#Garden -10 tips κηπουρικής για αρχάριους

Τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από μια φρέσκια ντομάτα που παίρνετε από τον κήπο σας ή η ευωδιά των φυτών και των λουλουδιών την άνοιξη! Η κηπουρική είναι ωφέλιμη για την καθημερινότητα σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κηπουρική μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους και του στρες. Ακόμα κι αν δεν έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν με την καλλιέργεια φυτών είναι ευκολότερη από όσο φαντάζεστε καθώς η φύση αναλαμβάνει «τη δύσκολη δουλειά». Εάν δεν έχετε αυλή ή το έδαφος-χώμα του κήπου σας δεν είναι ιδανικό, η «κηπουρική γλαστρών» αποτελεί μια ιδανική εναλλακτική επιλογή.

Είτε είστε αρχάριος είτε έχετε κάποια εμπειρία, σηκώστε τα μανίκια, φορέστε τα γάντια και δοκιμάστε τις καλύτερες συμβουλές κηπουρικής:

Προετοιμάστε τον κήπο σας για την άνοιξη.

Με το πέρας της χειμωνιάτικης περιόδου, ήρθε η ώρα για να καθαρίσετε τον κήπο σας. Αφαιρέστε τα φύλλα από τα πλαίσια φύτευσης και αφαιρέστε τυχόν νεκρά πολυετή φυτά. Αφαιρέστε τα σπασμένα κλαδιά από φυτά ή θάμνους. Περιμένετε έως ότου οι θάμνοι σας αρχίσουν να γίνονται πράσινοι και διατηρήστε τους αφαιρώντας τα νεκρά φύλλα και κλαδιά.

Μάθετε την περιοχή σας.

Μάθετε τη ζώνη σας, ώστε να γνωρίζετε ποια λουλούδια και λαχανικά μπορούν θα ανθίσουν στην περιοχή σας. Τα ετήσια φυτεύονται κάθε χρόνο αλλά τα πολυετή φυτά και οι θάμνοι θα πρέπει να ερευνήσετε αν μπορούν να παραχθούν στην περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

Ξεκινήστε με μια μικρή υπόσχεση.

Είναι δελεαστικό να αγοράζετε τα φυτά που βλέπετε στα φυτώρια, αλλά είναι προτιμότερο και πιο παραγωγικό να καλλιεργείτε κάνοντας μικρά βήματα, δίνοντας μια υπόσχεση στον εαυτό σας ότι θα φτάσετε τη διαδικασία έως το τέλος

Το καλό χώμα είναι αυτό που χρειάζεται κάθε κήπος.

Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε το έδαφος-χώμα σας εάν δεν είναι γόνιμο; Θα πρέπει να είναι κατάλληλο να συγκρατεί το νερό. Μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του χώματος του κήπου προσθέτοντας λίπασμα για τη βελτίωση της δομής του εδάφους, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζετε και ποια θρεπτικά συστατικά λείπουν.

Φυτέψτε τα λαχανικά σε δοχεία.

Το φύτεμα και η ανάπτυξη των λαχανικών αποτελούν μια παραγωγική και ευχάριστη διαδικασία. Σημαντικό είναι να επιβεβαιώσετε ότι συντρέχουν οι κατάλληλες συνθήκες εδάφους και καιρού: Απαιτείται έκθεση στον ήλιο, σε καθημερινή βάση. Εάν ο χώρος σας δεν βρίσκεται σε ηλιόλουστο σημείο ή δεν έχετε καν αυλή φυτέψτε λαχανικά σε δοχεία και τοποθετήστε τα σε άλλο ηλιόλουστο σημείο. Ξεκινήστε με λαχανικά που είναι εύκολο να αναπτυχθούν όπως το μαρούλι, το σπανάκι, τα φασόλια, τα  ντοματίνια και βότανα όπως μαϊντανό, θυμάρι και βασιλικό.

Επιλέξτε λουλούδια για την προσέλκυση επικονιαστών.

