Τα 10 πιο υγιεινά φρούτα στον πλανήτη

Ωστόσο, δεν είναι όλα φρούτα ίδια. Μερικά από αυτά παρέχουν μοναδικά οφέλη για την υγεία.

Εδώ είναι τα 10 πιο υγιεινά φρούτα στη γη.

 

  1. Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα από τα πιο υγιεινά εσπεριδοειδή.

Εκτός από καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, είναι γνωστό για την ικανότητά του να βοηθά στην απώλεια βάρους και να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη σε 91 άτομα, εκείνοι που έφαγαν μισό φρέσκο ​​γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα έχασαν 1,3 κιλά περισσότερο από αυτούς που δεν το έκαναν.

Στην ίδια μελέτη, η ομάδα του γκρέιπφρουτ είχε σημαντική μείωση στα επίπεδα ινσουλίνης και μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επίσης, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθά στην πρόληψη των ασθενειών των νεφρών.

 

  1. Ανανάς

Ανάμεσα στα τροπικά φρούτα,  ο ανανάς είναι ο σούπερ σταρ της διατροφής. Ένα φλιτζάνι (237 ml) ανανά παρέχει 131% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI) για τη βιταμίνη C και 76% του RDI για το μαγγάνιο.

Ο ανανάς περιέχει επίσης βρομελαΐνη, ένα μείγμα ενζύμων γνωστών για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του και την ικανότητα να αφομοιώσει τις πρωτεΐνες.

 

  1. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα φρούτα.

Τα περισσότερα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ενώ το αβοκάντο είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και αποτελείται κυρίως από υγιή λίπη.

Η πλειοψηφία του λίπους στο αβοκάντο είναι ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λίπος που συνδέεται με μειωμένη φλεγμονή και καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Εκτός από τα υγιή λίπη, τα αβοκάντο είναι γεμάτο με κάλιο, ίνες και μαγνήσιο.

Ένα ολόκληρο αβοκάντο παρέχει το 28% του RDI για κάλιο. Η επαρκής πρόσληψη καλίου συσχετίζεται με μειωμένη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

  1. Μύρτιλλα

Τα μύρτιλλα έχουν ισχυρά οφέλη για την υγεία.

Έχουν ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο.

Τα μύρτιλλα είναι επίσης εξαιρετικά υψηλά σε αντιοξειδωτικά.

Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι περιέχουν το υψηλότερο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο ανάμεσα στα φρούτα που καταναλώνονται συχνότερα.

Τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλλα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η νόσος του Alzheimer.

Τα μύρτιλλα είναι επίσης γνωστά για τις ισχυρές επιδράσεις τους στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να αυξήσει τα φυσικά δολοφόρα κύτταρα στο σώμα. Αυτά βοηθούν στην υπεράσπιση σας από το οξειδωτικό στρες και τις ιογενείς λοιμώξεις.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στα βακκίνια μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλό σας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση βατόμουρων έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη σε ηλικιωμένους ενήλικες.

 

  1. Μήλα

Τα μήλα είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα και επίσης είναι απίστευτα θρεπτικά.

Περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο και βιταμίνη Κ. Παρέχουν επίσης μερικές βιταμίνες Β.

Μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στα μήλα μπορούν να προωθήσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρκίνου και Alzheimer.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο όφελος για την υγεία που προκύπτει από τα μήλα είναι η πηκτίνη.

Η πηκτίνη είναι μια πρεβιοτική ίνα που τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο και βοηθά στη βελτίωση της πέψης και της μεταβολικής υγείας.

 

  1. Ρόδι

Τα ρόδια είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα που μπορείτε να φάτε.

Όχι μόνο είναι θρεπτικά πυκνά, περιέχουν επίσης ισχυρές φυτικές ενώσεις που ευθύνονται για τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία τους.

Τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο ρόδι έχουν αποδειχθεί τρεις φορές υψηλότερα από αυτά του πράσινου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα ρόδια έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

  1. Μάνγκο

Τα μάνγκο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Περιέχουν επίσης διαλυτές ίνες, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Επιπλέον, τα μάνγκο έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών.

 

  1. Φράουλες

Οι φράουλες είναι εξαιρετικά θρεπτικές και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ και κάλιο.

Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, οι φράουλες έχουν σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η κατανάλωσή τους συνεπώς δεν είναι πιθανό να προκαλεί μεγάλη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Ομοίως με άλλα μούρα, οι φράουλες έχουν υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

 

  1. Cranberries

Τα κράνια έχουν εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.

Έχουν εξαιρετικό προφίλ διατροφής καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μαγγάνιο, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ1 και χαλκό.

Περιέχουν επίσης μια σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται πολυφαινόλες φλαβηνόλης, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία.

Αυτό που κάνει τα κράνια μοναδικά από άλλα φρούτα είναι ότι οι χυμοί και τα εκχυλίσματα τους βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Οι προανθοκυανιδίνες τύπου Α είναι οι ενώσεις που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για αυτό το αποτέλεσμα, καθώς μπορούν να αποτρέψουν την προσκόλληση βακτηριδίων στην επένδυση της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος.

 

  1. Λεμόνια

Τα λεμόνια είναι ένα πολύ υγιεινό εσπεριδοειδές φρούτο, γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς λόγω της δυνατότητάς τους να μειώνουν τα λιπίδια του αίματος και την αρτηριακή πίεση.

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το κιτρικό οξύ στο χυμό λεμονιού έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει τις πέτρες στα νεφρά.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post