Μακαρόνια pesto με μπρόκολο και λεμόνι
Υλικά
- Ανθό αλατιού
- 1 κεφάλι μπρόκολου
- 6 κ.σ. κουκουνάρι, ελαφρώς ψημένο
- 3 κούπες τριμμένο τυρί παρμεζάνα
- 2 κούπες φρέσκα φύλλα βασιλικού, και μερικά για το γαρνίρισμα
- Ξύσμα και χυμός από 2 λεμόνια και επιπλέον για το σερβίρισμα
- 1 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι
- 450 γρ. μακαρόνια ολικής άλεσης
Εκτέλεση
Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει. Προσθέστε αλάτι. Προσθέστε το μπρόκολο και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει τραγανό και τρυφερό (για περίπου 3 – 4 λεπτά. Χρησιμοποιήστε μια πιρούνα να το μεταφέρετε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Μη πετάξετε το νερό που μαγειρέψατε το μπρόκολο. Στραγγίστε το και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας.
Στο μπολ του μίξερ σας ενώστε το μπρόκολο, 4 κ.σ. κουκουνάρι, 1 ½ κούπες παρμεζάνα, τα φύλλα βασιλικό, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Επεξεργαστείτε τα μέχρι να ενωθούν καλά, για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ξύστε τις γωνίες του μπολ, καλύψτε και ανακατέψτε ξανά. Καθώς ανακατεύετε προσθέστε σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Γαρνίρετε με αλάτι και πιπέρι για τη γεύση.
Ξαναβράστε την ίδια κατσαρόλα με το νερό. Προσθέστε τα μακαρόνια και μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (για περίπου 10 λεπτά). Στραγγίστε τα μακαρόνια και κρατήστε ¼ κούπας νερό από την κατσαρόλα.
Επιστρέψτε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε 1 κούπα τυρί παρμεζάνα και το υπόλοιπο ¼ κούπας νερό και ανακατέψτε μέχρι το τυρί να καλύψει τα μακαρόνια (για περίπου 1 λεπτό).
Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε μισό από το πέστο που έχετε ετοιμάσει. Ανακατέψτε καλά.
Μεταφέρετε τα μακαρόνια σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος. Γαρνίρετε με την υπόλοιπη παρμεζάνα, 2 κ.σ. κουκουνάρι και λίγο ξύσμα λεμονιού. Προσθέστε τα φύλλα βασιλικού και απολαύστε!
Leave a comment