Ψητό κουνουπίδι με κάπαρη και παρμεζάνα
Ο καλύτερος τρόπος για να τα ψήσετε σωστά, είναι να τα βάλετε προς τα κάτω σε έναν καυτό φούρνο (230 βαθμούς C).
Υλικά (4 μερίδες)
- 1 μεγάλο κεφάλι κουνουπιδιού
- 5 κ.σ. έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο, χωρισμένο
- Ανθός αλατιού, φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι
- 30 γρ τυρί Παρμεζάνα
- 2 κ.σ. κάπαρη, στραγγισμένη και χωρισμένη
- 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Τοποθετείστε τη σχάρα στην κατώτατη βάση του φούρνο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230 βαθμούς. Τοποθετείστε το κουνουπίδι σε ένα ξύλο κοπής και κόψτε τα πράσινα φύλλα. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε το κάτω μέρος του κουνουπιδιού.
Ξεκινώντας από το τέλος, κόψτε όλο το κουνουπίδι σε κομμάτια 1.5 εκ. Μεταφέρετε σε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και αλείψτε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Γαρνίρετε με αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε τα όλα μαζί ώστε να καλυφθούν σωστά.
Ψήστε το κουνουπίδι στην κάτω σχάρα μέχρι να ροδίσει στις άκρες, για 25 – 30 λεπτά.
Όσο ψήνετε το κουνουπίδι, τρίψτε τυρί παρμεζάνα. Αφήστε την μισή στην άκρη για γαρνίρισμα.
Στη συνέχεια, ψιλοκόψτε 1 κ.σ. κάπαρη και ανακατέψτε την με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (2 κ.σ.). Κόψτε ένα λεμόνι στην μέση και στύψτε το.
Μόλις το κουνουπίδι είναι έτοιμο, αφαιρέστε το από το φούρνο και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα γυρίστε τα κομμάτια ώστε το ροδισμένο μέρος να κοιτάει προς τα πάνω. Πασπαλίστε με την παρμεζάνα (αλλά όχι με αυτήν που έχετε βάλει στην άκρη.
Επιστρέψτε το ταψί στον φούρνο και συνεχίστε να ψήνετε μέχρι να ροδίσει και το άλλο μέρος, για 10 – 12 λεπτά.
Στη συνέχεια, αφήστε να κρυώσει για λίγο και μεταφέρετέ το σε μια πιατέλα. Πασπαλίστε από πάνω το dressing από λεμόνι και κάπαρη.
Γαρνίρετε με λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι και προσθέστε και την υπόλοιπη παρμεζάνα.
Καλή απόλαυση!
Leave a comment