Γιατί είναι σημαντικό να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα;

Είναι μια εύκολη και οικονομική μορφή σωματικής άσκησης, ενώ όταν κάνετε αρκετά βήματα κάθε μέρα, αυτό μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους και βελτιώνοντας την υγεία του εγκεφάλου, την υγεία των οστών και τη συνολική ποιότητα ζωής.

Τα τελευταία χρόνια, το περπάτημα των 10.000 βημάτων ημερησίως έχει γίνει μια δημοφιλής πρόταση  για την καλύτερη τακτική σωματική άσκηση.

Τώρα μπορεί να αναρωτιέστε για ποιο λόγο είναι χρήσιμα τα 10.000 βήματα κι αν αυτή η δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στόχους που έχετε σχετικά με την άσκηση.

 

Γιατί έχει σημασία να κάνετε 10.000 βήματα;

Για πολλούς ανθρώπους, το να περπατάτε 10.000 βήματα ισοδυναμεί με περίπου 8,05 χιλιόμετρα.

Ο συγκεκριμένος αριθμός (10.000 βήματα) μπορεί να βρεθεί ήδη από το 1960 όπου τον χρησιμοποιούσαν οπαδοί της πεζοπορίας στην Ιαπωνία.  

Επιπλέον, σύμφωνα με τρέχουσα έρευνα, το περπάτημα των 10.000 βημάτων κάνει καλό στην απώλεια βάρους και στην γενικότερη υγεία.

 

Πόσες θερμίδες καίτε με 10.000 βήματα;

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να μετρήσετε πόσες θερμίδες ακριβώς καίτε όταν κάνετε 10.000 βήματα.

Στην πραγματικότητα, κάθε άτομο πιθανότατα καίει διαφορετικό αριθμό θερμίδων κάθε φορά που κάνει αυτά τα βήματα επειδή ο αριθμός των θερμίδων που καίτε κάθε φορά επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Βάρος

Ένας από τους τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν πόσες θερμίδες καίγονται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας είναι το σωματικό μέγεθος και το βάρος.

Επειδή χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να μετακινήσετε ένα μεγαλύτερο σώμα από ό, τι για να μετακινήσετε ένα μικρότερο σώμα, η θεωρία είναι ότι περισσότερες θερμίδες καίγονται κατά τη διάρκεια της κίνησης ενός μεγαλύτερου σώματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέες έρευνες, μετά την φάση της προσαρμογής του σωματικού βάρους, ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται από πιο μεγαλόσωμα άτομα, παύει να είναι μεγαλύτερος.

Επομένως, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς το βάρος επηρεάζει τον αριθμό θερμίδων που καίγονται κατά τη λήψη βημάτων.

Η πορεία και το έδαφος

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον αριθμό των θερμίδων είναι το πόσο γρήγορα περπατάτε και πάνω σε τι έδαφος.

Για παράδειγμα, εάν περπατάτε βιαστικά σε ανηφόρα με ρυθμό 8 μίλια ανά ώρα, θα μπορούσατε να κάψετε περισσότερες από 7 θερμίδες ανά λεπτό.

Από την άλλη πλευρά, εάν περπατάτε χαλαρά σε κατηφόρα με ρυθμό 5-6 χιλιομέτρων ανά ώρα, μπορεί να καίτε μεταξύ 3,5 και 7 θερμίδων ανά λεπτό.

Μια μελέτη σε νέους ενήλικες διαπίστωσε ότι το περπάτημα των 10.000 βημάτων με ρυθμό 6 χιλιομέτρων ανά ώρα έκαψαν κατά μέσο όρο 153 θερμίδες περισσότερο από ότι αν περπάταγαν την ίδια απόσταση σε 3 χιλιόμετρα την ώρα.

Γενετική

Ένας συχνά παραλειφθείς παράγοντας που συμβάλλει στον αριθμό των θερμίδων που καίτε είναι η γενετική.

Μια μελέτη μέτρησε τις θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας σε 8 σειρές δίδυμων για 2 εβδομάδες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γενετικές διαφορές ευθύνονται για ως το 72% της διακύμανσης των θερμίδων που καίγονται κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή.

Είναι σημαντικό όμως ότι χρειάζονται μελέτες πάνω στο θέμα των θερμίδων και της γενετικής για να υπάρχει πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση.

 

Μπορούν τα 10.000 βήματα να σας βοηθήσουν να κατακτήσετε τους στόχους σας;

Τα 10.000 βήματα ημερησίως φαίνεται να είναι ένας τρόπος βελτίωσης της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Η έρευνα που διεξάγεται στα προγράμματα περπατήματος υποδηλώνει ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική άσκηση που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να βελτιώσει τη γενική υγεία.

Παρόλα αυτά, τα 10.000 βήματα κάθε μέρα μπορεί να μην είναι σωστή για όλους, για παράδειγμα, λόγω έλλειψης χρόνου ή άλλων προβλημάτων. Για αυτό, ακόμη και το να περπατάτε λιγότερα από 10.000 βήματα κάθε μέρα έχει αποδειχθεί ότι έχει οφέλη.

Μία μελέτη σε γυναίκες διαπίστωσε ότι με ένα πρόγραμμα περπατήματος 12 εβδομάδων στο οποίο οι συμμετέχοντες περπατούσαν 50-70 λεπτά για 3 ημέρες μέσα στην εβδομάδα μπόρεσαν να μειώσουν την κοιλιακή παχυσαρκία και να βελτιώσουν τους δείκτες αίματος της αντίστασης στην ινσουλίνη.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post