Ο Πυθαγόρας και η έξυπνη κούπα του!

Με αυτή την κούπα, ο Πυθαγόρας ήθελε να διδάξει στους μαθητές του τα όρια και την εγκράτεια. Επιπλέον, αυτή η κούπα ήταν ένα έξυπνο ποτήρι που περιόριζε την κατανάλωση κρασιού.

Στο εσωτερικό της κούπας, υπάρχει μια γραμμή ο οποία δείχνει το όριο της ποσότητας του υγρού. Αν λοιπόν αυτός που βάζει το ποτό του δεν υπερβεί την γραμμή, τότε είναι σε σωστό σημείο καθώς βρίσκεται εντός μέτρου. Αν όμως το υπερβεί, τότε το σύνολο της ποσότητας του ποτού που υπάρχει μέσα θα χυθεί.

cup

Πως λειτουργεί; Κεντρικά έχει μια στήλη η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σε έναν σωλήνα. Αυτός ο σωλήνας οδηγεί στο κάτω μέρος της.

Όσο λοιπόν αυτός που ετοιμάζεται να πιεί γεμίζει το ποτήρι ως την γραμμή οριοθέτησης, όλα είναι καλά. Μόλις όμως αυτή ξεπεραστεί, τότε τα μόρια επηρεάζουν το ένα το άλλο και έτσι όλο το περιεχόμενο της κούπας χύνεται!

cup

Η κούπα αυτή λοιπόν, συμβολίζει το μέτρο, το οποίο και θεωρούμε αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής διατροφής που οδηγεί σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής!

Όσο τρώμε ισορροπημένα και χωρίς υπερβολές, το σώμα λειτουργεί αρμονικά. Ξεφεύγοντας όμως από τα όρια, κινδυνεύουμε να χάσουμε την ισιρροπία και να  επηρεάσουμε συνολικά την υγεία μας. 

 Η μεσογειακή διατροφή έχει αναδειχθεί και επιστημονικά η πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παγκοσμίως και όπως φαίνεται αυτό ήταν κάτι που γνώριζαν πολύ καλά και οι αρχαίοι Έλληνες!

Δείτε την λειτουργία της κούπας στο βίντεο:
 

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post