Ο πλανήτης εκπέμπει SOS
Η αναφορά των 1500 σελίδων δείχνει, σύμφωνα με επιστημονικές πηγές, το μέγεθος της μείωσης της βιοποικιλότητας στον πλανήτη μας καθώς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Με τον ανθρώπινο πληθυσμό να ξεπερνάει τα 7 δισεκατομμύρια, δραστηριότητες όπως η καλλιέργεια, το ψάρεμα και η εξόρυξη, αλλάζουν το τοπίο της φύσης ολοκληρωτικά.
Την ίδια στιγμή, μια ακόμη απειλή είναι γεγονός: η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επιβίωση της άγριας ζωής. Με τον τρόπο που αλλάζει το κλίμα, τα θηλαστικά, τα πουλιά, τα έντομα, τα ψάρια και τα φυτά δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν. Σε συνδυασμό μάλιστα με επιπρόσθετες ανθρώπινες ενέργειες που βλάπτουν το περιβάλλον, όλο και περισσότερα ζώα τείνουν προς την εξαφάνιση.
Κατά συνέπεια, η βιοποικιλότητα αναμένεται να μειωθεί με ταχύτερους ρυθμούς έως το 2050, ειδικά αν συγκεκριμένες χώρες δεν προβούν σε δραστικές αλλαγές.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα σκιαγραφεί με τον πιο άσχημο τρόπο το μέλλον των οικοσυστημάτων της Ευρώπης.
Οι άνθρωποι παράγουν περισσότερο φαγητό από ποτέ αλλά η εξαθλίωση της γης πλήττει την γεωργική παραγωγή σε έκταση 23% του πεδίου του πλανήτη. Η μείωσης της άγριας μέλισσας καθώς και άλλων επικονιαστών φρούτων και λαχανικών θέτει 577 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσια παραγωγής σε ρίσκο. Παράλληλα, η απώλεια των μακρόβιων δασών και των κοραλλιογενών υφάλων κατά μήκος των ακτών θα μπορούσε να εκθέσει μέχρι και 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο πλημμύρας.
Αν και οι επιστήμονες έχουν καταχωρήσει μόνο ένα μέρος ζωντανών όντων, περίπου 1.3 εκατομμύρια, η έρευνα υπολογίζει πως υπάρχουν περίπου 8 εκατομμύρια φυτά και ζώα στον πλανήτη. Τα περισσότερα από αυτά είναι έντομα. Από το 1500, τουλάχιστον 680 είδη έχουν εξαφανιστεί.
Μπορεί οι επιστήμονες να μην είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένες προβλέψεις, η αναφορά όμως προειδοποιεί για μια μεγάλη κρίση εξαφάνισης ειδών. Η ταχύτητά της αναμένεται να είναι 10 με 100 φορές μεγαλύτερα από εκείνη των τελευταίων 10 εκατομμυρίων ετών
«Οι ανθρώπινες ενέργειες απειλούν περισσότερα είδη με εξαφάνιση, από ποτέ», καταλήγει η έκθεση εκτιμώντας πως «περίπου 1 εκατομμύριο είδη αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση, πολλά από αυτά μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες πράξεις».
Συνολικά, τρία τέταρτα της επιφάνειας της γης έχουν ριζικά μεταμορφωθεί έπειτα από ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούν να καίνε τα ορυκτά καύσιμα για ενέργεια, η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να επιβαρύνει την καταστροφή. Σχεδόν 5% των ειδών απειλείται με εξαφάνιση για λόγους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, αν η μέση θερμοκρασία ανέβει 2 βαθμούς κελσίου στην μετά – βιομηχανική εποχή (η θερμοκρασία έχει ήδη ανέβει 1 βαθμό).
Ο αριθμός των απειλούμενων ειδών δε θα κάνει τον πλανήτη μας απλά λιγότερο πολύχρωμο και όμορφο, αλλά αποτελεί σπουδαίο ρίσκο για την ανθρωπότητα.
Σήμερα, οι άνθρωποι βασίζονται σημαντικά στις ποικιλίες φυτών και ζώων για να παράγουν φαγητό. Ανάμεσα στα 6,190 εξημερωμένα θηλαστικά είδη που χρησιμοποιούνται στην αγροκαλλιέργεια, πάνω από 559 έχουν εξαφανιστεί και 1000, απειλούνται. Αυτό σημαίνει πως το διατροφικό σύστημα γίνεται λιγότερο ανθεκτικό εναντίον των παράσιτων και τον ασθενειών.
Σύμφωνα με την έρευνα όμως υπάρχει ελπίδα. Όταν οι κυβερνήσεις έχουν αναγκαστεί να προστατεύσουν συγκεκριμένα είδη, τότε τα κατάφεραν. Αν και αυτή τη στιγμή, μόνο ένα μικρό κομμάτι της βιοποικιλότητας προστατεύεται και πολλά μέρη του πλανήτη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λαθροθηρίας, της υλοτόμησης και της παράνομης αλιείας.
Συνεπώς, καθώς η αλλαγή είναι συνολική, οι καλλιεργητές και οι ιδιοκτήτες ράντσων θα πρέπει να υιοθετήσουν νέες τεχνικές για την καλλιέργεια περισσότερου φαγητού σε μικρότερες εκτάσεις. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες ευκατάστατων χωρών θα πρέπει να πετάνε λιγότερο φαγητό και να εξυπηρετούνται καλύτερα από τις φυσικές πηγές. Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών θα πρέπει να ενδυναμώσουν τους περιβαλλοντικούς νόμους ώστε να περιορίσουμε την παράνομη υλοτόμηση και ψάρεμα.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, οι προσπάθειες για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα είναι κρίσιμες καθώς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, διπλωμάτες από όλο τον κόσμο θα κάνουν διάφορα meeting στο πλαίσιο του «Convention on Biological Diversity» για να συζητήσουν τις προσπάθειες τους για την προστασία του. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο της έρευνας, έως το 2050 τα κράτη του κόσμου μόνο θα επιβραδύνουν την μείωση της βιοποικιλότητας – δε θα τη σταματήσουν.
Πηγή: New York Times
Leave a comment