10 λόγοι για να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί και tips για να το καταφέρετε!

Το πρωινό ξύπνημα έχει κάποια προνόμια.

Λοιπόν, ποια είναι τα οφέλη;

Σκέφτεστε να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας για μια νωρίτερα το πρωί; Να γιατί αξίζει τον κόπο.

Περισσότερος χρόνος για τον εαυτό σας

Εάν ζείτε με άλλους ανθρώπους - μικρά παιδιά ή ενήλικες - το να ξυπνάτε νωρίς θα μπορούσε να σας δώσει έναν πολύ απαραίτητο (και απεγνωσμένα επιθυμητό) χρόνο για τον εαυτό σας.

Περισσότερος χρόνος για να πιείτε τον καφέ αργά ή απλά να απολαύσετε τη σιωπή μπορεί να σας προετοιμάσει να αντιμετωπίσετε μια κουραστική μέρα.

Περισσότερος χρόνος για άσκηση

Εάν η άσκηση είναι σημαντική για εσάς, αλλά συχνά δυσκολεύεστε να βρείτε το χρόνο, το να σηκωθείτε νωρίς θα μπορούσε να είναι το εισιτήριο.

Το να ασκήστε νωρίς το πρωί διορθώνει τον πειρασμό να παραλείψετε τις προπονήσεις λόγω δουλειάς ή κοινωνικών δεσμεύσεων αργότερα μέσα στην ημέρα ή απλά λόγω κούρασης.  

Και ενώ είμαστε στο θέμα της κούρασης, ακολουθεί ένα άλλο πλεονέκτημα των πρωινών προπονήσεων: Η άσκηση ξεκινά μια αύξηση αυτών των ενδορφινών που βοηθούν στη θετική διάθεση και που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας, να μειώσουν το άγχος και το στρες και να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας.

Λιγότερος χρόνος στην κίνηση

Το να σηκωθείτε νωρίς και να βγείτε από το σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη συνηθισμένη κίνηση, κάτι που αποτελεί σχεδόν καθολικό πλεονέκτημα.

Η λιγότερη κίνηση δεν εξοικονομεί μόνο χρόνο και χρήμα. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην προστασία της υγείας και της ευεξίας σας, καθώς η έρευνα έχει συνδέσει την παραμονή στην κίνηση με:

 • άγχος
 • κατάθλιψη
 • επιθετικότητα και οργή
 • αναπνευστικά προβλήματα

Περισσότερος χρόνος για να γίνουν τα πράγματα

Πάντα επιθυμούσατε να έχετε περισσότερες ώρες την ημέρα για να κάνετε τα πράγματα; Η επιθυμία σας θα εκπληρωθεί - εάν ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας μία ή δύο ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Δεν χρειάζεται να γεμίζετε κάθε δευτερόλεπτο για να κάνετε περισσότερα πράγματα φυσικά. Αλλά εάν χρειάζεστε λίγο επιπλέον χρόνο, το να ξυπνάτε νωρίς σας δίνει μια ευκαιρία χωρίς περισπασμούς να φροντίζετε για πράγματα που ενδέχεται να μην μπορούσατε διαφορετικά να κάνετε.

Καλύτερος ύπνος…

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ξυπνούν νωρίς τείνουν να κοιμούνται νωρίτερα και να απολαμβάνουν μεγαλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο.

Ο αρκετός ύπνος συνοδεύεται από πολλά οφέλη:

 • βελτιωμένη διάθεση
 • καλύτερη συγκέντρωση
 • χαμηλότερες πιθανότητες παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων παθήσεων

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί:

 • εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αρρωστήσετε πιο συχνά
 • αυξάνει την πιθανότητα για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη
 • προκαλεί προβλήματα στη σεξουαλική σας επιθυμία

… Που μπορεί να σημαίνει περισσότερη ενέργεια

Είναι αλήθεια: Ο καλύτερος ύπνος ισοδυναμεί γενικά με περισσότερη ενέργεια.

Εάν πρόκειται να κοιμηθείτε νωρίτερα και να κοιμηθείτε καλύτερα, δεν είναι δύσκολο να φανταστείτε ότι θα ξυπνήσετε πιο ξεκούραστοι και ανανεωμένοι για την επόμενη μέρα.

Πιο υγιές δέρμα

Σκληρές νύχτες μπορούν να εμφανιστούν στο δέρμα σας με λεπτές γραμμές, ρυτίδες, ωχρότητα και πρησμένα ή στραγγισμένα βλέφαρα. Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να συμβάλει στην ακμή.

