#Interview -"Η παροχή τροφής σε άγρια ζώα επηρεάζει την υγεία τους". - Διαβάστε όσα δήλωσε εκπρόσωπος του Αρχέλων στο wellb.gr

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Αρχέλων, προχώρησε σε μια ανακοίνωση απαγόρευσης του ταΐσματος ή οποιασδήποτε άλλης μορφής επαφής με τις θαλάσσιες χελώνες καθώς υποδεικνύει αυτές τις δραστηριότητες ως την αφετηρία του προβλήματος.

Εμείς συνομιλήσαμε με την κα. Ράνια Σπυροπούλου, Βιολόγο Ωκεανογράφο, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αρχέλων και της ζητήσαμε να μας εξηγήσει το πρόβλημα που προκαλούν οι ανθρώπινες δράσεις στις θαλάσσιες χελώνες.

 

Παρακολουθήσαμε την ανακοίνωση που βγάλατε σχετικά με την απαγόρευση ταΐσματος ή οποιασδήποτε άλλης επαφής με τις θαλάσσιες χελώνες. Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα και τι σας έκανε να προχωρήσετε σε επίσημη ανακοίνωση;

H ανακοίνωση έγινε με αφορμή την παρουσία θαλασσίων χελωνών σε παραλίες της Αττικής και πιο συγκεκριμένα τα περιστατικά ελαφρού τραυματισμού λουόμενων στις περιοχές του Πόρτο Ράφτη.
Ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτές τις ανθρώπινες συμπεριφορές;
 Η παροχή τροφής σε άγρια ζώα επηρεάζει τόσο την υγεία τους όσο και τη συμπεριφορά τους και αποτελεί σημαντική όχληση και απειλή για τα προστατευόμενα ζώα. Με τέτοιου είδους πρακτικές, οι θαλάσσιες χελώνες συσχετίζουν την ανθρώπινη παρουσία με τροφή. Αυτό το γεγονός τις οδηγεί στο να εξοικειώνονται και να πλησιάζουν τους ανθρώπους με σκοπό την αναζήτηση τροφής, εκδηλώνοντας έτσι την αντίστοιχη συμπεριφορά που έχουν κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής τους τροφοληψίας στη φύση.
Αν συναντήσουμε χελώνες στην παράλια, τι πρέπει να κάνουμε?
Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο το να συναντήσει κανείς θαλάσσια χελώνα όταν πάει στην παραλία για μπάνιο. ΟΙ χελώνες τρέφονται και ξεκουράζονται συνήθως σε βαθειά νερά μακριά από αμμώδεις ακτές. Από τη φύση τους είναι ζώα που αποζητούν την ησυχία τους και καθόλου επιθετικά. Αν δεί κάποιος χελώνα να κολυμπάει κοντά στην παραλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρέπει να μην την ταίσει και να μην έρθει σε επαφή μαζί της. Καλύτερα  να απομακρυνθεί ήρεμα.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post