολλά τρόφιμα στην αγορά είναι γεμάτα με πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία, όταν καταναλώνονται πολύ συχνά, μπορούν να επηρεάσουν τα ενεργειακά σας επίπεδα.

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα δημητριακά πρωινού ένα σημαντικό μέρος ενός πρωινού. Ωστόσο, πολλές ποικιλίες στην πραγματικότητα αποτυγχάνουν να προσφέρουν την αναμενόμενη ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα δημητριακά πρωινού περιέχουν πολύ λίγες φυτικές ίνες αλλά σημαντικές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων. Στην πραγματικότητα, τα σάκχαρα αποτελούν έως και το 50% των συνολικών υδατανθράκων που βρίσκονται σε πολλά δημοφιλή δημητριακά πρωινού.

Αυτός ο συνδυασμός υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς και της ινσουλίνης, οδηγώντας σε αύξηση της ενέργειας που θα ακολουθηθεί σύντομα από διακοπή.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να λαχταρήσετε άλλα ζαχαρούχα τρόφιμα, δημιουργώντας δυνητικά έναν κύκλο εξάντλησης της ενέργειας.

Για να αποφύγετε το ενεργειακό φαινόμενο των δημητριακών με ζάχαρη, επιλέξτε ποικιλίες χωρίς προσθήκη ζάχαρης που περιέχουν τουλάχιστον 4-5 γραμμάρια ινών ανά μερίδα.

Άλλα δημοφιλή τρόφιμα πρωινού που τείνουν να περιέχουν υψηλά επίπεδα προστιθέμενων σακχάρων είναι τα: αρωματισμένο γιαούρτι, χυμούς, muffins, μπάρες granola και ακόμη και ορισμένοι τύποι ψωμιού.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας σας υψηλά, πιθανότατα θα επωφεληθείτε από την αποφυγή τους ή την εύρεση λιγότερο ζαχαρούχων εναλλακτικών.

 

  1. Τηγανητά και γρήγορα φαγητά

Τα τηγανητά και τα γρήγορα τρόφιμα μπορούν επίσης να εξαντλήσουν την ενέργειά σας. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, δύο παράγοντες που μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη σας.

Η βραδύτερη πέψη μπορεί να μειώσει την ταχύτητα με την οποία τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ενέργεια εισέρχονται στο σώμα, καθυστερώντας την αύξηση της ενέργειας που μπορεί γενικά να περιμένετε μετά από ένα γεύμα.

Επιπλέον, τα τηγανητά και τα fast food τείνουν να είναι χαμηλά σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Η ταυτόχρονη κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε υπερβολικά γεμάτοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να σας κάνει να μη θέλετε να κάνετε τίποτα για τις επόμενες 2 ώρες.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post