3 Τροφές που προκαλούν φλεγμονή

Η φλεγμονή μπορεί να είναι καλή ή κακή ανάλογα με την κατάσταση.

Από τη μία πλευρά, είναι ο φυσικός τρόπος προστασίας του σώματός σας όταν είστε τραυματισμένοι ή άρρωστοι.

Μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να αμυνθεί από την ασθένεια και να τονώσει την επούλωση.

Από την άλλη πλευρά, η χρόνια, παρατεταμένη φλεγμονή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι τροφές που τρώτε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη φλεγμονή στο σώμα σας.

Ακολουθούν 3 τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.

 

  1. Ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης

Η επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS) είναι οι δύο κύριοι τύποι προστιθέμενης ζάχαρης στη δυτική διατροφή.

Η ζάχαρη είναι 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη, ενώ το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι περίπου 45% γλυκόζη και 55% φρουκτόζη.

Ένας από τους λόγους που τα πρόσθετα σάκχαρα είναι επιβλαβή είναι ότι μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.

Επιπλέον, σε μια τυχαία κλινική δοκιμή στην οποία οι άνθρωποι έπιναν κανονικά αναψυκτικά, αναψυκτικά διαίτης, γάλα ή νερό, μόνο εκείνοι που ανήκαν στην ομάδα που έπινε κανονικά αναψυκτικά είχαν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος, το οποίο οδηγεί στη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ζάχαρη μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής επειδή παρέχει υπερβολικές ποσότητες φρουκτόζης.

Ενώ οι μικρές ποσότητες φρουκτόζης σε φρούτα και λαχανικά είναι καλές, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από πρόσθετα σάκχαρα είναι κακή ιδέα.

Η κατανάλωση πολλής φρουκτόζης έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη, τη λιπώδη ηπατική νόσο, τον καρκίνο και τη χρόνια νεφρική νόσο.

Επίσης, οι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι η φρουκτόζη προκαλεί φλεγμονή στα ενδοθηλιακά κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, κάτι που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι μεταξύ άλλων: καραμέλες, σοκολάτα, αναψυκτικά, κέικ, μπισκότα, ντόνατς, γλυκά αρτοσκευάσματα και ορισμένα δημητριακά.

 

  1. Τεχνητά trans λιπαρά

Τα τεχνητά trans λιπαρά είναι πιθανότατα τα πιο ανθυγιεινά λίπη που μπορείτε να φάτε.

Δημιουργούνται προσθέτοντας υδρογόνο σε ακόρεστα λίπη, τα οποία είναι υγρά, για να τους δώσουν τη σταθερότητα ενός πιο στερεού λίπους.

Στις ετικέτες συστατικών, τα trans λιπαρά αναφέρονται συχνά ως μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

Οι περισσότερες μαργαρίνες περιέχουν trans-λιπαρά και συχνά προστίθενται σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.

Σε αντίθεση με τα φυσικά λιπώδη λιπαρά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά και στο κρέας, τα τεχνητά trans λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας.

Εκτός από τη μείωση της HDL (καλής) χοληστερόλης, τα trans λιπαρά μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων που ευθυγραμμίζουν τις αρτηρίες σας, κάτι που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι οι: τηγανητές πατάτες και άλλα τηγανητά φαστ φουντ, ορισμένες ποικιλίες ποπ κορν μικροκυμάτων, ορισμένες μαργαρίνες και λιπαντικά λαχανικών, συσκευασμένα κέικ και μπισκότα, μερικά αρτοσκευάσματα και όλα τα μεταποιημένα τρόφιμα που περιλαμβάνουν μερικώς υδρογονωμένο φυτικό λάδι στην ετικέτα.

 

  1. Εξευγενισμένοι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες έχουν μια κακή φήμη.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες προβληματικοί.

Οι αρχαίοι άνθρωποι κατανάλωναν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μέσα από μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες για χιλιετίες με τη μορφή χόρτων, ριζών και φρούτων.

Ωστόσο, η κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες έχουν αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος των ινών τους. Οι ίνες προάγουν την πληρότητα, βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι εκλεπτυσμένοι υδατάνθρακες στη σύγχρονη διατροφή μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη φλεγμονωδών βακτηρίων του εντέρου που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) από τους μη επεξεργασμένους. Τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα από τα τρόφιμα χαμηλού.

Οι εκλεπτυσμένοι υδατάνθρακες βρίσκονται σε γλυκά, ψωμί, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, μερικά δημητριακά, μπισκότα, κέικ, ζαχαρούχα αναψυκτικά και όλα τα μεταποιημένα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή αλεύρι.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post