Ο καλός ύπνος βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα κύτταρα του δέρματος αναγεννιούνται, ενώ η αυξημένη ροή αίματος και το κολλαγόνο βοηθούν στην αποκατάσταση βλάβης στο περιβάλλον και στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Επιπλέον, το να κοιμηθείτε νωρίτερα, σας δίνει περισσότερο χρόνο για να εξασκηθείτε σε καλή φροντίδα του δέρματος, όπως το πλύσιμο του προσώπου σας. Για αυτόν τον λόγο μην εκπλαγείτε αν ξυπνήσετε με πρωινή λάμψη.

Λιγότεροι μαύροι κύκλοι

Εφόσον αποφασίσετε να ξυπνάτε νωρίς και να κοιμάστε νωρίτερα, ώστε να μην θυσιάζετε τον ύπνο, μπορείτε να πείτε αντίο στους μαύρους κύκλους.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι μαύροι κύκλοι δημιουργούνται από σκιές από πρήξιμο κάτω από τα μάτια. Η αιτία αυτού του πρηξίματος; Συσσώρευση υγρών από έλλειψη ύπνου.

Περισσότερος χρόνος για πρωινό

Το να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί σας δίνει επιπλέον χρόνο για να φτιάξετε και να απολαύσετε ένα γευστικό πρωινό, αντί να πάρετε έναν γρήγορο καφέ και ντόνατ εν κινήσει.

Η έναρξη της ημέρας με ένα θρεπτικό γεύμα μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε γεμάτοι για περισσότερο και με περισσότερη ενέργεια για την επόμενη μέρα.

Σας βοηθά να συγκεντρωθείτε

Η αδράνεια μετά το ξύπνημα αποτελεί τακτικό μέρος της διαδικασίας αφύπνισης. Ακόμα, μπορεί να διαρκέσει περίπου μία ώρα ή περισσότερο, καθιστώντας πιο δύσκολη τη συγκέντρωση και την ολοκλήρωση των εργασιών αν σηκώνεστε πολύ γρήγορα.

Το να ξυπνήσετε νωρίτερα σας δίνει χρόνο να ξυπνήσετε πλήρως, ώστε να είστε πιο συγκεντρωμένοι.

Προτάσεις για να ξυπνήσετε νωρίτερα

Αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν να κάνετε τη μετάβαση ευκολότερη:

 • Αυξήστε σταδιακά την ώρα αφύπνισης. Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας 15 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα για μια εβδομάδα, μεταβαίνοντας σταδιακά το χρόνο μέχρι το σημείο που το θέλετε. Για να το κάνετε πιο εύκολο και να αποφύγετε να ξυπνήσετε κουρασμένοι, δοκιμάστε να κοιμηθείτε λίγο νωρίτερα επίσης.
 • Παρακινήστε τον εαυτό σας. Το να ξυπνάτε νωρίς δεν πρέπει να μοιάζει με δουλειά. Βρείτε κίνητρα χρησιμοποιώντας τον επιπλέον χρόνο για να κάνετε κάτι που σας κάνει ευτυχισμένους, όπως να χειριστείτε μια υποχρέωση νωρίτερα, ώστε να μπορείτε να ολοκληρώσετε την ημέρα εργασίας σας εγκαίρως για να βγείτε με φίλους ή να απολαύσετε ένα πρωινό διαλογισμό ή γιόγκα για τα οποία ποτέ δεν έχετε χρόνο.
 • Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Η υπενθύμιση στον εαυτό σας για τα οφέλη του ξυπνήματος νωρίς μπορεί να είναι αρκετή ανταμοιβή, αλλά αν όχι, υπάρχει πάντα η επιβράβευση. Απλώς σκεφτείτε: Θα έχετε χρόνο να σταματήσετε στο αγαπημένο σας καφενείο σας για να απολαύσετε τον αγαπημένο σας καφέ.
 • Βγείτε από το δωμάτιό σας. Η παραμονή στο δωμάτιό σας μετά το ξύπνημα μπορεί να σας κάνει δελεαστικό να επιστρέψετε στον ύπνο, κάτι που μπορεί να σας κάνει να καθυστερήσετε ή να σας αφήσει να αισθάνεστε υπερβολικά νυσταγμένοι. Το να φύγετε από την κρεβατοκάμαρα σας βοηθά στο να αντισταθείτε σε αυτόν τον πειρασμό.
 • Αποφύγετε το μπλε φως πριν από το κρεβάτι. Το μπλε φως είναι ιδανικό για να σας αναζωογονεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η αποφυγή του 2 έως 3 ώρες πριν από το κρεβάτι μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να απενεργοποιήσετε τις οθόνες νωρίς.
 • Αποφύγετε τα βαριά γεύματα και τα πικάντικα τρόφιμα αργά το βράδυ. Το να κοιμηθείτε υπερβολικά γεμάτοι ή να τρώτε πικάντικα τρόφιμα για δείπνο μπορεί να οδηγήσει σε καούρα ή δυσπεψία - κανένα από τα οποία δεν είναι πιθανό να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλά.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post