Λεμονάτος σολομός με κρούστα, σαλατά με σπαράγγια και αυγά ποσέ
Σερβίρετε με ένα ποτήρι λευκό κρασί και απολαύστε ως ένα υγιεινό μεσημεριανό ή βραδινό.
Υλικά:
- 1 κ.σ. σπόροι κόλιανδρου
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- ¾ κ.γ. ανθό αλατιού, χωρισμένο
- ½ κ.γ. κόκκινο πιπέρι
- 450 γρ. άγριου σολομού, με το δέρμα, κομμένος σε 4 μερίδες
- 450 γρ. σπαράγγια, καθαρισμένα
- 2 κ.σ. έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. φρέσκο εστραγκόν, ψιλοκομμένο
- ¼ κ.γ. φρέσκο πιπέρι, + έξτρα για γαρνίρισμα
- 8 κούπες νερό
- 1 κ.σ. λευκό ξύδι
- 4 μεγάλα αυγά
Εκτέλεση
Τοποθετείστε τη σχάρα στο τρίτο ράφι, από πάνω. Ανάψτε τον φούρνο σε υψηλή φωτιά. Αλείψτε μια λαδόκολλα με λάδι.
Σε ένα μικρό τηγάνι ψήστε τους σπόρους κόλιανδρου σε μεσαία φωτιά, για 3 λεπτά. Αναμείξτε τον κόλιανδρο, το ξύσμα λεμονιού, ½ κ.γ. αλάτι και θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι σε ένα μπλέντερ. Καλύψτε τον σολομό με αυτό το μείγμα και τοποθετείστε τον στην λαδόκολλα.
Κόψτε τα σπαράγγια και καθαρίστε τα. Αλείψτε τα με λάδι, χυμό λεμονιού, δυόσμο, εστραγκόν, πιπέρι και το υπόλοιπο ¼ αλάτι. Αφήστε το όσο εσείς μαγειρεύετε τον σολομό και τα αυγά.
Βράστε νερό και ξύδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Την ίδια ώρα, ψήστε τον σολομό για περίπου 3 – 6 λεπτά ανάλογα με το πάχος του φαγητού. Αν θέλετε τυλίξτε το ψάρι για να κρατήσει τη θερμότητα.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του νερό και αφήστε το να σιγοβράσει. Σπάστε τα αυγά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα, ένα τη φορά. Μαγειρέψτε μέχρι τα λευκά να είναι έτοιμα αλλά ο κρόκος να είναι πιο νερουλός.
Για το σερβίρισμα, χωρίστε τη σαλάτα με τα σπαράγγια και τον σολομό σε 4 πιάτα. Αφήστε έναν χώρο – φωλιά σε κάθε σαλάτα και γαρνίρετε με ένα αυγό ποσέ.
Καλή απόλαυση!
Leave a comment