Smoothie με παντζάρι

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνεις κάποιος το πρωί για να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται. Μερικοί ξυπνούν με μια τεράστια κούπα καφέ, άλλοι επιλέγουν για πρωινό ένα μπολ με δημητριακά και γάλα ή γιαούρτι (όπως συνηθίζω και εγώ), ενώ κάποιοι άλλοι ξυπνούν με τοστ ή με ψωμί αλειμμένο με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα.

Σήμερα ξύπνησα αποφασισμένη να κάνω μια αλλαγή και να «γεμίσω» ενέργεια πίνοντας ένα σμούθι λαχανικών – Σμούθι Παντζαριού. Λατρεύω να καταναλώνω πολλά λαχανικά μέσα στην ημέρα μου (3-4 μερίδες) αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο να συνοδεύουμε τα γεύματά μας με σαλάτες (πχ λόγω έλλειψης χρόνου). Υπάρχουν λοιπόν άλλοι εξαιρετικοί τρόποι να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών... πίνοντάς τα!

Ακριβώς, τα λαχανικά μπορούν να κάνουν τέλειους χυμούς και σμούθις και είναι ένας πολύ εύκολος  και νόστιμος τρόπος να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα και διατροφή. Τα «πράσινα» σμούθι όπως συνηθίζεται να ονομάζονται (λόγω των λαχανικών που περιέχουν) είναι ακόμα ένας εξαιρετικός τρόπος να πείσουμε την οικογένειά μας και κυριώς τα παιδιά (που αποφεύγουν να τρώνε λαχανικά) να καταναλώνουν λαχανικά.

Λατρεύω τα παντζάρια. Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι η εποχή τους και είναι οι πιο κατάλληλοι μήνες να τα καταναλώσουμε. Έχουν ένα υπέροχο κόκκινο βαθύ χρώμα και έχουν εξαιρετική γεύση, πέρα από όλα τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας.

Tip: Μπορείτε να φυλάξετε ώριμα ωμά παντζάρια για αρκετές εβδομάδες στο ψυγείο σας αρκεί να μην τα ξεφλουδίσετε και να μην τα πλύνετε. Απλά κόψτε τα πράσινα φύλλα τους και κρατήστε τα μέχρι να τα χρειαστείτε.

Τα παντζάρια είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο και πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά. Η θρεπτική τους αξία έχει συσχετιστεί με τεράστια οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της ροής του αίματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η αύξηση της αθλητικής απόδοσης και ανάκαμψης. Επιπλέον, έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες των ωφέλιμων ουσιών στα παντζάρια έχουν δείξει ότι προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 αλλά και η άνοια.

Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ουσίες προσφέρουν τεράστια οφέλη στον οργανισμό με πολύ λίγες θερμίδες και εξαιρετική γεύση.

 

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα νόστιμο και πολύ υγιεινό σμούθι από Παντζάρι!

 

Συνταγή:

  • ½ παντζάρι ωμό, καθαρισμένο
  • ½ μήλο με τη φλούδα
  • ½ κούπα φύλλα σπανάκι ή 1 σέλερι
  • 1 μικρό καρότο
  • 1 κούπα γάλα αμυγδάλου
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (5γρ) ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια.

 

Οδηγίες:

  1. Κόψτε το παντζάρι, το μήλο, το καρότο και το σέλερι (αν το χρησιμοποιήσετε) σε κομμάτια.
  2. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Δοκιμάστε λίγο από το μίγμα σας και αν θέλετε πιο γλυκιά γεύση, προσθέστε ακόμα λίγο φρούτο.
  3. Σερβίρετε αμέσως (προσθέστε παγάκια αν θέλετε).
  4. Απολαύστε αυτό το υπέροχο smoothie.

 

Κατερίνα Βλάχου
μοριακή βιολόγος - διατροφολόγος

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post