Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό!

Από την προέλευσή του σε μια αγορά τροφίμων στην πόλη Wuhan της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019 σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Φιλιππίνες, ο ιός (που ονομάστηκε επίσημα COVID-19) έχει μολύνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, με αριθμό θανάτων που φτάνει τους 2.000.

Ας σβήσουμε όμως μερικούς μύθους. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς διαδίδεται αυτός ο κορονοϊός, πώς είναι παρόμοιος και διαφορετικός από άλλους κορονοϊούς και πώς να αποτρέψετε την εξάπλωσή του σε άλλους, αν υποψιάζεστε ότι τον έχετε.

Η ενημέρωση σχετικά με τον νέο κορονοϊό είναι διαρκής. Η ακρίβεια των παρακάτω πληροφοριών υπόκειται σε αλλαγές.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι γιατροί μαθαίνουν νέα στοιχεία για τον ιό καθημερινά. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι το COVID-19 μπορεί και να μην προκαλέσει συμπτώματα σε αρχικό στάδιο.

Μπορείτε να έχετε τον ιό για 2 ημέρες ή έως και 2 εβδομάδες προτού παρατηρήσετε συμπτώματα.

 

Μερικά κοινά συμπτώματα που σχετίζονται ειδικά με τον κορονοϊό του 2019 περιλαμβάνουν:

  • αίσθημα δυσκολίας στην αναπνοή
  • βήχας που γίνεται πιο έντονος με την πάροδο του χρόνου
  • χαμηλός πυρετός που σταδιακά ανεβαίνει

Ο πλήρης κατάλογος των συμπτωμάτων εξακολουθεί να διερευνάται.

 

 

Τι προκαλεί τους κορονοϊούς;

Οι κορωνοϊοί πρώτα αναπτύσσονται σε ζώα και μετά σε ανθρώπους.

Για να περάσει ο ιός από ζώο σε άνθρωπο, ένα άτομο πρέπει να έρθει σε στενή επαφή με ένα ζώο που μεταφέρει τη λοίμωξη.

Μόλις αναπτυχθεί ο ιός στους ανθρώπους, οι κορονοϊοί μπορούν να εξαπλωθούν από άτομο σε άτομο μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής. Αυτή είναι μια τεχνική ονομασία για τα υγρά υλικά που μετακινούνται στον αέρα όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.

Το ιικό υλικό κρέμεται από αυτά τα σταγονίδια και μπορεί να εισπνευσθεί μέσα στην αναπνευστική οδό, όπου ο ιός μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε λοίμωξη.

Ο κορονοϊός του 2019 δεν έχει συνδεθεί οριστικά με κάποιο ζώο αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί να έχει περάσει από νυχτερίδες σε άλλο ζώο - είτε φίδια είτε παγκολίνους- και μετά μεταδόθηκε στους ανθρώπους. Αυτή η μετάδοση πιθανότατα συνέβη στην ανοιχτή αγορά τροφίμων στην πόλη Wuhan της Κίνας.

 

Ποιος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο;

Κινδυνεύετε να αναπτύξετε αυτόν τον ιό αν έρθετε σε επαφή με κάποιον που τον μεταφέρει, ειδικά εάν έχετε εκτεθεί στο σάλιο του ή είστε κοντά του.

Το πλύσιμο των χεριών σας και η απολύμανση των επιφανειών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε αυτόν ή άλλον ιό.  

Οι ηλικιωμένοι άντρες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον ιό. Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε ότι η μέση ηλικία των ανθρώπων που βγήκαν θετικοί στον κοροναϊό ήταν περίπου 45 χρονών και ότι πάνω από τα δύο τρίτα αυτών των ανθρώπων ήταν άνδρες.

 

Πώς μπορούν να διαγνωστούν οι κοροναϊοί;

Ο κορονοϊός του 2019 μπορεί να διαγνωστεί παρόμοια με άλλες ιικές λοιμώξεις: χρησιμοποιώντας δείγμα αίματος, σάλιου ή ιστού.

Συζητήστε αμέσως με το γιατρό σας αν νομίζετε ότι έχετε λοίμωξη με κορονοϊό. Ο γιατρός σας θα μιλήσει σε τοπικούς υπαλλήλους δημόσιας υγείας για να σας δώσει οδηγίες σχετικά με το εάν απαιτείται δοκιμή για τον ιό.

Ένας τεχνικός εργαστηρίου είτε θα πάρει δείγμα του αίματός σας με μια βελόνα είτε θα χρησιμοποιήσει ένα βαμβάκι για να πάρει ένα μικρό δείγμα σάλιου ή αναπνευστικές εκκρίσεις από τη μύτη ή το πίσω μέρος του λαιμού σας.

Το δείγμα στη συνέχεια αποστέλλεται σε μια πειραματική εγκατάσταση για να επιβεβαιωθεί η παρουσία ιικού υλικού ή αντισωμάτων που ανταποκρίνονται στον ιό.

 

 

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες;

Δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία θεραπεία ειδικά εγκεκριμένη για τον κορονοϊό του 2019 και καμία θεραπεία για μόλυνση. Οι θεραπείες και τα εμβόλια βρίσκονται υπό μελέτη. Προς το παρόν, η θεραπεία επικεντρώνεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων καθώς ο ιός κάνει την πορεία του.

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια αν νομίζετε ότι έχετε COVID-19. Ο γιατρός σας θα συστήσει θεραπεία για τυχόν συμπτώματα ή επιπλοκές που αναπτύσσονται.

