Μεσογειακό κριθαράκι με κολοκυθάκια και ρεβίθια
Ο φρέσκος δυόσμος και τα ψητά κουκουνάρια είναι το τέλειο γαρνίρισμα. Λειτουργεί ως ένα τέλειο vegan κυρίως πιάτο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως συνοδευτικό.
Συστατικά:
- 550 γρ. κριθαράκι
- Ανθός αλατιού
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 450 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε κύβους
- 10 έως 12 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 5 μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
- 2 φλιτζάνια καλά μαγειρεμένα ρεβίθια
- Μαύρο πιπέρι
- 3/4 κ.γ. γλυκιά πάπρικας
- 3/4 κ.γ. κόλιανδρος
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 10 φρέσκα φύλλα δύοσμου, ψιλοκομμένα
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Ψητό κουκουνάρι, προαιρετικά
Μέθοδος
Μαγειρέψτε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Στραγγίστε, διατηρώντας περίπου το 1/2 φλιτζάνι του νερού μαγειρέματος. Αφήστε το στην άκρη
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεστάνετε 4 κουταλιές της σούπας νερό με μέση θερμοκρασία. Προσθέστε τα κολοκυθάκια κι αν χρειαστεί, αυξήστε τη θερμοκρασία και αφήστε τα για περίπου 5 λεπτά. Πασπαλίστε με λίγο αλάτι.
Τώρα προσθέστε το σκόρδο, τις τεμαχισμένες ντομάτες, τα ρεβίθια και τα μπαχαρικά. Προσθέστε το νερό ζυμαρικών που έχετε κρατήσει. Ανακατέψτε τα. Βράστε τα για 5 λεπτά και στη συνέχεια, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για 10 έως 15 λεπτά. (Περιστασιακά ελέγξτε και ανακατέψτε μαζί, φροντίζοντας να προσθέσετε λίγο υγρό εάν χρειαστεί.)
Ανοίξτε το καπάκι και βάλτε μέσα το ήδη μαγειρεμένο κριθαράκι. Προσθέστε χυμό λεμονιού και ανακατέψτε ξανά. Μαγειρέψτε ελαφρά μέχρι να ζεματίσουν τα ζυμαρικά (1 λεπτό ή 2).
Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε φρέσκο δυόσμο και ελαιόλαδο. Γαρνίρετε με ψητά κουκουνάρια και απολαύστε.
Leave a comment