Εκτός από την προσθήκη ομορφιάς στον κήπο σας, τα λουλούδια παρέχουν βιότοπο για τους συρρικνωμένους πληθυσμούς επικονιαστών όπως πεταλούδες και πουλιά. Ο κήπος είναι απαραίτητο να προσελκύει μέλισσες και άλλα ευεργετικά έντομα όπου θα καταναλώνουν το νέκταρ των φυτών και θα μετακινούν τη γύρη από το ένα φυτό στο άλλο με σκοπό τη διατήρηση τους. Μπόνους: Τα πέταλα των λουλουδιών είναι επίσης εδώδιμα.

Μάθετε μερικές βασικές τεχνικές κηπουρικής.

Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα φυτά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά και νερό για να μεγαλώσουν. Το πότισμα με ένα δοχείο νερού ή με το σωλήνα συμβάλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη τους. Σημαντικό είναι να κορεστεί το έδαφος έως ότου το νερό αρχίσει να συγκεντρώνεται και, στη συνέχεια, βυθίστε το δάχτυλό σας περίπου 2 εκατοστά μέσα στο έδαφος για να δείτε αν είναι υγρό. Εάν όχι, συνεχίστε μέχρι να γίνει υγρό. Είναι επίσης χρήσιμο να καθαρίσετε τον κήπο ή τις γλάστρες σας, επειδή το λίπασμα βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και στην πρόληψη από τα ζιζάνια. Τέλος, ταΐστε τα φυτά σας με οργανικό λίπασμα σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.

Φροντίστε τον κήπο σας καθώς πίνετε τον καφέ σας

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πορεία των πραγμάτων και να μην τα αφήνετε να ξεφύγουν. Το ίδιο ισχύει και για την καλλιέργεια φυτών αλλά και την διατήρηση του κήπου σας. Τα ζιζάνια απορροφούν το νερό και τα θρεπτικά συστατικά τα οποία δίνετε στα φυτά σας. Κάντε επισκέψεις στον κήπο σας με τον πρωινό σας καφέ και αφαιρέστε τα ζιζάνια.

Κρατήστε σημειώσεις

Είναι γεγονός πως δεν θα θυμάστε τι κάνατε πέρυσι.  Γι’ αυτό κρατήστε σημειώσεις γράφοντας τα ονόματα και τις ποικιλίες των φυτών που φυτέψατε (ή κολλήστε τις ετικέτες των φυτών σε μια σελίδα στις σημειώσεις σας), όπου τις πήρατε (σε περίπτωση που θέλετε περισσότερα από αυτά τον επόμενο χρόνο) και καταγράψτε μερικές γενικές σημειώσεις για το πως καλλιεργήθηκαν— και αν άξιζαν κόπο. Για να γίνετε καλοί στην κηπουρική, πρέπει να αποκτήσετε εμπειρία. Επίσης, σημειώστε την περίοδο που ο κήπος ήταν περισσότερο γόνιμος καθώς και τη χαμηλότερη θερμοκρασία την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Εξασφαλίστε τη διατήρηση του κήπου σας τους κρύους μήνες

Με την αύξηση της θερμοκρασίας αφαιρέστε τα νεκρά φυτά. Μην λιπαίνετε άρρωστα φυτά. Καθαρίστε τα εργαλεία κήπου με διάλυμα απορρυπαντικού σε νερό έτσι ώστε να εξαλείψετε τυχόν σοβαρές ασθένειες που μπορούν να μεταφερθούν στον κήπο σας τον επόμενο χρόνο. Απλώστε λίπασμα στο πάνω μέρος του κήπου σας για να αποσυντεθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σε κρύα κλίματα, απομακρύνετε τους εύκαμπτους σωλήνες και τα πήλινα δοχεία, ώστε να μην καταστραφούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Η κηπουρική χρειάζεται υπομονή (ή τουλάχιστον να δοκιμάστε).

Η κηπουρική δεν απαιτεί να έχετε τον τέλειο κήπο από τον πρώτο χρόνο. Αλλά μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια! Κάθε χρόνο θα μαθαίνετε όλο και περισσότερα για το τι λειτουργεί και τι όχι. Τέλος, μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας. Εάν  για παράδειγμα οι ντομάτες σας έχουν καθυστερήσει ή τα ηλιοτρόπια σας καταστρέφονται από τα πουλιά, μην ανησυχείτε. Υπάρχει πάντα το επόμενο έτος!


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post