Συνταγή για vegetarian μουσακά

Στρώσεις από ψητές μελιτζάνες, πατάτες και κολοκυθάκια συνδυασμένα με μια σως από ντομάτα και φακές.

Ένα πιάτο πιο εύκολο από όσο νομίζετε που θα απολαύσετε!

Υλικά

  • 2 μεσαίες μελιτζάνες, μερικώς ξεφλουδισμένες και κομμένες κατά μήκος
  • Ανθός αλατιού
  • 3 πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες κατά μήκος
  • 2 μεγάλα κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ

  • 1/3 κούπα + 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2/3 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. ανθό αλατιού, ή περισσότερο αν θέλετε
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 4 κούπες γάλα 2%, της αρεσκείας σας
  • 2 μεγάλα αβγά

Για τη σως από φακές

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 ¼ κούπα μαγειρεμένες μαύρες φακές
  • 396 γρ. λιωμένες ντομάτες
  • ½ κούπα νερό
  • 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Μια πρέζα κανέλα

 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 204 βαθμούς.

Αλατίστε τις μελιτζάνες. Καθώς ο φούρνος ζεσταίνετε, απλώστε τα κομμάτια μελιτζάνας σε ένα μεγάλο ταψί με χαρτί κουζίνας και πασπαλίστε με ανθό αλατιού. Αφήστε το στην άκρη για 20 – 30 λεπτά. Στεγνώστε με χαρτί κουζίνας.

Φτιάξτε την μπεσαμέλ. Καθώς κάθονται οι μελιτζάνες, προετοιμάστε τη μπεσαμέλ. Σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα, βάλτε λίγο νερό σε μεσαία προς ζεστή φωτιά. Προσθέστε το αλεύερι, το αλάτι και το πιπέρι. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει. Σταδιακά προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε διαρκώς. Καθώς μαγειρεύετε, προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε τακτικά, σε μεσαία φωτιά για 5 – 7 λεπτά. Προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μια μικρή ποσότητα από τη καυτή μπεσαμέλ με 2 αβγά. Στη συνέχεια, ρίξτε το στο υπόλοιπο μείγμα μπεσαμέλ. Συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα και βράστε απαλά για 2 ακόμα λεπτά. Δοκιμάστε και προσαρμόστε το αλάτι και το πιπέρι. Αφαιρέστε από τη ζέστη και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει λιγάκι πιο κρεμώδες.

Φτιάξτε τη σως από φακές. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαγειρέματος ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάλτε λίγο νερό σε μεσαία φωτιά. Σωτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 3-4 λεπτά ενώ ανακατεύετε τακτικά. Προσθέστε τις μαγειρεμένες μαύρες φακές, τις ντομάτες και το νερό. Γαρνίρετε με ανθό αλατιού και προσθέστε ρίγανη, μοσχοκάρυδο και μια μικρή πρέζα από κανέλα. Βράστε, μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία και καλύψτε μερικώς. Σιγοβράστε για 15 – 20 λεπτά περίπου.

Ψήστε τα λαχανικά. Καθώς σιγοβράζετε τη σως, ψήστε τα λαχανικά. Τοποθετείστε τις πατάτες, το κολοκύθι και τις μελιτζάνες σε ελαφρώς λαδωμένα φύλλα ψησίματος. Αλείψτε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ψήστε στον ζεστό φούρνο για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να είναι τρυφερά.

Ενώστε τον μουσακά σε ένα ταψί. Αρχικά ρίξτε λίγη από τη σάλτσα με φακές στο ταψί και αλείψτε. Στη συνέχεια, προσθέστε τα λαχανικά από πάνω. Προσθέστε το υπόλοιπο από τη σάλτσα με φακές και τέλος, αλείψτε την μπεσαμέλ. Απλώστε την καλά με ένα κουτάλι.

Ψήστε. Τοποθετείστε τον μουσαλά στο μεσαίο ράφι του ζεστού φούρνου. Ψήστε για 45 λεπτά ή μέχρι η πάνω στρώση της μπεσαμέλ να ροδίσει.

Αφαιρέστε από τον φούρνο και αφήστε το λίγο να κρυώσει πριν κόψετε 12 τετράγωνα κομμάτια!

Καλή απόλαυση!

Συνταγή: https://www.themediterraneandish.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post