Άλλοι κοροναϊοί όπως το SARS και το MERS έχουν εμβόλια και θεραπείες. Μερικές θεραπείες για αυτούς τους παρόμοιους ιούς περιλαμβάνουν:

  • αντιιικά ή ρετροϊικά φάρμακα
  • Υποστήριξη αναπνοής όπως μηχανικός αερισμός
  • στεροειδή για τη μείωση της διόγκωσης των πνευμόνων
  • μεταγγίσεις πλάσματος αίματος

 

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από το COVID-19;

Η πιο σοβαρή επιπλοκή του COVID-19 είναι ένας τύπος πνευμονίας που ονομάζεται NCIP.

Αποτελέσματα από μια μελέτη που έγινε το 2020 σε 138 άτομα που εισήχθησαν σε νοσοκομεία στο Wuhan της Κίνας με NCIP έδειξε ότι το 26% των ατόμων ήταν σοβαρές περιπτώσεις και έπρεπε να θεραπευθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Περίπου το 4,3% αυτών των ατόμων που εισήχθησαν στη ΜΕΘ πέθαναν από αυτό τον τύπο πνευμονίας.

Μέχρι στιγμής, η NCIP είναι η μόνη επιπλοκή που συνδέεται ειδικά με τον κορονοαϊό του 2019. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν δει τις ακόλουθες επιπλοκές σε ανθρώπους που έχουν αναπτύξει κορονοϊό:

  • σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS)
  • ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία)
  • καρδιαγγειακό σοκ
  • σοβαρός μυϊκός πόνος (μυαλγία)
  • κόπωση
  • καρδιακή βλάβη ή καρδιακή προσβολή

 

Πώς να τον αποτρέψετε

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η εξάπλωση αυτού του ιού είναι να αποφύγετε ή να περιορίσετε την επαφή με ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού.

Το επόμενο καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε καλή υγιεινή για να αποτρέψετε τη διάδοση των βακτηρίων και των ιών.

  • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα τη φορά με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα όταν τα χέρια σας είναι βρώμικα.
  • Μην βγαίνετε αν αισθάνεστε άρρωστοι ή έχετε συμπτώματα κρύου ή γρίπης.
  • Καλύψτε το στόμα σας με το εσωτερικό του αγκώνα σας κάθε φορά που φταρνίζετε ή βήχετε. Πετάξτε τα χαρτομάντιλά σας αμέσως.
  • Κρατήστε τα αντικείμενα που αγγίζετε πολύ καθαρά. Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά σε αντικείμενα όπως τηλέφωνα, υπολογιστές, σκεύη, πιάτα και πόμολα.
  • Αν δεν νιώθετε καλά, ειδοποιήστε έναν γιατρό να σας επισκεφθεί και μη χρησιμοποιήσετε μέσα μαζίκης μεταφοράς για να πάτε σε κάποιο νοσοκομείο. 

 

Άλλοι τύποι κοροναϊών

Ένας κορονοϊός παίρνει το όνομά του από τον τρόπο που φαίνεται κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Η λέξη corona σημαίνει "κορώνα" και όταν εξετάζεται προσεκτικά, ο στρογγυλός ιός έχει ένα "στέμμα" πρωτεϊνών που ονομάζονται peplomers που εκτείνονται από το κέντρο του σε κάθε κατεύθυνση. Αυτές οι πρωτεΐνες βοηθούν τον ιό να προσδιορίσει εάν μπορεί να μολύνει τον ξενιστή του.

Η κατάσταση που είναι γνωστή ως σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) συνδέθηκε επίσης με έναν ιδιαίτερα μολυσματικό κορονοϊό στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Από τότε ο ιός SARS αντιμετωπίζεται με επιτυχία.

 

COVID-19 VS SARS

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας κορονοϊός βρίσκεται στις ειδήσεις - η θανατηφόρα έκρηξη του SARS το 2003 προκλήθηκε επίσης από κορονοϊό.

Όπως και με τον ιό 2019, ο ιός SARS βρέθηκε για πρώτη φορά στα ζώα προτού εξαπλωθεί στους ανθρώπους.

Ο ιός SARS πιστεύεται ότι προέρχεται από νυχτερίδες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλο ζώο και από εκεί σε ανθρώπους.

Μόλις μεταδόθηκε στους ανθρώπους, ο ιός SARS άρχισε να εξαπλώνεται γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων.

Αυτό που κάνει το COVID-19 τόσο γνωστό είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποια θεραπεία για να αποτρέψει την ταχεία εξάπλωση του από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ιός SARS θεραπεύεται με επιτυχία.

 

Και τώρα;

Πρώτα από όλα, μην πανικοβληθείτε. Δεν χρειάζεται να φοράτε μάσκα ή να είστε σε καραντίνα, εκτός εάν έχετε διαγνωστεί με αυτό τον κορονοϊό.

Ακολουθώντας απλές οδηγίες υγιεινής μπορείτε να αποτρέψετε σημαντικά την εμφάνιση αυτού του και άλλων ιών.

Ο κορονοϊός του 2019 μοιάζει πιθανώς τρομακτικός όταν διαβάζετε τα νέα σχετικά με νέους θανάτους, καραντίνες και απαγορεύσεις ταξιδιών προς και από την Κίνα.

Την ίδια ώρα όμως, ο κορονοϊός είναι λιγότερο σοβαρός και διαδεδομένος από τις συχνότερες και πιο απειλητικές λοιμώδεις καταστάσεις, όπως η γρίπη.

Μείνετε ήρεμοι και ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας εάν έχετε διαγνωστεί με λοίμωξη από κορονοϊό, ώστε να μπορείτε να αναρρώσετε και να βοηθήσετε στην αποτροπή της εξάπλωσής του.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post