10 τρόφιμα που προκαλούν ημικρανία

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν επίθεση ημικρανίας, συμπεριλαμβανομένων όσων τρώμε και πίνουμε.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Έρευνας για την Ημικρανία Αμερικής, τα τρόφιμα που προκαλούν ημικρανία μπορούν να το κάνουν μόνο όταν συνδυάζονται με άλλους παράγοντες. Αλλά αυτός ο συνδυασμός - και κάθε αφορμή γενικά - είναι εξαιρετικά εξατομικευμένος, καθιστώντας δύσκολη την έρευνα.

Δεν υπάρχει κάτι σαν καθολική αιτία πρόκλησης ημικρανίας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι συνηθισμένοι ενεργοποιητές που μπορούν να προκαλέσουν ή να συμβάλουν σε επεισόδια ημικρανίας σε ορισμένα άτομα.

 1. Καφεΐνη

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης και η απόσυρση της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει ημικρανία ή πονοκεφάλους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, η καφεΐνη μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να σταματήσουν οι επερχόμενες ημικρανίες. Μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από τον πονοκέφαλο με περιστασιακή χρήση.

Τρόφιμα και ποτά με καφεΐνη είναι:

 • καφές
 • τσάι
 • σοκολάτα
 1. Τεχνητά γλυκαντικά

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά. Πρόκειται για εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης που προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά για πρόσθετη γλυκύτητα.

Αλλά αυτά τα γλυκαντικά μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία. Η ασπαρτάμη πιστεύεται ότι προκαλεί επεισόδια ημικρανίας.

 1. Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι ένα από τα πιο κοινά προϊόντα που πιστεύεται ότι προκαλούν ημικρανία. Σύμφωνα με μια μελέτη, πάνω από το 35% των συμμετεχόντων με ημικρανία ανέφεραν ότι το αλκοόλ ήταν μια από τις κοινές αιτίες.

Ειδικότερα, το κόκκινο κρασί αναφέρθηκε ως αιτία σε πάνω από το 77% των συμμετεχόντων που ανέφεραν το αλκοόλ ως αιτία.

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη πονοκεφάλων.

 1. Σοκολάτα

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, η σοκολάτα θεωρείται ότι είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία για επιθέσεις ημικρανίας μετά το αλκοόλ. Λένε ότι επηρεάζει περίπου το 22% των ατόμων που πάσχουν από ημικρανία.

Η σοκολάτα περιέχει τόσο καφεΐνη όσο και βήτα-φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε ορισμένα άτομα.

 1. Τρόφιμα που περιέχουν MSG

Το γλουταμινικό νάτριο (MSG) είναι ένα άλας νατρίου γλουταμινικού οξέος, το οποίο υπάρχει φυσικά στο σώμα μας.

Το MSG βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα και υπάρχει σε πολλά τρόφιμα ως πρόσθετο. Θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση, αλλά ορισμένοι ερευνητές το συνδέουν με επιθέσεις ημικρανίας.

Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας σημειώνει ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια ημικρανίας στο 10% - 15% των ατόμων με ημικρανία. Άλλα συντηρητικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν ορισμένους ανθρώπους.

 

 1. Θεραπευμένα κρέατα

Τα αλλαντικά - συμπεριλαμβανομένων αλλαντικών όπως ζαμπόν, χοτ ντογκ και λουκάνικων - περιέχουν συντηρητικά που ονομάζονται νιτρικά άλατα, τα οποία διατηρούν το χρώμα και τη γεύση. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να απελευθερώσουν το μονοξείδιο του αζώτου στο αίμα, το οποίο θεωρείται ότι διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το μονοξείδιο του αζώτου μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλει στην ημικρανία.

 

 1. Παλαιωμένα τυριά

Τα παλαιωμένα τυριά περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται τυραμίνη. Σχηματίζεται όταν η γήρανση ενός τρόφιμου προκαλεί τη διάσπαση των πρωτεϊνών.

Όσο περισσότερο ωριμάσει το τυρί, τόσο υψηλότερη θα είναι η περιεκτικότητα σε τυραμίνη.

Η τυραμίνη είναι μια άλλη χημική ουσία που λέγεται ότι προκαλεί πονοκεφάλους και ημικρανία. Τα κοινά τυριά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη είναι:

 • φέτα
 • μπλε τυρί
 • παρμεζάνα
 1. Τρόφιμα τουρσί και ζύμωσης

Όπως τα παλαιωμένα τυριά, τα τουρσί και τα ζυμωμένα τρόφιμα μπορούν να περιέχουν υψηλές ποσότητες τυραμίνης. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

 1. Κατεψυγμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση κατεψυγμένων τροφίμων και ποτών όπως παγωτό ή σούσι μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς πόνους στο κεφάλι.

Είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε πονοκεφάλους που γίνονται κρίσεις ημικρανίας εάν τρώτε κρύα τρόφιμα γρήγορα, μετά την άσκηση ή όταν υπερθερμαίνετε.

 

 1. Αλμυρά τρόφιμα

Τα αλμυρά τρόφιμα - ειδικά τα αλμυρά επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν επιβλαβή συντηρητικά - μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία σε ορισμένα άτομα.

Η κατανάλωση υψηλών επιπέδων νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, προκαλώντας πονοκεφάλους ή ημικρανίες.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post