10 επιστημονικά αποδεδειγμένα tips για την υγεία και τη διατροφή

Αυτό συμβαίνει καθώς ακόμη και ειδικευμένοι εμπειρογνώμονες φαίνεται να έχουν αντίθετες απόψεις.

Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες, μια σειρά από συμβουλές ευεξίας υποστηρίζονται επιστημονικά από έρευνες.  

Ακολουθούν 10 συμβουλές για την υγεία και τη διατροφή που βασίζονται στην επιστήμη.

  1. Μην πίνετε θερμίδες γεμάτες ζάχαρη

Τα ζαχαρούχα ποτά είναι από τα πιο παχυντικά αντικείμενα που μπορείτε να βάλετε στο σώμα σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας δεν μετρά θερμίδες από υγρή ζάχαρη με τον ίδιο τρόπο που κάνει για τα στερεά τρόφιμα.

Επομένως, όταν πίνετε αναψυκτικά, καταλήγετε να τρώτε περισσότερες συνολικές θερμίδες.

Τα ποτά ζάχαρης συνδέονται στενά με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι χυμοί φρούτων μπορεί να είναι σχεδόν τόσο κακοί όσο τα αναψυκτικά, καθώς μερικές φορές περιέχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης.  Οι μικρές ποσότητες αντιοξειδωτικών τους δεν αναιρούν τις βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης.

  1. Φάτε ξηρούς καρπούς

Παρά το ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά θρεπτικοί και υγιεινοί.

Είναι γεμάτοι με μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά.

Μελέτες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να βοηθήσετε στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, το σώμα σας δεν απορροφά το 10-15% των θερμίδων από τους ξηρούς καρπούς. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αυτή η τροφή μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό.

Σε μια μελέτη, τα αμύγδαλα φάνηκε να αυξάνουν την απώλεια βάρους κατά 62%, σε σύγκριση με τους σύνθετους υδατάνθρακες.

  1. Αποφύγετε το junk food (προτιμήστε πραγματικά φαγητό)

Το junk food είναι απίστευτα ανθυγιεινό.

Αυτά τα τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιήσουν τα κέντρα αναψυχής σας, έτσι ξεγελούν τον εγκέφαλό σας σε υπερκατανάλωση τροφής - ακόμη και προωθώντας τον εθισμό σε ορισμένα άτομα.

Συνήθως έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά συστατικά όπως προσθήκη ζάχαρης και εξευγενισμένων κόκκων. Έτσι, παρέχουν κυρίως άδειες θερμίδες.

 

  1. Μην φοβάστε τον καφέ

Ο καφές είναι πολύ υγιεινός.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη καφέ με τη μακροζωία και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, τις ασθένειες του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ και πολλές άλλες ασθένειες.

  1. Φάτε λιπαρά ψάρια

Το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και υγιεινού λίπους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο οποίος είναι γεμάτος με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά.

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορες καταστάσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, άνοια και κατάθλιψη.

  1. Κοιμηθείτε αρκετά

Η σημασία του επαρκούς ύπνου δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει στην αντίσταση στην ινσουλίνη, να διαταράξει τις ορμόνες της όρεξης και να μειώσει τη σωματική και ψυχική σας απόδοση.

Επιπλέον, ο κακός ύπνος είναι ένας από τους ισχυρότερους ατομικούς παράγοντες κινδύνου για αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Μία μελέτη συνέδεσε τον ανεπαρκή ύπνο με 89% και 55% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες, αντίστοιχα.

 

  1. Πιείτε λίγο νερό, ειδικά πριν από τα γεύματα

Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να έχει πολλά οφέλη.

Παραδόξως, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε.

Δύο μελέτες σημειώνουν ότι μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό κατά 24-30% σε 1-1,5 ώρες. Αυτό μπορεί να ανέρχεται σε 96 επιπλέον θερμίδες που καίγονται εάν πίνετε 8,4 φλιτζάνια (2 λίτρα) νερό την ημέρα.

Η ιδανική στιγμή για να το πιείτε είναι πριν από τα γεύματα. Μία μελέτη έδειξε ότι η μείωση 2,1 φλιτζανιών (500 ml) νερού 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα αύξησε την απώλεια βάρους κατά 44%.

 

  1. Αποφύγετε τα έντονα φώτα πριν τον ύπνο

Όταν εκτίθεστε σε έντονα φώτα το βράδυ, ενδέχεται να διαταραχτεί η παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης ύπνου.

Μία στρατηγική είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ζευγάρι γυαλιά από κεχριμπάρι που εμποδίζουν το μπλε φως να εισέλθει στα μάτια σας το βράδυ.

Αυτό επιτρέπει την παραγωγή μελατονίνης σαν να ήσασταν σε σκοτάδι και σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα.

  1. Φάτε λαχανικά και φρούτα

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι γεμάτα με πρεβιοτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και πολλά αντιοξειδωτικά, μερικά από τα οποία έχουν ισχυρά βιολογικά αποτελέσματα.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα ζουν περισσότερο και έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και άλλων ασθενειών.

  1. Χρησιμοποιήστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο υγιεινά φυτικά έλαια.

Είναι γεμάτο με υγιεινά για την καρδιά μονοακόρεστα λίπη και ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ωφελεί την υγεία της καρδιάς, καθώς τα άτομα που το καταναλώνουν έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post