Ψητά παντζάρια με εσπεριδοειδή
Αυτή η συνταγή θα είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό σε κάθε τραπέζι, ακόμα και σε γιορτινό.
Υλικά
- 6 – 8 μικρά ή μεσαία κόκκινα ή κίτρινα παντζάρια
- Έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο, για πασπάλισμα
- 1 μεγάλο πορτοκάλι
- Ξύδι βαλσάμικο, για πασπάλισμα
- Χυμός από ½ λεμόνι ή για τη γεύση
- Χούφτα νεροκάρδαμο ή ρόκα
- Ανθό αλατιού και φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι
Topping:
- Τυρί φέτα
- Καρύδια ή φιστίκια, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 205 βαθμούς C.
Τοποθετείστε κάθε παντζάρια σε ένα κομμάτια αλουμινόχαρτο και πασπαλίστε με ελαιόλαδο, ανθό αλατιού και πιπέρι. Τυλίξτε τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο και ψήστε πάνω σε μια λαδόκολλα για 35 – 60 λεπτά ή μέχρι να είναι τρυφερά. Η ώρα εξαρτάται από το πόσο φρέσκα και μεγάλα είναι. Αφαιρέστε τα παντζάρια από τον φούρνο, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και αφήστε τα να κρυώσουν. Μόλις είναι αρκετά δροσερά, ξεφλουδίστε.
Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή, κόψτε μεγάλες λωρίδες γύρω από το πορτοκάλι. Κόψτε το ¾ του πορτοκαλιού σε κομμάτια και κρατήστε το άλλο ¼ για στύψιμο.
Κόψτε τα παντζάρια σε κομμάτια 2,5 εκ. και τοποθετείστε τα σε ένα μπολ. Αν χρησιμοποιείται κίτρινα και κόκκινα παντζάρια, τοποθετείστε τα σε χωριστά μπολ ώστε τα κόκκινα να μη βάψουν τα κίτρινα.
Πασπαλίστε με ελαιόλαδο και ξύδι και προσθέστε χυμό λεμονιού, χυμό πορτοκαλιού και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε. Κρυώστε πριν σερβίρετε.
Δοκιμάστε πριν σερβίρετε και προσαρμόστε το αλάτι, το πιπέρι, το ξύδι, το πορτοκάλι ή το λεμόνι.
Σερβίρετε σε πιάτο μαζί με τα κομμάτια πορτοκαλιού και το πράσινο λαχανικό.
Καλή απόλαυση!
Leave a comment