Εύκολες Μεσογειακές γεμιστές μελιτζάνες (Vegetarian)
Αυτή είναι μια ωραία vegetarian επιλογή που μπορείτε να τη σερβίρετε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Υλικά
- 2 μεγάλες μελιτζάνες
- Ανθό αλατιού
- Έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
Για το μείγμα μπαχαρικών
- ¾ κ.γ. από τα αγαπημένα σας μπαχαρικά
- ¾ κ.γ. κόλιανδρο
- ½ κ.γ. πάπρικα
- ½ κ.γ. κανέλα
Για τη γέμιση:
- 1 κούπα ξηρό κουσκούς
- 1 κούπα ρεβίθια, βρασμένα και στραγγισμένα
- 1 ντομάτα σε μικρά κομμάτια
- 1 πράσινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- Μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Σερβίρισμα:
- Σάλτσα ταχίνι
Εκτέλεση
Κόψτε τις μελιτζάνες στην μέση, οριζόντια. Γαρνίρετε με ανθό αλατιού. Αφήστε τις στην άκρη με τη φλούδα προς τα πάνω για 20 – 30 λεπτά μέχρι να «ιδρώσει» η μελιτζάνα. Στεγνώστε με την πετσέτα.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.
Σε ένα μικρό μπολ ενώστε όλα τα μπαχαρικά.
Στεγνώστε τις μελιτζάνες και βουρτίστε τις με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αφήστε στην άκρη περίπου 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών και με το υπόλοιπο γεμίστε την μελιτζάνα.
Τοποθετείστε τα μισά της μελιτζάνας με τη φλούδα προς τα πάνω σε μια λαδωμένη λαδόκολλα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 – 45 λεπτά ή μέχρι οι μελιτζάνες να είναι ωραίες και τρυφερές.
Μαγειρέψτε το κουσκούς, καθώς ψήνετε την μελιτζάνα. Ζεστάνετε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και ψήστε ελαφρώς το κουσκούς. Προσθέστε 1 κούπα βραστό νερό και αφαιρέστε από τη φωτιά. Καλύψτε και αφήστε το για 10 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί (θα διπλασιαστεί σε μέγεθος).
Ανακατέψτε το κουσκούς με ένα πιρούνι και γαρνίρετε με αλάτι και το 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών που είχατε φυλάξει. Προσθέστε τα ρεβίθια, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τα πράσινα κρεμμύδια και τον μαϊντανό. Ανακατέψτε για να ενωθούν τα υλικά.
Τοποθετείστε τις ψητές μελιτζάνες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος με τη φλούδα προς τα πάνω. Με το πίσω μέρος ενώ κουταλιού κάντε χώρο για το γέμισμα με κουσκούς. Τοποθετείστε το μέσα και γαρνίρετε με ταχίνι.
Καλή απόλαυση!
Leave a comment